Vaak krijgen consoles middenin een generatie nog een upgrade. In het geval van de Switch is die er in de vorm van de Switch OLED. De oude versie is alleen ook nog op de markt en goedkoper. Dus moet je de OLED-versie in huis halen?
De naam zegt het al, maar het grote selling point van de Switch OLED is natuurlijk het OLED-scherm. Zoals je misschien al weet zorgt een OLED-scherm voor groter kleurcontrast. Dat is natuurlijk voor alle games mooi, maar zeker de veelal kleurrijke games van Nintendo zullen meer dan ooit van je scherm spatten.
Daarnaast is het OLED-scherm van het nieuwe model ook wat groter dan het LCD-scherm van eerdere Switch-consoles. Dat zit hem vooral in het verkleinen van de vrij forse zwarte rand rond het scherm van het originele model. De console zelf is bij het nieuwe model ongeveer even groot als de originele Switch en de resolutie is nog steeds 720p, maar wat extra schermoppervlak is nooit weg.
De andere grote upgrade van het OLED model is dat de speakers verbeterd zijn. Speakers in draagbare apparaten zijn niet altijd heel goed, aangezien het kleine formaat de mogelijkheden qua geluidskwaliteit enigszins beperkt. De speakers op de oorspronkelijke Switch zijn niet per se slecht, maar iedereen die wel eens docked of met een koptelefoon speelt weet dat het geluid van de games op die manier beter tot zijn recht komt.
De verbeterde speakers zijn dan ook goed nieuws voor wie liever geen koptelefoon draagt, of wel eens multiplayer speelt in table top mode. Het is helaas moeilijk om het verschil tussen de speakers te beschrijven. Maar uit ervaring kunnen we zeggen dat het OLED-model een helder, vol geluid levert.
Als je kijkt hoe de OLED Switch zich onderscheidt van het standaard model, is het misschien wel de beste Switch die je kunt kopen als je graag handheld speelt. Het verbeterde scherm en de speakers zijn alleen te gebruiken in handheldmodus. Daarnaast heeft het nieuwe model een stevigere standaard en dezelfde verbeterde batterijduur als de stille revisie uit 2019. Ook die features verbeteren de ervaring in handheld en table top-modus.
Het OLED model lijkt dus vooral gericht op mensen die vaak zonder dock spelen, maar je moet wel bedenken dat je evengoed betaalt voor een Switch die ook op de tv gebruikt kan worden. Ja, de upgrades zijn vooral voor handheldmodus, maar deze Switch is bedoeld voor spelers die zowel handheld als docked spelen. Als je van plan bent om alléén handheld te spelen blijft de Switch Lite het overwegen waard. Je hebt dan geen OLED scherm, maar je houdt wel ruim honderd euro in je zak. Die afweging is aan jou.
Er is natuurlijk ook de mogelijkheid dat je juist bijna nooit handheld speelt. In dat geval is het nog maar de vraag of het OLED model het kopen waard is. Zodra je deze nieuwe Switch in een dock zet en het beeld en geluid wordt overgedragen aan je tv-setup, is de console exact gelijk aan het eerdere model. Er zijn geen betere prestaties en de maximale resolutie op je tv blijft 1080p.
Er is een voordeeltje dat wel blijft bestaan in tv-modus en dat is de opslagcapaciteit. Het interne geheugen van de console is in het OLED model verdubbeld: 64 GB tegenover de 32 GB van het origineel. Dat is mooi meegenomen, maar die 32 GB was al flink uit te breiden met een micro SD kaart. Overigens is het dankzij de prijsverlaging van de standaard Switch mogelijk om een Switch en een micro SD te kopen en toch onder de prijs ven het OLED model te blijven.
Er is nog een voordeeltje aan deze revisie dat we moeten benoemen. Als je veel Mario Kart, Smash Bros. of Splatoon speelt is een stabiele internetverbinding natuurlijk essentieel. De beste manier om die te krijgen is via een ethernetkabel en het gebruik daarvan is zelfs al eens aangemoedigd door Smash Bros.-bedenker Masahiro Sakurai.
Via een dongle was het altijd al mogelijk om een ethernetaansluiting te gebruiken met een Switch, maar in het nieuwe dock van het OLED model is een ethernetpoort geïntegreerd. Dat maakt de drempel voor het gebruik van ethernet net even lager en het is bovendien wat eleganter qua cable management. Het is misschien wat overdreven om alléén voor die ethernetaansluiting een OLED model te kopen, maar het is net als het grotere geheugen mooi meegenomen.
Of het voor jou zin heeft om het OLED model van de Switch te kopen hangt erg van je eigen voorkeuren. Puur naar de features van de console gekeken is dit model de beste Switch die je kunt kopen. Als je van plan bent je eerste Switch te kopen is het nieuwe model zeker het overwegen waard.
Als je het OLED-model overweegt als vervanging van je huidige Switch, loont het om jezelf wat vragen te stellen. Zowel de standaard Switch als de Switch Lite zijn voordeliger dan de OLED. Het is dus heel redelijk om jezelf te vragen of je in handheldmodus speelt om het scherm en de speakers te gebruiken, maar ook of je genoeg op je tv speelt om het prijsverschil met de Switch Lite te rechtvaardigen. Zijn de andere kleine voordelen als cable management en opslag een nieuwe console waard?
Daarnaast heeft het natuurlijk ook zin om je af te vragen of een Switch kopen in 2024 überhaupt nog een slimme zet is. De verwachting is namelijk dat de Switch 2 binnen afzienbare tijd in de winkel ligt. Wat betreft de keuze tussen nu een Switch kopen en wachten op een Switch 2, hebben we ook wat belangrijke afwegingen op een rij gezet.