Apple Watch 10 kan deze 5 lessen leren van Apple Watch Series 9

Article
zondag, 05 mei 2024 om 10:00
apple watch series 9 1
Het is inmiddels alweer een klein half jaar geleden sinds Apple haar nieuwste Apple Watch, de Apple Watch Series 9, op de markt bracht. Na uitvoerig gebruik zijn er een aantal zaken die opvallen aan het vlaggenschipmodel dat op tal van vlakken verbeterd zou zijn. Dit zijn vijf Apple Watch Series 10 features die de Amerikaanse fabrikant mag gaan doorvoeren.

1. Betere accuduur

Laten we maar met de deur in huis vallen: de batterij van een Apple Watch is bagger. Sinds het horloge op de markt is, is het een probleem (tenzij je kiest voor de Apple Watch Ultra, al kan die ook nog beter). Ondergetekende koos voor de test specifiek voor een Apple Watch Series 9 om te zien of het vlaggenschipmodel eindelijk wat beter is qua batterij.
Na pakweg twee maanden is het resultaat altijd hetzelfde: na een dag moet de smartwatch aan de oplader. Dat is bij normaal gebruik, waarbij het horloge niet eens van de Always On-feature gebruik maakt. Na zes uur dragen zit het horloge toch al op 64 procent en dat is simpelweg dramatisch.
Apple Watch Series 9 - 45mm - Midnight Aluminium Case with Midnight Sport Band - M/L Image
Apple Watch Series 9 - 45mm - Midnight Aluminium Case with Midnight Sport Band - M/L
EUR499
Op voorraad
Koop op bol.
Dat je tot 36 uur gebruik uit de Apple Watch Series 9 kunt persen, is dan wel een leuke belofte, maar dan zit er ook een flink limiet op waarvoor je het horloge kunt gebruiken op een dag. Dan kun je namelijk niet eens meer van functies als het altijd aan-scherm, hartslagmetingen op de achtergrond en trainingsherinneringen gebruikmaken. Bij de Apple Watch Series 10 is een betere batterij dus simpelweg een must.
apple watch series 9

2. Programmeerbare zijknop

Een andere welkome toevoeging voor de Apple Watch Series 10 is een optie om de zijknop van het horloge te herprogrammeren. Nu brengt deze je standaard bij een aantal systeeminstellingen, maar dit kan beter een actieknop worden. Vergelijk het met hoe de iPhone 15 Pro-lijn de slider om je telefoon op stil te zetten wijzigde naar een programmeerbare knop.
Op deze manier kun je de Apple Watch een stuk beter naar hartenlust aanpassen. Zo zou een programmeerbare (of Actie-knop als we binnen Apple’s ecosysteem willen blijven) je gemakkelijk naar je meest-gebruikte app kunnen brengen bijvoorbeeld. Dan hoef je niet constant eerst op de kroon te drukken om vervolgens via het scherm te scrollen naar de appe die je zoekt.

3. Watch Face synchronisatie met de Focusmodus

Ook voor de Watch Face mag Apple een upgrade doorvoeren. Momenteel is er al veel ruimte voor aanpassing in hoe het klokje eruitziet als deze ontwaakt, maar daarin ben je vooral gelimiteerd in het kiezen van een andere soort Watch Face en eventuele details.
Iets wat op iPhone tegenwoordig mogelijk is, maar nog niet op het horloge is dat je bij het maken van een Focusmodus hierbij een specifieke achtergrond hebt op je telefoon. Het zorgt voor een extra herkenbaar punt voor de focusmodus. Deze instellingen worden alleen niet op je Apple Watch doorgevoerd, waar de Watch Face die je ingesteld hebt gewoon van toepassing blijft. Het is een kleine, maar waardevolle aanpassing die Apple kan maken.
apple watch series 9 2

4. Toegankelijkheid voor externe accessoires

Wie serieus sport heeft nog wel eens externe accessoires die vaak verbonden moet worden met een smartwatch. De Apple Watch is hierin alleen niet zo gebruiksvriendelijk, want je moet veel meer stappen doorlopen om daadwerkelijk te zien of al je externe apparaten verbonden zijn. Apple is berucht als het aankomt op het weren van apparatuur die buiten het ecosysteem valt van het Amerikaanse bedrijf, zelfs al staan de producten veel externe hardware toe.
Om te ontdekken of deze voor een work-out verbonden is, moet je vaak alleen wel door wat spreekwoordelijke hoepels springen. Bij het verbinden van een externe hartmonitor moet je namelijk, nadat je een work-out bent gestart via de Apple Watch, nog via naar Instellingen van het horloge en bij bluetooth kijken of het apparaat daadwerkelijk verbonden is.
Andere smartwatches zijn hierin veel gebruiksvriendelijker. Er mag dan ook een voorbeeld genomen worden aan onder andere Garmin. Die smartwatches geven in de workout-app namelijk via knipperende icoontjes aan of externe apparatuur niet verbonden is, waarna je met een druk op de knop naar de instellingen hiervoor kunt navigeren.

5. Double Tap feature uitbreiden

Met de introductie van de Apple Watch Series 9 en Ultra 2 is de Double Tap feature toegevoegd. Hierdoor kun je, door twee keer met je wijsvinger en duim op elkaar te drukken, de Apple Watch bedienen. Denk aan het opnemen van een telefoontje of het pauzeren van muziek.
Het zou leuk zijn als Apple deze feature nog verder weet uit te breiden door bijvoorbeeld de optie toe te voegen om drie keer in je vingers te knijpen om snel naar je favoriete app te gaan. Wat nog beter zou zijn, is als Apple de feature ook beschikbaar maakt voor apps van andere bedrijven zodat die native Double Tap kunnen ondersteunen.

Populair Nieuws