Alles wat je moet weten over de GP van Imola 2024

Article
maandag, 13 mei 2024 om 17:00
max verstappen lewis hamilton gp imola 2021
Aankomend weekend kunnen F1-fans genieten van de GP van Imola. Lees nu alles wat je moet weten over de nieuwste editie van de Grand Prix.

Weekend vol upgrades

Het afgelopen raceweekend in de Formule 1 wist McLaren te verrassen. Lando Norris zette de eerste overwinning van zijn carrière op zijn naam, met een beetje mazzel met de safety car. Maar ook zonder dat moment was de Brit de snelste op de baan en ook teamgenoot Oscar Piastri was goed bezig. De Australiër had juist alleen pech met de timing van de safety car.
Het team van McLaren maakte in Miami een sprong, nadat er meerdere upgrades aan de auto werden geïntroduceerd. En die deden bovendien allemaal hun werk. Maar in Imola kunnen de machtsverhoudingen weer flink veranderen.
Voor de GP van Imola hebben meerdere teams namelijk upgrades gepland. Zo komt Haas met een nieuwe upgrade package, is Stake Sauber wat van plan om het probleem met de pitstops op te lossen en komt Red Bull Racing ook met een aantal verbeteringen. De meeste upgrades worden alleen meegebracht door Ferrari. De fabriek van het team ligt bovendien dicht bij Imola, waardoor het vervoer een fractie van de normale kosten zal zijn.
Het zal een interessant weekend worden met de upgrades. Kan Ferrari het gat dichten naar McLaren en er misschien wel overheen gaan? En wat betekenen de upgrades voor Red Bull Racing? Zondag zullen we daar echt antwoord op krijgen.

Tijdschema voor GP Imola 2024

2024 is tot nu toe een opvallend jaar geweest als het aankomt op tijden voor de Grands Prix. Een ‘normaal’ raceweekend in de Formule 1 betekent dat de race op zondag van start gaat om 15:00 Nederlandse tijd. Maar de GP van Imola is de zevende Grand Prix van het jaar en de eerste die we als normaal kunnen bestempelen.
Dat betekent dat je niet vroeg je bed uit hoeft te komen of dat je tot laat op moet blijven. En het betekent al helemaal niet dat er een race plaatsvindt op zaterdag. Zie hieronder het volledige tijdschema voor de GP van Imola 2024.
SessieDagTijd
Eerste vrije trainingVrijdag 17 mei13:30 - 14:30
Tweede vrije trainingVrijdag 17 mei17:00 - 18:00
Derde vrije trainingZaterdag 18 mei12:30 - 13:30
KwalificatieZaterdag 18 mei16:00 - 17:00
RaceZondag 19 mei15:00 - 17:00

Voorgaande winnaars

De GP van Imola is een vrij ‘nieuwe’ race. De Grand Prix met die naam wordt namelijk pas georganiseerd sinds 2020, nadat het schema omgegooid moest worden door de coronacrisis. Voor die tijd werd op het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari de San Marino Grand Prix gehouden van 1981 tot en met 2006.
Destijds reden er maar weinig coureurs van het huidige grid in de Formule 1, namelijk alleen Fernando Alonso. Sinds de terugkeer in 2020 hebben we dan ook nieuwe namen kunnen toevoegen aan de lijst met winnaars op het Italiaanse circuit.
Het eerste jaar dat de GP van Imola werd georganiseerd, was het Lewis Hamilton die de beker omhoog mocht houden. Een jaar later was het alleen Max Verstappen die triomfantelijk was, in een door regen gedomineerde race. In 2022 kon de Nederlander de reeks vervolgen en zelfs een grand chelem (pole position, de overwinning, alle rondes leiden en de snelste ronde) aan zijn palmares toevoegen.
Vorig jaar is er alleen geen nieuwe winnaar aan de lijst toegevoegd. De GP van Imola stond wel op de kalender, maar door zware regenval en overstromingen in de regio werd besloten om de race niet door te laten gaan. In plaats daarvan deden coureurs mee aan online races voor het goede doel, waarbij de opbrengst ging naar slachtoffers van de watersnood.

De layout

Het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari is een klassiek circuit, waar in het verleden veel legendarische races zijn gehouden. Anno 2024 wordt de baan alleen wel gezien als behoorlijk krap, waardoor er niet veel inhaalmogelijkheden zijn voor de coureurs.
We zullen de meeste inhaalacties tijdens het weekend zien op het lange rechte stuk, het zogeheten Variante Bassa, dat eindigt op de chicane Tamburello. Het is bovendien een gedeelte waar in het verleden redelijk wat crashes zijn geweest, omdat de baan gaat van een vrij breed gedeelte voor twee auto’s, naar een krappe bocht waar er maar één auto doorheen kan. Dat werd goed duidelijk in 2021, tijdens het duel tussen Verstappen en Hamilton bij de start.
Het circuit kent daarnaast nog meer chicanes. Die zijn in het verleden toegevoegd om de baan veiliger te maken. Het eerder genoemde Tamburello was vroeger een snelle bocht, waar Ayrton Senna uit de bocht vloog in 1994, met 211 kilometer per uur tegen een betonnen muur kwam en als gevolg zijn leven verloor.

Populair Nieuws