5 redenen om de iPhone 13 wel of niet te halen

Article
zondag, 19 september 2021 om 11:00
apple iphone 13 kleurenf1631893638
Apple heeft eindelijk de iPhone 13 onthuld deze week. Maar is de nieuwe smartphone jouw geld wel waard? Wij hebben 5 redenen om een rij gezet om de iPhone 13 wel of juist niet te halen.

Krachtige nieuwe chip

Eén van de grootste veranderingen die de iPhone 13 met zich meebrengt, is de nieuwe A15 Bionic chip die door Apple zelf ontwikkeld is. Het lijkt een kleine verandering met slechts één cijfertje omhoog in vergelijking met de chipset in de iPhone 12, maar volgens Apple zal het nieuwe ‘brein’ van de smartphone grote veranderingen met zich meebrengen.
Hoewel de A15 Bionic chip nog steeds een 5 nanometer chip is met een 6-core CPU, claimt de techfabrikant dat het de vloer moet aanvegen met de concurrentie. Zo zal de CPU ‘tot wel 50 procent sneller’ zijn dan de concurrentie en ‘30 procent sterker’ als het gaat om de graphics. Apple zegt niet in welke chipset daarbij wordt vergeleken, maar het zijn grote woorden van de fabrikant die beloven. Wil je dus een krachtige smartphone in je broekzak hebben, dan is het een goed idee om de iPhone 13 te halen.
iphone 13 release 2f1631705532

Van buiten niet veel veranderd

De iPhone heeft er generaties lang vrijwel hetzelfde eruit gezien. Dat viel voornamelijk op in vergelijking met de concurrerende merken als Samsung en OnePlus, die bijna elk jaar met een nieuw design op de proppen komen. Daarom besloot Apple vorig jaar eindelijk iets te doen aan het ietwat verouderde ontwerp en een compleet nieuwe design te introduceren.
Blijkbaar is dat volgens de techfabrikant wel weer genoeg voor de komende jaren. Wanneer je de iPhone 12 en iPhone 13 naast elkaar neerlegt en een paar keer van positie verandert, dan zal het een flinke opgave worden om de juiste versie te kunnen raden. Qua ontwerp is er namelijk bijna niks veranderd aan de iPhone 13, op een iets kleinere notch in het scherm na. De iPhone 13 wordt dan ook al door sommigen de iPhone 12S genoemd, wat niet bepaald een compliment is.
iphone 13 pro revealf1631643690

Spelen met de nieuwe camera’s

Liefhebbers van fotografie zullen de laatste jaren hebben genoten van de iPhone. De smartphones van Apple mogen zich namelijk steevast scharen bij een select groepje telefoons die de beste foto’s maken, samen met de flagships van Samsung, Google, Huawei en Xiaomi. Het is bijna niet meer nodig om een grote spiegelreflexcamera mee te nemen als je op vakantie gaat.
Ben je iemand die dat gegeven zeer kan waarderen, dan is het een goed idee om te upgraden naar de iPhone 13. Het standaard model en de iPhone 13 Mini hebben namelijk een mooie upgrade gekregen. En daarmee bedoelen we letterlijk de camera’s van de iPhone 12 Pro, die vorig jaar zeer goed werden ontvangen. Naast de hardware krijg je bovendien ook de nieuwe functies, zoals sensor shift stabilization technology om bewegingen bij het maken van kiekjes te voorkomen.
Ondertussen hebben de iPhone 13 Pro en Pro Max ook een upgrade gekregen als het aankomt op de camera. Zo heeft de normale camera een grotere sensor, de ultra-wide camera een betere aperture en kan je voor alle foto’s beter inzoomen, tot wel 6x optische zoom.
iphone 13 release 1f1660808883

Prijzig voor een kleine upgrade

Ben je al een tijdje aan het wachten op een mooie upgrade voor je oude smartphone? Dan lijkt de iPhone 13 een uitstekende keuze, of je nu van een Android model of een oudere iPhone komt. Met de nieuwste iPhone kan je immers genieten van een krachtige chipset, een prachtige camera en alle features die de nieuwste iOS software met zich meebrengt.
De vraagstelling of de iPhone 13 een mooie upgrade is, wordt alleen heel anders wanneer je al een recent model in je broekzak hebt zitten. Heb je bijvoorbeeld vorig jaar de iPhone 12 gehaald, dan kan je waarschijnlijk beter een jaartje wachten op de iPhone 14. Je hebt namelijk iets minder kracht tot je beschikking en de camera zal iets minder goed werken, maar waarschijnlijk zal je daar niet veel van merken - tenzij je een echte power user bent of iemand die in een professionele capaciteit foto’s maakt met je iPhone. Anders betaal je voor een vrij kleine upgrade wel gewoon de hoofdprijs. Zelfs voor het goedkoopste model van iPhone 13 Mini ben je namelijk 809 euro kwijt!
iphone 13 pro reveal 2f1631644282

Hele dag gebruiken zonder zorgen

Hoewel de iPhones veelal worden geprezen op het gebied van camera’s, de gebruiksvriendelijkheid, het scherm en de krachtige chipset, is er één aspect waar Apple veel grond kan winnen. En dat is de accu. Het is geen raadsel waarom in veel klaslokalen en kantoren wordt gevraagd ‘of iemand nog een iPhone-oplader bij zich heeft’. Het komt namelijk meer dan eens voor dat je accu leeg begint te raken midden op de dag.
Gelukkig heeft Apple dat zelf ook door en lijkt het bedrijf daar aan te hebben gewerkt met de iPhone 13. En de verbeteringen lijken voornamelijk te zijn geboekt dankzij de nieuwe A15 Bionic chip. Volgens Apple zal de accu van de iPhone 13 en iPhone 13 Pro namelijk 2,5 uur langer meegaan dan de accu van hun voorgangers. De iPhone 13 Mini en iPhone 13 Pro Max hebben een iets minder grote winst met een verbetering van 1,5 uur, maar alsnog een mooie upgrade. Wil je dus geen problemen meer hebben met een accu die te vroeg een kritieke toestand bereikt, dan is het een goed idee om te upgraden naar de iPhone 13.
Wil je meer weten over de nieuwste smartphone van Apple? Lees dan hier alles wat we weten over de iPhone 13!

Populair Nieuws