Assassin's Creed Veranderingen - Odyssey tegen Origins

Article
maandag, 01 oktober 2018 om 13:00
xgn google image
Deze week komt eindelijk Assassin’s Creed Odyssey uit. Maar in hoeverre verschilt Odyssey met voorganger Assassin’s Creed Origins? Origins heeft immers vorig jaar een compleet nieuwe fundering voor de Assassin’s Creed-franchise neergelegd. Lees er hier alles over in onze Odyssey tegen Origins special!
Er zijn uiteraard een aantal duidelijke verschillen tussen Odyssey en Origins die meteen in het oog springen, zoals een andere setting en assassins. Die slaan we over in deze Odyssey tegen Origins special. We bespreken alleen de veranderingen die je niet kan zien op de voorkant van het doosje.

Je eigen keuzes in conversaties

Je kent het vast wel. Je zit middenin een gesprek in een game en een belangrijk moment komt langs, waarop de protagonist een keuze maakt die jij zelf nooit zou hebben genomen. Dat is met Assassin’s Creed Odyssey verleden tijd, want je kan nu eindelijk zelf bepalen welke keuze je neemt op beslissende momenten.
Die keuzes kunnen gaan over hoe je een gesprek aangaat met iemand, bijvoorbeeld door boos op je gesprekspartner te worden over een bepaalde actie of je juist met diegene wilt gaan flirten. De keuzes kunnen ook grote impact hebben, zoals het vermoorden of laten leven van een karakter. En welke keuzes je hierbij maakt kunnen grote gevolgen hebben voor de rest van de game, op de korte en lange termijn. Een groot verschil met Origins, waar je wel veel praatte met mensen, maar je niet kon ingrijpen op sleutelmomenten waar Bayek volgens jou een verkeerde beslissing maakte.
139879

Zelf op zoek gaan naar de locatie

Een veelvoorkomend aspect bij gesprekken is het vragen van extra informatie bij het aannemen van een opdracht. Zo kan je vragen waar het specifieke karakter waar je naar op zoek bent is of welke richting hij of zij is opgegaan. Dat die vragen zo vaak voorkomen tijdens gesprekken heeft dan ook een belangrijke reden.
Aan het begin van de game wordt er aan je gevraagd of je wilt spelen in Exploration of Guided Mode. Laatstgenoemde is het systeem uit Assassin’s Creed Origins, waarbij je grofweg een indicatie krijgt waar je moet zijn en ter plekke kan je met je adelaar op zoek gaan naar de specifieke locatie van het voorwerp of karakter.
Exploration Mode is nieuw in Assassin’s Creed Odyssey en ook de modus die wij aanraden om mee te spelen. In die modus moet je met de gegeven hints op zoek gaan naar de locatie, zoals ‘ten zuiden van de grot van Pan’ en ‘ten oosten van het militaire kamp’. Ben je dan dichtbij de locatie waarbij je moet zijn, dan kan je net zoals in Guided Mode met je adelaar op zoek gaan naar de specifieke locatie. Geen zorgen, als je Exploration Mode op den duur toch vervelend vindt, dan kan je het te allen tijde aanpassen in de opties.
139880

Uitgebreidere skill trees

Assassin’s Creed Unity en Syndicate waren er al een beetje mee aan het experimenteren, maar Origins introduceerde een volwaardige skill tree, waarbij je na elk level een nieuwe vaardigheid kan ontgrendelen. Dat varieert van de mogelijkheid om een sterkere, langzame aanval uit te voeren of nieuwe trucjes met de verschillende bogen. Maar het grootste gedeelte van de skill tree is gevuld met passieve vaardigheden die je langzaam maar zeker sterker maakt.
Odyssey maakt wat dat betreft grote stappen ten opzichte van Origins, want de skill tree is deze keer gevuld met voornamelijk actieve vaardigheden en een aantal passieve vaardigheden om de actieve vaardigheden te verbeteren. Zo zijn er voor elke speelstijl actieve vaardigheden te vinden om op creatieve wijze met vijanden af te rekenen, van afstand, van dichtbij en vanuit de schaduwen.
Vervolgens kan je vier actieve vaardigheden ‘dragen’ voor je boog en vier vaardigheden voor hand-tot-hand-gevechten, wat je later kan upgraden naar acht vaardigheden. Samen met de mogelijkheid om vijf stukken bepantsering te dragen kan je daarmee een echte build samenstellen die perfect past bij jouw favoriete speelstijl.
139881

Huurling tegen huurling

Als je Assassin’s Creed Origins gespeeld hebt, dan zul je waarschijnlijk midden in de nacht nog wel eens wakker schrikken van die verdomde toeter. Het signaal dat er een Phylake in de buurt is, één van de dodelijkste vijanden uit Origins die je meedogenloos achtervolgen. Maar denk maar niet dat het getoeter over is in Assassin’s Creed Odyssey, integendeel.
Het oude Griekenland telde geen Phylakes, maar een land dat bestaat uit stadstaten die constant ruzie met elkaar hebben is een perfecte broedplaats voor huurlingen. De protagonist uit Assassin’s Creed Odyssey, Alexios of Kassandra, is dan ook een huurling. Maar als je genoeg acties uitvoert waar Athene of Sparta het niet mee eens is, dan zullen ze één of meerdere huurlingen achter je aansturen.
Je kan die opdracht stoppen door de prijs op je hoofd te betalen of je moet de huurlingen doden, die deze keer in in veel grote getalen aanwezig zijn dan de Phylakes. Gelukkig krijg je er wel sterke loot voor terug in de plaats en als je weet dat er een huurling op je afkomt, kan je ook in de hinderlaag gaan liggen. Zolang de bounty maar wordt betaald in goud of bloed.
139882

Odyssey tegen Origins in zeeslagje

De grote stijd van Odyssey tegen Origins wordt wat ons betreft uitgevoerd op zee. Assassin’s Creed Origins telt een handjevol missies waarbij je de Middellandse Zee op gaat om bepaalde missies uit te voeren met Aya, de vrouw van Bayek. Veel missies zijn dat alleen niet en de meeste tijd besteed je als Bayek op het hete zand van Egypte.
Hoe anders dat is in Assassin’s Creed Odyssey wordt al snel duidelijk. Na de proloog heb je al meteen de beschikking over een Trireme, een Grieks oorlogschip, en een trouwe kapitein om de manschappen aan te sturen. Het systeem doet ons sterk denken aan Assassin’s Creed Black Flag, waar je ook wanneer je maar wilt de woeste zee op kan gaan om de wateren onveilig te maken.
En veel tijd zal je ook doorbrengen op zee, want tijdens je reis in Assassin’s Creed Odyssey moet je geregeld naar de vele eilanden toe die Griekenland rijk is en het schip is het enige vervoersmiddel dat daarvoor beschikbaar is. Je zult het schip ook moeten upgraden om delen van de Middellandse Zee die worden bevolkt door oorlogsschepen te kunnen overleven. Het is tijd om de piraat in jezelf wakker te schudden!

Populair Nieuws