5 redenen waarom de next-gen consoles PC gaming overtreffen

Article
zaterdag, 24 juli 2021 om 11:00
ps5 vs xbox series xf1594719334
De laatste jaren moest je voor de beste game-ervaring bij PC gaming zijn, maar het platform heeft nu concurrentie gekregen van de PS5 en Xbox Series X. Dit zijn 5 redenen waarom next-gen consoles PC gaming overtreffen.

Hardware op maat gemaakt

Als het aankomt op hardware is de wereld van PC gaming soms duizelingwekkend. Als je je eigen PC wil bouwen dan moet je uitzoeken welke videokaart, processor, moederbord, RAM, koeling, behuizing en meer je nodig hebt voor jouw ultieme build. En dan moet je ook nog eens kijken of alle onderdelen goed op elkaar zijn afgestemd.
Dat zijn allemaal kopzorgen die je met de next-gen consoles niet hebt. Of je nu de PS5 of Xbox Series X in huis haalt, je kan er zeker van zijn dan respectievelijk Sony en Microsoft de hardware dusdanig hebben gekozen zodat alle onderdelen naadloos op elkaar aansluiten. Je zal bijvoorbeeld niet het probleem hebben dat de processor of de videokaart een bottleneck zal vormen.
geforce rtx 3090 product gallery full screen 3840 2f1626777520

De beste prijs-kwaliteitverhouding

Als je de mooiste graphics op het scherm wil toveren, dan is PC gaming nog steeds de uitkomst. Wanneer je een RTX 3080 of 3090 in je kast hebt hangen, dan zal een 4K monitor daarvan smullen. Je moet daarvoor alleen wel diep, heel diep, in de buidel tasten. Helemaal nu met de semiconductor chips-crisis, waardoor de prijzen nog meer zijn gestegen.
Wil je alleen de beste kwaliteit voor de prijs, dan kan je niet om de next-gen consoles heen. De hardware die de PlayStation 5 en Xbox Series X aanbieden voor 500 euro, daar zal je voor een gelijkwaardige PC een stuk meer voor moeten neerleggen. Wil je dus een vriend blijven van je portemonnee, dan is het verstandig om een next-gen console te kiezen in plaats van een bakbeest van een PC.
pexels kerde severin 5961235f1632836754

Geoptimaliseerd voor console gaming

Het is geen geheim dat alle games worden gemaakt op PC’s. Het is namelijk vrij lastig om een game te gaan ontwikkelen op een console, want daar zijn de gebruikelijke programma’s niet voor gemaakt. PC gamers halen dan ook vaak aan dat eigenlijk alle titels PC games zijn.
Hoewel dat in theorie klopt, komen in de praktijk niet alle games op PC uit en worden titels bovendien voor consoles geoptimaliseerd. En dat is vrij logisch, want qua hardware hoeven ontwikkelaars maar met een paar builds rekening te houden. Voor PC gaming moet er rekening gehouden worden met ontelbare combinaties, wat vrijwel onmogelijk is. Daarom zal je op de next-gen consoles een optimale ervaring krijgen, terwijl soortgelijke hardware op PC vaak een stuk meer met de game zal moeten stoeien.
ratchet and clank rift apartf1611146102

Exclusieve games

Zoals gezegd komen niet alle games op PC uit en daar zitten vaak een flink aantal pareltjes tussen. Nu is dat voor de exclusives van het Xbox-platform geen probleem meer, omdat Microsoft heeft besloten om alle exclusieve titels ook op PC uit te brengen, maar er zijn nog genoeg toptitels die PC gamers moeten missen.
Zo komt Sony elk jaar met een heel scala aan toppers waar miljoenen games naar uitkijken of zich mee vermaken. Het zijn enorme projecten die exclusieve games op PC veelal in de schaduw zetten. Denk bijvoorbeeld aan games als Ratchet & Clank: Rift Apart, Horizon Forbidden West, Demon’s Souls Remake en God of War: Ragnarok. Stuk voor stuk titels waar PC gamers niet van kunnen genieten of waar ze nog een paar jaar op moeten wachten. Maar dan ben je op de next-gen consoles allang bezig met de volgende topper.
ps5 controller xbox series xf1619595169

Lekker samen gamen op de bank

Als je op een PC wil gamen, dan ben je vaak gekluisterd aan een bureau, achter een monitor. WIl je je computer gebruiken, dan zul je namelijk een toetsenbord en muis gebruiken. Het is een flinke uitdaging om die op je schoot te bedienen. Daardoor kan je minder snel relaxt achter je PC gaan gamen.
Een ander voordeel dat je met PC gaming mist is het samen gamen met vrienden. Je kan wel een extra controller aansluiten op de computer, maar om nou naast elkaar te gaan zitten op twee bureaustoelen achter één monitor... allesbehalve ideaal. Een grote bank waar je met meerdere personen lekker op kan zitten terwijl je gamet is wat dat betreft de veel betere optie. De next-gen consoles zijn dan ook ideaal als je met vrienden samen wil gamen, helemaal wanneer de coronacrisis achter de rug is en je iedereen weer zonder zorgen kan bezoeken.