5 redenen waarom je Stranger Things moet kijken!

Article
zondag, 07 augustus 2016 om 11:27
xgn google image
De kans is groot dat je op dit moment zomervakantie hebt en beschikt over een Netflix account. Het weer zit niet echt mee en Bingen is daarom de oplossing. Recent heeft Netflix de sci-fi thriller serie Stranger Things gelanceerd. En het is zo gruwelijk spannend. Dus mocht je nog twijfelen hier zijn 5 redenen waarom je Stranger Things moet kijken!
Netflix doet waar het goed in is: een eigen gemaakte serie lanceren. Ondanks het feit dat de serie uit het niets verscheen heeft het inmiddels al ontzettend veel buzz gecreëerd. Reclame en marketing is niet nodig want de mens doet het nodige werk: mond-tot-mond reclame. Netflix lanceert vrijwel nooit haar kijkcijfers, maar door de vele commotie rond deze serie is het duidelijk dat Stranger Things meedingt als hit van het jaar!
Het verhaal speelt zich af begin jaren ’80 en volgt de inwoners van Hawkins. Een klein dorpje dat compleet van slag raakt wanneer 12-jarige Will Byers mysterieus verdwijnt en een jong meisje met speciale krachten juist opduikt. Zowel het politieteam als de drie beste vrienden van Will doen er alles aan te achterhalen wat er is gebeurd maar dit leidt naar vreemde ontdekkingen.
Pak alvast maar je huispak te voorschijn want in deze introductie aflevering gebeurt al genoeg om je verslaafd te maken! Hier zijn 5 redenen om Stranger Things onmiddellijk aan te zetten.

5. Nostalgie

Stranger Things is naast een ontzettend goede serie ook wel een soort eerbetoon aan Steven Spielberg. In plaats van E.T.'s favoriete Reese chocolade heeft Eleven (het mysterieuze meisje) juist een zwak voor Eggo’s. Daarnaast was de moeder uit E.T. onlangs gescheiden en had het moeilijk haar hoofd boven water te houden. Dit is in Stranger Things voor moeder Joyce (Winona Ryder) niet heel anders.
De Duffer Brothers winden er gelukkig dan ook geen doekjes om en hebben aangegeven het verhaal te hebben geïnspeerd op films uit de jaren 80. Invloed van grote namen zoals Steven Spielberg, Stephen King en misschien ook wel een beetje John Carpenter zijn tot op zekere hoogte terug te vinden in het verhaal en het artwork. Vergelijk bijvoorbeeld eens het lettertype dat King gebruik op zijn boeken en de poster van Stranger Things. Opvallend he?
Zo zijn er oneindig veel referenties en nostalgische momenten in de 8 afleveringen. Maar natuurlijk is het veel leuker deze zelf te spotten! Kun je het toch niet laten of heb je ze niet allemaal gevonden. Hier is een lijstje met 10 dingen die je misschien over het hoofd zag!

4. De kinderen

Het hele verhaal rondom de Stranger Things rust op de schouders van een paar kinderacteurs. Dit kan natuurlijk compleet fout gaan met wat irritant acteerwerk en dat zou het einde van het succes betekenen. Het staaltje acteerwerk dat deze koters afleveren is de kers op de spreekwoordelijke taart.
De dynamiek en gedrag zijn totaal geinspeerd op films zoals E.T. en The Goonies. Wat knap is aangezien deze 12-jarige broekkies toen nog niet eens bestonden! Millie Brown is nadrukkelijk de ster in deze show. Ondanks het feit dat ze weinig dialoog heeft om op te focussen is het haar kwetsbaarheid en mimiek dat haar siert.
Om nog geloofwaardiger over te komen besloot Millie haar eigen haren af te scheren zodat een pruik overbodig werd. Maar natuurlijk mogen we de overige talentjes niet vergeten. Finn Wolfhard (Mike), Caleb McLaughlin (Lucas) en Gaten Mattarazzo (Dustin) presteren het alle drie om hun karakter om te toveren tot een waar drie dimensionaal plaatje.

