iPhone 12 Pro Review – Een wat luxere iPhone 12

  Apple rolt de komende tijd de iPhone 12 serie gefaseerd uit. Het is eerst de beurt aan de iPhone 12 en de iPhone 12 Pro. ‘Een grote sprong voorwaarts’ siert de Apple website als je naar de Pro kijkt. Ten opzichte van de iPhone 11 Pro is dit absoluut zo, maar hoe verhoudt de smartphone zich ten opzichte van zijn kleine broer? Je leest het in onze iPhone 12 Pro review!

  Apple bracht de iPhone 11 uit, samen met de iPhone 11 Pro en Pro Max variant. De verschillen tussen deze toestellen waren behoorlijk, zowel op het gebied van de camera als op het gebied van het scherm. Wij leggen de iPhone 12 Pro in deze review vooral naast de iPhone 12 en kijken hoe groot de upgrade eigenlijk is voor dit toestel dat je minstens 200 euro meer kost (je koopt de Pro vanaf 1159 met 128GB geheugen) dan zijn ‘eenvoudigere’ variant, de iPhone 12.

  Een luxe uitstraling

  iPhones staan er bekend om dat ze een bepaalde luxe uitstralen. De toestellen zijn altijd geweldig afgewerkt en dat is dit jaar niet anders. De iPhone 12 serie ziet er geweldig uit. Waar de iPhone 12 een glazen achterkant heeft met matte aluminium zijkanten, is het voor het oog bij de iPhone 12 Pro precies andersom. De achterkant is namelijk voorzien van matglas en glanzende roestvrijstalen zijkanten. De uitstraling van de Pro is daarmee net even wat luxer voor het oog.

  Hoewel de iPhone 12 en de iPhone 12 Pro even groot zijn, weegt de Pro hierdoor wel bijna 25 gram meer. Door de textuur van het matglas, waardoor overigens ook veel minder snel vingerafdrukken op de achterkant ontstaan, voelt het toestel daarmee net even wat robuuster aan dan de ‘standaard’-variant. Het matte glas op de achterkant zorgt voor een groot contrast met de voorkant.

  Daar schittert namelijk een Super Retina XDR OLED-display van 6,7 inch met een resolutie van 2532 x 1170 pixels bij 460 ppi. De Pro heeft hiermee hetzelfde scherm als de iPhone 12, wat beelden weergeeft met een refreshrate van 60 Hz en volledige 4K ondersteunt. Beide schermen zijn voorzien van Ceramic Shield, wat de kans op barsten en sterren in het display aanzienlijk verkleint. Een echte upgrade is het op dit gebied niet, en zelfs niet ten opzichte van de iPhone 11 Pro. Dit toestel was namelijk van hetzelfde display voorzien als de iPhone 12 Pro, maar had niet de Ceramic Shield techniek aan boord.

  Kleine verschillen onder het scherm

  Onder de motorkap zijn de iPhone 12 en de Pro ook niet echt verschillend. Dat betekent niet dat de iPhone 12 Pro niet indrukwekkend is, want het toestel is fenomenaal snel. Dit komt door de A14 Bionic Chip met de Neural Engine die ongekend veel rekenkracht biedt.

  Apps starten razendsnel op en bewerkingen zijn binnen no-time gedaan. Daarbij heeft het toestel geen enkele moeite om tussen apps te schakelen, hoeveel je er ook open hebt staan. Het grote verschil tussen iPhone 12 en de iPhone 12 Pro zit op dit gebied dan ook voornamelijk in het geheugen. Waar de iPhone 12 tot maximaal 256 GB aan opslag biedt, geeft de iPhone 12 Pro je maximaal 512 GB.

  Ten opzichte van de iPhone 11 Pro is er meer vooruitgang geboekt. De A14 Bionic Chip is een duidelijke sprong vooruit en dat merk je in alles. Nu was het al heerlijk om met de iPhone 11 te werken, maar toch heeft Apple het voor elkaar gekregen om de prestaties naar een nieuw niveau te tillen.

  De camera is waar de actie zit

  Als er op één vlak verschil tussen de iPhone 12 en iPhone 12 Pro zit, dan is het de camera wel. De iPhone 12 Pro heeft namelijk een 12 megapixel Triple camera in plaats een Dual camera op de achterkant. De lenzen hiervan zijn een groothoeklens, een ultragroothoeklens en een telelens, waarmee 2 x optisch in- en tot 4 x optisch uitgezoomd kan worden. Daarnaast kan er tot 10 x digitaal ingezoomd worden. Dit levert al behoorlijk toffe foto’s op die nog meer detail bevatten dan de camera’s van de iPhone 12, maar het echte grote verschil komt voorbij als de nacht langzaam valt.

  Dan schakelt de LiDAR-scanner van de iPhone 12 Pro namelijk in die de magische nachtmodus van de iPhone tot een hoger niveau tilt. De LiDAR-scanner maakt echt een enorm verschil in scherpte, diepte en kleurbalans, waardoor zowel je foto’s als je video’s fantastisch worden. Waar de foto’s nu al haarscherp worden op de iPhone 12 Pro, wordt het bewerken hiervan straks ook een stuk beter. Apple ProRAW komt namelijk naar de Pro en Pro Max, waardoor je toegang hebt tot het onbewerkte fotoformaat met ongekend veel mogelijkheden tot aanpassing.

  iPhone 12 Pro Review – Een kleine upgrade voor 200 euro

  De reden om voor de iPhone 12 Pro te kiezen zit voornamelijk in de camera-opties van het toestel. Hier zitten de grote verschillen tussen de iPhone 12 en de Pro, waarbij de Pro beduidend meer opties heeft en scherpere beelden maakt, ongeacht de tijd van de dag. Los daarvan is het design van het toestel wat luxer, maar daar merk je met een hoesje helemaal niks meer van.

  Het is dus echt even de vraag de extra opties van de iPhone 12 Pro het waard zijn om nu 200 euro meer te betalen. Over een paar weken verschijnt namelijk de iPhone 12 Pro Max die nóg meer opties heeft. Voor 100 euro meer dan de Pro heb je dan én een groter toestel én nog betere camera’s met meer mogelijkheden.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Ontzettend stijlvol design
  • Supersnel in al zijn handelingen
  • LiDAR-scanner zorgt voor toffe beelden op elk moment
  • Wel een hele kleine upgrade voor 200 euro
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.