Wat is de invloed van het coronavirus op AliExpress?

Article
woensdag, 19 augustus 2020 om 14:00
pexels ketut subiyanto 4246120f1597142075
De uitbraak van het coronavirus heeft invloed gehad op veel verschillende bedrijfstakken, met positieve en negatieve gevolgen voor webshops. Dit is hoe het coronavirus invloed heeft op AliExpress.
Toen het coronavirus voor het eerst opdook in januari was dat in de provincie van Wuhan in China. Al snel werd de regio gesloten en niet veel later ook het vliegverkeer aan banden gelegd, maar er kon niet worden voorkomen dat het virus uitbrak in andere landen. Door de oorsprong van de ziekte, wordt het coronavirus dan ook nog steeds door sommigen het ‘Chinese virus’ genoemd. Zo noemde Trump het recent nog ‘the invisible China virus’.
Die negatieve connotatie met China is het land niet in de koude kleren gaan zitten. Met name webshops hebben last van de vooroordelen die nu gelden over het Aziatische land. Zo zijn er veel consumenten die bang zijn dat ze het coronavirus kunnen krijgen van pakketjes via AliExpress en daardoor niet meer bij de website bestellen.
pexels martin lopez 954583f1597142207

Kan ik het coronavirus krijgen via pakketjes?

Maar is die angst om het coronavirus te krijgen via pakketjes van AliExpress wel gegrond? Kortgezegd, nee. Je hoeft niet bang te zijn om besmet te raken met COVID-19 door bestellingen bij de goedkope webshop uit China. De kans is zelfs groter dat je besmet raakt door pakketjes uit eigen land en zelfs in dat geval is het besmettingsgevaar bijna nihil.
Het coronavirus moet namelijk eerst op het pakketje of het product in de doos belanden. Dat betekent dat iemand bij de distributeur of in de fabriek op jouw product of pakket moet niezen of hoesten. Vervolgens moet het pakketje verscheept worden vanuit China naar Nederland, waarbij het vaak dagenlang in een vrachtschip zit of in het ruim van een vliegtuig. Het coronavirus kan alleen maximaal twee tot drie dagen overleven op plastic en maar 24 uur op karton, de twee meest voorkomende materialen waaruit de buitenkant van jouw pakketje bestaat.
Zelfs op materialen waarbij het virus het langste blijft leven - vijf dagen op metaal om precies te zijn - is het nagenoeg onmogelijk om besmet te raken door de lange tijd tussen verzending en ontvangst.
pexels pixabay 99567f1597142321

Vertraging door het coronavirus

Ondanks dat jij als ontvanger niet besmet kan raken met het coronavirus door pakketjes, is dat wel het geval voor medewerkers in havens en vliegvelden. Zij krijgen het pakket immers veel eerder in handen dan jijzelf. Dat heeft wel de nodige gevolgen voor de reistijd van het product dat je hebt besteld op AliExpress.
Bij distributie hubs worden namelijk de nodige maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat personeel niet besmet raakt en het vervolgens ook niet aan elkaar kan doorgeven. Dit betekent dat er minder personeel wordt ingezet en dat er voorzichtiger met pakketten wordt omgegaan. Het resultaat daarvan is dat er op vliegvelden en havens een flinke backlog is als het aankomt op het verschepen van bestellingen. Hierdoor kan je bestelde product behoorlijk wat vertraging oplopen. Houdt hier dus rekening mee wanneer je een order plaatst om AliExpress. Je zal je pakket over het algemeen niet ontvangen met de snelheid die je gewend bent, hoewel dat bij de Chinese webshop normaal al veel kan verschillen. Geduld is een schone zaak.
Wil je meer weten over AliExpress? Lees dan in dit artikel alles wat je moet weten.