Assassin's Creed Odyssey Review - Een goddelijke game

Review
vrijdag, 05 oktober 2018 om 10:56
xgn google image
De klok wordt grofweg vierhonderd jaar teruggedraaid, het bloedhete Egypte wordt ingeruild voor het Mediterraanse klimaat van Griekenland en Bayek heeft plaatsgemaakt voor twee assassins. Maar kan de role-playing game Assassin’s Creed Odyssey een even goede indruk achter laten als het sterke Assassin’s Creed Origins? Lees het in onze Assassin’s Creed Odyssey review.
We worden in Assassin’s Creed Odyssey verwelkomd door het gezicht van koning Leonidas en zijn driehonderd Spartanen, die bij Thermopylae het gigantische leger van koning Xerxes van Perzië proberen tegen te houden. Deze veldslag heeft niet alleen een grote invloed op het verhaal van Odyssey, maar het geeft ook aan in wat voor periode we zijn beland. Want hoewel de Spartanen de veldslag verloren door een list, was de strijd het startschot voor de Gouden Eeuw van de Grieken. En jij zit er middenin.

Bestemd voor grotere zaken

Wie ‘jij’ bent, mag je aan het begin van de game meteen bepalen. Want in Assassin’s Creed Odyssey heb je de keuze tussen een mannelijke en een vrouwelijke assassin, respectievelijk Alexios en Kassandra. Welk van de twee je kiest, heeft verder geen invloed op het verhaal. Zo zal je altijd beginnen op het eiland van Kephalonia. Daar verdien je je geld als misthios (een huurling) en het leven lijkt rustig aan je voorbij te trekken, met de nodige hobbels hier en daar.
Maar al snel kom je erachter dat je bestemd bent voor veel grotere zaken in het leven en dat je je rustige bestaan op Kephalonia achter je moet laten. Dat komt mede door de verwoestende oorlog die ondertussen het land uiteen scheurt, tussen de twee machtige stadstaten van Athene en Sparta.
Daarnaast is er ook nog een derde partij gemoeid met de strijd, die opereert vanuit de schaduwen: de Cult of Kosmos. Hun doel is om de Griekse wereld in chaos te laten eindigen, om daarna de macht op te rapen tussen de brokstukken. Dat moet uiteraard ten koste van alles worden voorkomen.
Assassin's Creed Odyssey Review

De Odyssey van Alexios en Kassandra

De naam Odyssey is niet voor niets gekozen door Ubisoft. Het betekent een lange en gebeurtenisvolle reis, waar je meer dan eens jezelf tegenkomt. En dat is dan ook precies wat Assassin’s Creed Odyssey is. Met het lange hoofdverhaal alleen al zijn wij ongeveer vijftig uur bezig geweest, met een flink tempo erachter.
Daarnaast zijn er ook talloze sidequests en andere opdrachten om je naast het hoofdverhaal zoet te houden. Zo kun je ook na het verhaal nog jagen op leden van de Cult of Kosmos, die tientallen contributie-betalende leden kent, of jezelf uitroepen tot kampioen van de Arena. Denk alleen wel goed na over de vele keuzes die je moet maken bij quests, want die kunnen grote gevolgen hebben. Sommige gevolgen zullen niet meteen duidelijk worden, maar kunnen pas uren later de kop opsteken en roet in het eten gooien.
Het verhaal van Assassin’s Creed Odyssey is daarnaast zeer persoonlijk, zelfs nog meer dan het verhaal van Origins. Familie staat centraal en de vraag wat familie precies is. Is het de groep mensen die is verbonden door bloed of zijn het mensen die altijd voor je klaar staan en voor je door het vuur zullen gaan, ook al deel je niet dezelfde genen? Het is aan jou om die vraag op den duur te beantwoorden.
Het enige frappante aan het verhaal is dat het weinig te maken heeft met de assassins van Assassin's Creed. De Cult of Kosmos is overduidelijk een voorloper van de Tempeliers, maar in Origins is duidelijk geworden dat Bayek de Assassin's Order heeft opgericht. Het kan logischerwijs dus niet zo zijn dat er vierhonderd jaar eerder ook al een orde was. Gelukkig heeft Ubisoft het verhaal een persoonlijke draai gegeven, waardoor het gemis van een orde nooit opvalt.
Assassin's Creed Odyssey Review

