5G Netwerk - Even bijspijkeren!

Article
vrijdag, 17 november 2017 om 15:23
xgn google image
De tijd van 3G is geweest, 4G lijkt binnen een aantal jaar ook ‘bejaard’ en 5G is pas geboren. De mobiele netwerken staan gemiddeld zo’n tien jaar in de bloei van hun leven voor ze worden vervangen. Nu het 5G netwerk na wat experimentjes de eerste tekenen van leven vertoont, wordt het tijd te kijken naar haar mogelijke talenten.
Want we willen wel weten waar we straks met 5G aan toe zijn. De overstap op een nieuw netwerk roept allerlei vragen op, zowel voor bedrijven als consumenten. Verschaft zoiets sneller internet en zo ja, hoeveel sneller? Zijn er andere voordelen ten opzichte van onze huidige abonnementen en wanneer kunnen we het verwachten?

Wat is het 5G netwerk

Op je telefoon zul je ongetwijfeld termen als ‘mobiel netwerk’ of ‘mobiele data’ zijn tegengekomen. Wanneer je deze optie aan hebt staan en geen WiFi-bereik hebt, dan zit je op het zogeheten Long Term Evolution netwerk. LTE klinkt voluit alleen niet zo lekker en aangezien het de vierde generatie mobiele netwerken is, heet het in de volksmond gewoon 4G.
5G laat deze standaard achter zich en maakt gebruik van de 700MHz frequentieband. Je kan straks gebruik maken van veel hogere snelheden, het 5G-netwerk is namelijk zo’n 50 keer sneller dan het huidige 4G dat we gebruiken. Ook is er sprake van een veel lagere latency, oftewel de vertraging die tussen zender en ontvanger optreedt. Streamen, video’s bekijken en andere toepassingen verlopen dan ineens een stuk soepeler.
Daarnaast kunnen veel meer gebruikers tegelijk op het 5G netwerk zonder dat deze moeite krijgt met het behouden van de verbinding met je smartphone. De verbinding is dus sowieso stabieler dan momenteel het geval is. Het bereik van 5G is wel kleiner en kan daarom minder lange afstanden overbruggen en lastiger door muren heen gaan. Daartegenover staat wel weer een hogere doorvoersnelheid en minder druk 'verkeer' op de frequentie.

Wanneer kunnen we gebruikmaken van 5G?

Europa zet dik in op de ontwikkeling van 5G. Het plan is om in het jaar 2020 in elk EU-land een actief 5G netwerk beschikbaar te hebben. In 2019 vinden de veilingen van de 700 Mhz-band plaats die verdeeld zal worden onder de telecomproviders.
Zuid-Korea gaat aan kop met het overschakelen naar 5G, deels vanwege de Olympische Spelen dat in februari 2018 in Pyeongchang plaatsvindt. De Nederlandse overheid staat ook vooraan in de rij en heeft al aangegeven geen 5G-stad te willen zoals andere EU-lidstaten, maar het netwerk landelijk te willen uitrollen.

Hoe staat het er nu voor?

Op dit moment valt Nederland in de top 10 wat betreft landelijke beschikbaarheid van 4G. Afgelopen zomer stond release 14 van 3GPP gepland, waarmee het gereedmaken van 5G al begonnen is. Bovendien is in Noord-Groningen sprake van een 5G-gebied, waar het Economic Board Groningen het initiatief nam tot proeven voor het bedrijfsleven. Daarnaast houden veel andere bedrijven tests, waaronder Apple en LG met haar Full Duplex technologie.
Helaas loopt Nederland wel tegen een probleem aan met de uitrol van 5G en dreigt daardoor de koppositie te verliezen. De 3,5GHz band wordt hier namelijk door de AIVD en MIVD gebruikt via het grondstation in het Friese Burum. Laat dit nou net de frequentieband zijn die de EU speciaal voor 5G heeft aangewezen om het netwerk internationaal op te lanceren. Ondanks dat het tegen de EU-regels ingaat, wil de overheid deze niet beschikbaar stellen voor in ieder geval de bovenste helft van Nederland (waaronder Amsterdam) om mogelijke verstoring van het grondstation in Burum te voorkomen.
Voorlopig is het lot van de consument toch om toe te kijken vanaf de zijlijn. Dat 5G een wonderkindje gaat worden lijkt nu al aannemelijk, dus dat maakt het lange wachten voor de early adopters extra lastig! Kijk jij er ook naar uit of heb je er nog niet zo’n haast mee? Laat het ons weten.

Populair Nieuws