Dit is waarom je Shogun nu moet kijken

Article
vrijdag, 17 mei 2024 om 22:00
shogun 2
Shogun is de best bekeken serie van FX ooit en dat is niet zonder reden. Dit is waarom je de geprezen show moet kijken.

Episch verhaal

De Japanse geschiedenis kent veel interessante verhalen, maar de Sengoku Periode wordt vaak gezien als de meest iconische periode. Het was een tijd waarin Japan werd geteisterd door burgeroorlogen en sociale onrust.
Het verhaal van Shogun speelt zich af tegen het einde van de Sengoku Periode. De Taiko - de heerser van Japan - is te jong om te regeren na de dood van zijn vader en dus ligt de macht in de handen van vijf regenten. Eén van de regenten, Yoshii Toranaga, wordt alleen al te machtig gezien toch zijn collega’s en dus wordt er tegen hem samengespannen om hem uit de raad te werken en hem ter dood te veroordelen.
De situatie lijkt nijpend voor de Japanse heer, totdat het Nederlandse schip Erasmus aankomt in Japan, met daarop de Engelse piloot en protestant John Blackthorne. De wapens aan boord van het schip en de het geloof van Blackthorne kunnen het tij keren voor Toranaga en dus geeft hij het bevel aan zijn onderdanen om de nieuwkomer te brengen naar Osaka Castle.

Interessant kijkje in de keuken

Het verhaal van Shogun is gebaseerd op het gelijknamige boek van James Clavell uit 1975. Het is historische fictie, waar betekent dat het een fictief boek is, maar wel gebaseerd op ware verhalen. Hoewel Toranaga en Blackthorne nooit hebben bestaan, zijn er wel historische figuren die er veel op lijken en waar de inspiratie vandaan komt.
De serie biedt bovendien een blik op hoe de cultuur van Japan eruit zag aan het einde van de 16de eeuw. Aan het begin zal je je waarschijnlijk verbazen over wat er allemaal gebeurt, want de cultuur is behoorlijk anders dan die van Europa in dezelfde tijdsperiode.
Maar door de ogen van Blackthorne, voor wie het ook allemaal nieuw is, leer je steeds meer over de cultuur, gebruiken, normen en waarden van de Japanse bevolking tijdens de Sengoku Periode.

Geen genade

Meer dan eens lijkt Shogun op Game of Thrones. Het verhaal zit namelijk vol intrige, verraad, oorlog en bloed. En dat niet alleen, vrijwel niks wordt gecensureerd voor de kijker. Als je dus niet van bloed en gore houdt, dan is het misschien beter om sommige scènes over te slaan, maar ook dit geeft een goede blik in hoe het er destijds aan toe ging.
Van nobele heren die verslagen zijn, wordt verwacht dat ze seppuku plegen. Een vorm van zelfmoord waarbij ze hun eigen darmen eruit snijden met een wakizashi, om vervolgens onthoofd te worden door een secundant.
De gewone bevolking krijgt alleen niet zo’n ‘luxe’ dood. Zij worden geregeld doorboord met katana of yari of zijn het slachtoffer van lugubere executies. Er komt flink wat creativiteit kijken bij de vele sterfgevallen in Shogun.

IJzersterke cast

Shogun heeft naast de politiek, intrige en bloederigheid ook nog een ander aspect dat het deelt met Game of Thrones. De kijker wordt namelijk getrakteerd op een heel scala aan personages, waarvan je ook niet weet of ze hun leven zeker zijn.
Voor de cast is voornamelijk gebruikgemaakt van Japanse acteurs en actrices, die ijzersterk hun personages weten te vertolken. Hiroyuki Sanada speelt meesterlijk de geslepen en tactische Toranaga, terwijl Cosmo Jarvis met een mix van ongeloof en woede de verwarde Blackthorne tot leven brengt. Eén van de weinige mensen met wie hij kan communiceren is zijn tolk Toda Mariko, die uitstekend wordt gespeeld door Anna Sawai.
Ook naast de drie hoofdpersonages is het acteerwerk uitstekend. Tadanobu Asano steelt bijna in elke scène waarin hij zit de show als Kashigi Yabushige, een vazal van Toranaga, maar die nooit echt te vertrouwen is. En je ontwikkelt al snel een haat voor Ishido Kazunari (gespeeld door Takehiro Hira), de voornaamste tegenstander van Toranaga in de raad van regenten.

Meer seizoenen op komst

Het eerste seizoen van Shogun vertelt het hele verhaal van het boek van Clavell. Het was dan eigenlijk ook de bedoeling dat de show een miniserie zou worden. Door het immense succes van Shogun hebben FX, Hulu en de erfgenamen van Clavell (de schrijver is in 1994 overleden) besloten om in ieder geval nog twee seizoenen te maken.
En dat is Shogun ook zeker waard. Hoewel het boek als een losstaand verhaal gezien kan worden, zijn er nog talloze verhaallijnen om verder uit te bouwen voor verdere seizoenen. Als je dus benieuwd bent wat er nog meer gemaakt gaat worden van de serie, kijk dan nu het eerste seizoen van Shogun op Disney+.

Populair Nieuws

Laatste Reacties