Een reisje Griekenland

Het verhaal en de reis die je ervoor maakt stuurt je naar alle uithoeken van Griekenland. En met Griekenland bedoelen we dan ook heel Griekenland. Van het vasteland met Macedonië in het noorden en de landen van Olympia en Sparta in het zuiden, tot aan Kaphelonia in het westen en de eilanden van Kos en Lesbos in het oosten. De wereld is enorm en je kunt overal gaan en staan waar je wilt, zolang je de aanwezige vijanden kan verslaan.
Je krijgt dan ook al vrij snel in het verhaal de beschikking over je eigen Griekse oorlogsschip waarmee je de Middellandse Zee onveilig kan maken. Het besturen en upgraden van het schip doet veel denken aan Assassin’s Creed Black Flag. Maar dat is allesbehalve een negatief punt en het schip met de praatgrage kapitein voelt al snel aan als een tweede speelbaar personage.
Het schip is ook een perfect middel om schatten te vinden die op de bodem van de zee liggen. Waar je maar wilt kan je van boord springen en onderwater in de zee duiken, op zoek naar oude ruïnes van verloren beschavingen. Misschien stuit je zelfs per ongeluk op Atlantis. Pas alleen wel op voor hongerige haaien.
Assassin's Creed Odyssey Review

De Peloponnesische Oorlog

Alle regio’s die je bezoekt zijn in handen van Athene of Sparta en ook de zeeën voor de kust zullen beschermd worden door schepen van de desbetreffende factie. De oorlog tussen de twee facties, de Peloponnesische Oorlog, is dan ook een constante factor tijdens Assassin’s Creed Odyssey. Maar als huurling zijnde kan je er zelf ook je stempel op drukken.
Stel dat Athene een regio in handen heeft, dan kun je grondstoffen vernietigen, het loon van de soldaten stelen en de legeraanvoerder van de regio doden om ervoor te zorgen dat hun grip op de regio zwakker wordt. Als een machthebbende partij eenmaal zwak genoeg is, dan heb je de keuze om deel te nemen aan een veldslag, waar je enerzijds de aanvallende partij (Sparta) kan helpen of juist de verdedigende partij (Athene) kan helpen om de regio in handen te blijven houden. In ruil daarvoor krijg je een berg ervaringspunten en sterke wapens of uitrusting.
Het is dus mogelijk om een gebied dusdanig te verzwakken, dat de verdedigende partij de man of vrouw moet inhuren die daarvoor verantwoordelijk is om het gebied in het handen te houden. Veel meer huurling zijn dan dat is bijna niet mogelijk.
Assassin's Creed Odyssey Review

Huurling te huur

Maar Alexios of Kassandra zijn niet de enige huurlingen die Griekenland rijk is. Sterker nog, er zijn tientallen verschillende huurlingen die allemaal gezien willen worden als beste in hun vak. Je kan de huurlingen in de wereld tegenkomen en ze verslaan om hun uitrusting te bemachtigen, maar Athene of Sparta kan ook besluiten dat ze genoeg hebben van jouw streken. Ze zullen dan één of meerdere huurlingen inhuren om jou om te leggen.
Je kan de prijs op je hoofd simpelweg afbetalen via de wereldkaart, maar het kan ook handig zijn om huurlingen op jou af te laten komen en ze in een valstrik te laten lopen. Je krijgt zoals eerder gezegd niet alleen hun uitrusting, je werkt je ook hogerop in de ranglijst van huurlingen. Het is niet makkelijk om de onbetwiste nummer één te worden, maar je krijgt er wel meerdere voordelen voor terug.
Onderschat de huurlingen alleen niet, want net zoals de Phylakes uit Origins zijn ze één van de sterkste vijanden in Assassin’s Creed Odyssey. Ze doen niet alleen meer schade dan reguliere vijanden, maar ze kunnen ook speciale vaardigheden gebruiken en unieke eigenschappen hebben. Zo kan de ene huurling altijd een wolf bij zich hebben en de andere huurling weer bijna geen schade krijgen van vuur. Het doet ons sterk denken aan het Nemesis-systeem uit Shadow of War en zorgt voor interessante en spannende gevechten.
Assassin's Creed Odyssey Review