3. De Volwassene

We hadden natuurlijk ook gewoon een kopje kunnen maken genoemd ‘De Cast’ maar dat zou ons niet genoeg voldoening geven. De kinderen onderscheiden zich namelijk ontzettend van de volwassenen en doen lekker hun eigen ding. Dat neemt niet weg dat de volwassenen onmisbaar zijn, want dat zijn ze zeker niet!
Laten we beginnen met twee woorden: Winona Ryder. Wie? Ja precies, het is al enige tijd geleden dat Winona iets heeft gedaan om trots op te zijn. Want naast haar succes in Black Swan (2010) en Show Me A Hero (2015) was het toch wel wat stilletjes rondom deze vrouw.
Ryder speelt Joyce Byers, de moeder van het verloren zoontje, maar zelf gelooft ze nog heilig in het bestaan van Will. Want ze praten tenslotte met elkaar via kerstlichtjes. Het klinkt gek (dat is het ook) maar Winona speelt haar deel zo ontzettend goed dat het soms irritant wordt. En aangezien we het al over nostalgie gehad hebben is Winona nog een extra toevoeging want we kennen haar immers van grote horror rollen uit de jaren ’80!
Naast Ryder verdient ook David Harbour (Chief Hopper) een dikke shoutout. Misschien herken je hem wel van zijn rollen in Black Mass, The Equalizer of meest recent Suicide Squad maar zijn rol in Stranger Things is nog fijner. Hij levert namelijk een complexe politie agent af met meerdere lagen die als een ui wordt gepeld door de afleveringen heen. Je mening zal dan ook meerdere malen veranderen maar het resulteert zeker in een van de betere TV helden vandaag de dag!

2. Het Verhaal

1983 in een klein dorpje in Indiana weet Stranger Things meerdere genres te combineren. Horror, sciencefiction, drama en zelfs komedie vormen samen het verhaal van de 8 afleveringen. We volgen een intense sessie van het spel Dungeons & Dragons tussen een stel jongens. Wanneer het tijd is om naar huis te gaan verdwijnt op mysterieuze wijze Will Byers.
Terwijl Will verdwijnt duikt een kort geschoren meisje in een nachtjapon juist op. Voor de kijker lijkt het al snel gelinkt maar de volwassene in de show kunnen de puzzelstukjes maar niet aan elkaar krijgen. De jongens nemen daar geen genoegen mee en starten zelf een speurtocht opzoek naar hun vermiste vriend. Het verhaal vult zich al snel met theorieën, samenzweringen, bovennatuurlijke gebeurtenissen en vele plotwendingen.
Wanneer we meer vertellen zou dat betekenen dat we alles verklappen en dat is niet de bedoeling! Maar wat vast staat is dat het misschien simpele verhaal goed is uitgedacht en spanning en emotie gepaard gaan met onwijs goede muziek. De soundtrack alleen al is een reden om verder te kijken.
Muziek van The Clash, New Order of David Bowie zijn tussen neus en lippen door te horen. Maar wie dit niet door heeft: schaam je vooral niet. Het is zo ontzettend goed uitgestippeld en vindt precies op het juiste moment plaats dat het voelt als één geheel.

1. Het is angstaanjagend goed

Een verhaal gebaseerd op kinderen? Laat dit je niet afschrikken want Stranger Things is angstaanjagend eng. De serie gebruikt de expertise van King en Spielberg goed want de mysterie, horror en sci-fi laat je letterlijk op het puntje van je stoel belanden.
De makers zijn niet bang om er af en toe een goede grap in te gooien. En dan vooral een grap over het personage zelf. Deze zelfspot zorgt ervoor dat de serie nostalgische en vooral foute scenes kan na bootsen zonder dat het jongere publiek afhaakt.
Wanneer de kerstlichtjes dan ook daadwerkelijk terug praten zou je nog wel eens aan jezelf kunnen gaan twijfelen. Want wanneer je eenmaal in het verhaal zit kom je er ook niet zo makkelijk meer uit. De eerste 15 minuten word je getrakteerd op het boven natuurlijke waar menig fan naar uitkijkt, maar de overige afleveringen zul je snakken naar antwoorden!