Deze 7 Finse series wil je niet missen

Article
zondag, 19 september 2021 om 10:00
screenshot 2021 09 13 at 133108f1631532726
Dat film en series uit Scandinavië het goed doen is geen verrassing. Toch richten we ons hier iets specifieker op één van de landen uit Scandinavië, namelijk Finland. Hier zijn zeven Finse series die je absoluut niet wilt missen!

Bordertown - (Netflix)

Scandinavische series doen het altijd goed en Bordertown is daar geen uitzondering in. De eerste aflevering leverde deze serie in alleen al in Finland een miljoen kijkers op. In tegenstelling tot veel misdaad series bouwt deze niet op naar een grote ontknoping. In elf afleveringen komen vijf moorden voorbij die opgelost worden door de hoofdrolspeler Kari Sorjonen.
Ex-NBI agent Sorjonen verhuist naar de grens van Rusland en Finland om meer vrije tijd en rust te krijgen. De naam Bordertown komt ook van het feit dat dit dorpje waar hij heen verhuist op de grens van twee landen ligt. Hij gaat daar heen met zijn vrouw en kind, en neemt een baan aan bij SECRI (de afdeling die gespecialiseerd is in zware criminaliteit). Zijn rust in dit afgelegen deel van Finland is alleen ver te zoeken wanneer hij en zijn team betrokken raken bij de eerste moord.
screenshot 2021 09 13 at 133428f1631532910

Madventures - (Prime Video)

Deze documentaire-achtige serie brengt ontzettend goed in kaart hoe het er op andere plekken van de wereld aan toe gaat. De twee backpackers Riku Rantala en Tuna Millenhof trotseren de meest gevaarlijke en indrukwekkende plekken die je kunt vinden. Met humor vertellen ze verhalen over allerlei culturen en andere bijzonderheden. Er is geen crew, beveiliging of een andere vorm van limitatie. Het zijn gewoon twee heren die de wereld over reizen.

Bullets - (MyLum, Netflix, MXPlayer)

Voormalig terrorist Madina Taburova vraagt om onduidelijke redenen asiel aan in Helsinki. Al jaren wordt Taburova in de gaten gehouden door geheime agenten en heeft de bijna "De Zwarte Weduwe" gekregen. Dit omdat ze nogal wat vreselijke aanslagen op haar naam heeft staan. Nu is zij in Helsinki, onder valse naam en onduidelijke bedoelingen. Om haar in de gaten te houden, krijgt een agent van de Finse inlichtingendienst de taak om haar vertrouwen te winnen. Het eerste contact tussen de twee vindt plaats in een opvangcentrum, maar zal dit gaan? Kijk het in de serie Bullets!
screenshot 2021 09 13 at 134133f1631533324

Deadwind - (Netflix)

Deadwind begint met de eerste moordzaak van hoofdrolspeler Sofia Karppi die na het verlof van haar gestorven man weer begonnen is met het zenuwslopende werk als detective. Ze vindt aan de kust van Finland een stapeltje kleren en niet snel daarna weet ze het slachtoffer Anna Bergdahl te lokaliseren. Het spoor leidt naar de werkgever van Anna, Alex Hoikkala, maar door allerlei tegenslagen gaat het aanhouden van deze man lastiger dan gehoopt.
De naam Deadwind is een scheepsterm dat staat voor: “Met de wind van voren”. Dit sluit weer mooi aan bij het verhaal, omdat het oplossen van de moord niet van een leien dakje gaat. Ofwel, ze heeft de wind van voren. Het intense werk brengt haar weer helemaal uit haar balans, hoe moet ze dit nou weer op zien te lossen?

Peacemaker - (Amazone Prime)

Ann-Mari Koistinen is een Finse vredesonderhandelaar die onlangs ontslag genomen heeft als crisisadviseur voor de Minister van Binnenlandse Zaken. Toch wordt ze gevraagd om een vredesproces in Turkije te leiden. Naarmate we dieper in het verhaal komen komt Koistinen voor steeds meer problemen te staan, want als ze niet oppast kan haar privéleven deze vredesmissie in gevaar brengen.
Peacemaker speelt zich af in Turkije, Syrië en Spanje en vertelt het verhaal van Finse vredesonderhandelaars die in een internationaal conflictgebied werken. Terwijl ze daarmee bezig zijn moeten ze ook nog allerlei problemen uit hun verleden oplossen. Hoe zullen ze zich uit al die problemen redden?
screenshot 2021 09 13 at 134810f1631533728

Perfect Commando - (PlayPilot)

Hij verwachtte een vijf-sterren vakantie in z’n thuisland Finland, maar het lot heeft een ander doel voor hem besloten. Wanneer Van Hamilton, die een tijdje in Californië heeft gewoond, met zijn vriendin het vliegtuig uitstapt wordt hij meegenomen en naar een legerkamp gebracht om opgeleid te worden tot commando. In eerste instantie denk Hamilton dat het één grote fout is, maar na lang denken beseft hij dat dit een valstrik van zijn ouders was. Die willen namelijk dat Hamilton hier van een verwend nest omgebouwd wordt tot een zelfstandige man.
Zijn vriendin Rachel moet ondertussen met een minimaal geldbedrag haar weg zien te vinden in Finland. Ze sluit zich aan bij de rapgroep Nordic white trash, waar ze de neef van Hamilton leert kennen. Ze hoopt dat dit ervoor zorgt dat haar carrière als sociologist een boost krijgt.
screenshot 2021 09 13 at 135033f1631533868

Arctic Circle - (MyLum, Prime Video)

Je gelooft het bijna niet, maar deze enorm spannende serie gaat over een gevaarlijk muterend virus. Iedereen die het oploopt moet direct in quarantaine geplaatst worden. Artsen, dokters en wetenschappers zijn druk op zoek naar een tegenvirus en daarmee is dit een van de eerste series die deze corona gekte goed in kaart brengt.
Het overbrengen van dit virus gaat alleen net wat anders, namelijk door seksueel contact. De serie begint met twee dode vrouwen die werkte op de “Hoerenbus”. Een mobiele plek voor sekswerk waar vrouwen behoorlijk uitgebuit worden.
Lokale agent Nina ziet al snel dat er meerdere slachtoffers moeten zijn. Eigenlijk een werkje voor de detectives, maar Nina zet alles op alles om deze twee moorden op te lossen. Met haar zus, die flink meedoet aan het verspreiden van dit virus, komt Nina voor allerlei moeilijke keuzes. Met als belangrijkste: Hoe loopt die in vredesnaam af?