Vaardigheden in alle soorten en maten

Gelukkig zijn Alexios en Kassandra ook niet de minste personen als het aankomt op gevechten en dankzij de vele vaardigheden kan je zelf je speelstijl in elkaar sleutelen. Elke keer dat je een level omhoog gaat, krijg je een vaardigheidspunt die je in één van de drie skill trees kan steken: Hunter, Warrior of Assassin. De Hunter focust zich op vaardigheden op afstand met een boog, de Warrior heeft vaardigheden die je beter maken in hand-tot-hand-gevechten en de Assassin richt zich weer op het pure sluipwerk.
Dat komt samen met het nieuwe armor-systeem, waarbij je vijf verschillende onderdelen uitrusting kan dragen, van een helm tot aan de laarzen. Elk onderdeel verhoogt standaard de kracht van één van de skill trees en kan daarnaast nog van alles en nog wat verbeteren om jouw eigen build in elkaar te zetten. Zo kan de schade van een bepaald wapentype omhoog worden gegooid, zoals speren of zwaarden, of de snelheid waarmee je een boog kan aanspannen tot aan het verlengen van de duur hoe lang vijanden vergiftigd kunnen zijn.
Het vechtsysteem is in de basis hetzelfde gebleven als in Origins, op het feit na dat je niet meer kan blokken met een schild, maar de toevoeging van de vele vaardigheden en de statistieken op bepantsering zorgt voor een compleet andere ervaring. Als je bijvoorbeeld vijanden met schilden irritant vindt, dan kan je investeren in een vaardigheid waarmee je het schild uit de handen van de vijand trekt en hem er zelf vervolgens mee slaat. En als je niet blij bent met je keuzes, kun je met een druk op de knop en een geldbedrag je keuzes tenietdoen.
Assassin's Creed Odyssey Review

Even stilstaan

Zoals je ondertussen waarschijnlijk wel door hebt, is er enorm veel te doen in de wereld van Assassin’s Creed Odyssey en zul je van hot naar her gaan om missies te voltooien en doelwitten te vermoorden. Maar vergeet niet om af en toe even stil te staan. De wereld is namelijk niet alleen gigantisch, het staat ook vol met pracht en praal, gemaakt door de mens of natuur.
Zo is het altijd een genot om één van de enorme standbeelden te beklimmen van een god, om vanaf dat punt van het uitzicht te genieten. Of breng een bezoekje aan het Parthenon, op het hoogste puntje van Athene. En het is altijd rustgevend om een boottochtje te maken op de azuurblauwe wateren van de Middellandse Zee. Griekenland is met zorg opgebouwd door ontwikkelaar Ubisoft en verdient met recht een flinke pluim.
Assassin's Creed Odyssey Review

Assassin’s Creed Odyssey Review - De overtreffende trap

We waren benieuwd hoe Ubisoft het geweldige Origins ging opvolgen, wat ons betreft één van de beste games van 2017. Ubisoft heeft onze verwachtingen overtroffen en doet daar nog een schepje bovenop. Het heeft de geweldige basis van Origins gepakt en daar een dijk van een game opgebouwd waar Griekse architecten een puntje aan kunnen zuigen.
Het verhaal is lang en zeer persoonlijk, waar je veel keuzes moet maken die invloed hebben op het einde van de game en daarmee jouw eigen verhaal vertellen - jouw Odyssey. Daarnaast is Griekenland bizar groot en prachtig nagemaakt, is het vechtsysteem verbeterd met verschillende vaardigheden en zijn er talloze optionele opdrachten. Als je besluit om Assassin’s Creed Odyssey op te pakken, dan ben je er voorlopig nog niet klaar mee. En dat is alleen maar positief.
Cijfer: 9.2