5 redenen om GTA Remastered Trilogy wel of niet te halen

Article
zaterdag, 04 december 2021 om 9:00
gta trilogy definitive editionf1633945664
Onlangs is de GTA Remastered Trilogy uitgekomen. Rockstar had al eerder de komst van de trilogie aangekondigd, maar heeft maar weinig details gedeeld over de remastered trilogie tot aan de release, zelfs geen gameplay. Is het waard om de trilogie te halen? Wij leggen je uit waarom je de GTA Remastered Trilogy wel of niet moet halen.

Nieuwe graphics, maar nostalgisch gevoel

De drie games die in de GTA Remastered Trilogy zitten - Grand Theft Auto III, Grand Theft Auto Vice City en Grand Theft Auto San Andreas - zijn allemaal alweer flink op leeftijd. GTA III is zelfs al twintig jaar oud. De nieuwe trilogie geeft ze daarom een opknapbeurt met nieuwe graphics.
Rockstar heeft er alleen wel dusdanig voor gezorgd dat de GTA Remastered Trilogy dusdanig is aangepast, dat het niet lijkt op drie compleet nieuwe games. Dus het nostalgische gevoel tijdens het spelen zal waarschijnlijk hetzelfde zijn als vroeger, mits je de titels vroeger al hebt gespeeld. Is dat niet het geval, dan kun je op een iets mooiere manier van de klassieke games genieten door de nieuwe trilogie.
cj in gta trilogy remasterf1638297681

Veel schoonheidsfoutjes

Hoewel Rockstar de graphics heeft aangepast, is dat helaas niet helemaal vlekkeloos gegaan. Sinds release hebben namelijk spelers beelden gedeeld van karakters die er vreemd uitzien of regen dat op een wel heel aparte manier uit de lucht valt. Ook zijn er nogal wat bugs opgedoken. Dat soort momenten kunnen spelers flink uit de game halen en dat is dan ook mogelijk een reden om de GTA Remastered Trilogy niet te halen.
Bij de ontwikkelaar is het ook duidelijk geworden dat er nog veel werk voor de boeg is. Rockstar heeft daarom al twee updates uitgebracht voor de GTA Remastered Trilogy, die een einde moeten maken aan alle bugs. De laatste update zou zelfs afrekenen met maar liefst 117 bugs verdeeld over de drie verschillende games.
gta iiif1618407316

Betere besturing

Eén van de eerste dingen die Rockstar bekend heeft gemaakt over de vernieuwde trilogie van GTA, is dat er wat ‘gameplay-veranderingen’ zouden plaatsvinden om de games naar de standaarden van 2021 te brengen. Hoe games aan het begin van de 21ste eeuw gemaakt werden, is immers vrij anders dan tegenwoordig.
De grootste verandering wat dat betreft is dat Rockstar de controls van GTA 5 heeft toegevoegd aan de drie oudere games. Daardoor blijft de gameplay ook veelal hetzelfde aanvoelen als je tussen de verschillende titels wisselt.
Er is ook een wapen- en radio-wiel toegevoegd aan de games vergelijkbaar met GTA 5. Dit maakt het makkelijker om bijvoorbeeld tussen wapen te switchen. Daarnaast kan je ook makkelijker navigeren in de wereld, zodat je niet constant op de grote kaart hoeft te kijken.
gta trilogy nme headerf1633707380

Verouderde mechanics

Hoewel Rockstar de controls van de oude GTA games heeft aangepast en wat andere quality of life-verandering heeft doorgevoerd, blijft de GTA Remastered Trilogy alsnog een collectie van relatief oude games. Dat betekent dat je niet de moderne mechanics moet verwachten van GTA 5 of andere nieuwe games van Rockstar.
Je zal dus genoegen moeten nemen met de verouderde elementen van GTA III, Vice City en San Andreas. Daar vallen ook bepaalde missies onder die destijds al veel kritiek kregen, maar vandaag de dag voor nog meer frustratie zullen zorgen. Wees er dus goed op voorbereid dat je nogal wat momenten zal meemaken waarop je je controller of muis door het scherm wil gooien.
gta trilogy definitive editionf1636730260

Drie voor de prijs van één

Het is niet de eerste keer dat een uitgever komt met een remastered versie van een geliefde game. Veelal wordt er dan niet de hoofdprijs gevraagd voor de verbeterde versie. Het gebeurd vaak dan zo’n game dan voor ongeveer 40 euro wordt aangeboden.
Toen Rockstar bekendmaakte dat de GTA Remastered Trilogy 60 euro kost, was dan ook niet iedereen daar blij mee. Sommige spelers hadden namelijk niet de volle pond voor de collectie verwacht. Anders zijn krijg je wel meteen drie games voor de prijs van één. Omgerekend ben je dus een stuk goedkoper uit dan dat je normaal één remaster zou kopen voor 40 euro.