PS5 specs vs Xbox Series X specs - Wie gaat er winnen?

  We zijn weer aangekomen in het walhalla van gaming, want de next-gen consoles staan weer voor de deur. De strijd tussen Sony en Microsoft gaat door na de PS4 en de Xbox One, maar de vraag is wie gaat winnen. Wij zetten de PS5 specs tegenover de Xbox Series X specs in deze titanenstrijd!

  In deze diepe duik zetten we alle Xbox Series X en PS5 specs die tot nu toe bekend zijn voor je op een rijtje. Nog niet alles is bekend, maar wel kunnen we al kijken waarmee de twee hardware-giganten van plan zijn om te komen. Immers zijn al tal van details onthuld en dus gaan we kijken wie er op dit moment een stapje voor heeft tussen de twee!

  Graphics

  Laten we deze Xbox Series X vs PS5 specs vergelijking gepast aftrappen, namelijk door te kijken naar de graphics van beide systemen. Als eerste is daar Xbox Series X die tijdens E3 2019 bekendmaakte dat de volgende console een aangepaste AMD-processor krijgt die vier keer krachtiger is dan die van de Xbox One X met een chipset die op de Zen 2- en Navi-architectuur gebaseerd is. Hierdoor krijgt Scarlett een resolutie die 8K toelaat, waardoor we aannemen dat volledige 4K-ondersteuning ook van de partij is. Afhankelijk van de game in ieder geval.

  Dat klinkt allemaal niet slecht, maar concurrent Sony staat diezelfde 8K resolutie toe met de PS5 en dus kunnen we ook hier aannemen dat volledige 4K-ondersteuning van toepassing is. Dit kan de PlayStation 5 dankzij een 8 core CPU die gebaseerd is op AMD’s derde generatie Ryzen-lijn en gebouwd wordt op AMD’s 7nm Zen 2. De PS5 zal een aangepaste GPU krijgen gebaseerd op AMD’s Radeon Navi hardware.

  In de eerste ronde gaan beide next-gen consoles nog gelijk op, maar daar komt op de volgende pagina mogelijk verandering in...

  FPS en geheugen

  Waar de twee titanen op het moment nog nek aan nek gaan, komt daar in deze ronde wel verandering in. Eén van de twee next-gen consoles heeft op het moment van schrijven een bevestigde specificatie die de andere niet heeft. Hierdoor is het Sony’s nieuwe console die een stapje achterloopt, want daarover is nog niet bekend wat voor framerate het systeem gaat krijgen.

  Bij Microsoft is daar wel al duidelijkheid over, want Xbox Series X kan games in 120 FPS draaien en heeft een flexibele refresh rate voor schermen die het ondersteunen. Ook krijgt Microsoft’s nieuwe machine “high bandwidth GDDR6”-geheugen. Ook daarover heeft Sony tot dusverre nog niets onthuld.

  Al met al heeft Xbox Series X in deze vergelijking van de Xbox Series X vs PS5 specs nu een stapje voor, maar de vraag is voor hoe lang. Dat lees je op de volgende pagina!

  Laadtijden

  De PS5 mag op het moment dan achterlopen in onze Xbox Series X vs PS5 specs vergelijking, maar daar komt mogelijk verandering in als het op laadtijden aankomt. Sony heeft achter gesloten deuren al het één en ander laten zien als het op de laadtijden van de PS5 aankomt en de resultaten zijn indrukwekkend. De PS5 kan een game als Marvel’s Spider-Man bijvoorbeeld in 0,8 seconden laden, waar dat op de PS4 15 seconden duurt.

  Microsoft heeft op het moment nog niet zulke concrete testen laten zien en dus is het nog maar de vraag of Xbox Series X dit kan evenaren. Microsoft stelt dat de volgende console “ultra snelle laadtijden” heeft. Zo snel zelfs dat games tot wel 40 keer sneller kunnen laden dan op de huidige consoles.

  Toch verdient Sony dit punt vanwege het feit dat de Japanse gigant al tests achter gesloten deuren heeft uitgevoerd waar eind vorig jaar zelfs beelden van werden gelekt. Deze zijn inmiddels alleen niet meer te zien, maar zag er indrukwekkend uit. Zo staan de twee partijen weer gelijk.

  HDD of SSD?

  Als het op de laadtijden van beide systemen aankomt, kunnen we nog wel toelichten waar dit mee te maken heeft. Zowel Sony als Microsoft zijn van plan om met hun volgende systeem gebruik te maken van een SSD, oftewel een Solid State Drive. Sony’s versie hierop gaat gebruikmaken van een PCIe 4.0 connectie, waar Xbox Series X kiest voor een ongespecificeerde ‘next gen’ SSD.

  Dit gaat voor een enorm verschil zorgen, want de huidige generatie consoles maken gebruik van een HDD. Hardware met een SSD kan games alleen een stuk sneller inladen wat dus voor het verschil zorgt dat Sony demonstreerde met de PS5 test. Wanneer je een PC aan het bouwen bent, wordt dan ook vaak aangeraden om voor een SSD te kiezen.

  Ray tracing

  Op het moment staat het dus gelijk in de race tussen de Xbox Series X vs PS5 specs, maar daar komt met dit volgende onderdeel mogelijk verandering in. Ray tracing wordt namelijk een feature waar beide next gen consoles op willen inspelen. Dit is een technologie waarbij een pad van licht nagebootst en omgezet in pixels om zo een simulatie te creëren in een virtuele wereld. Het doel is dus eigenlijk om een beeld vele malen realistischer in een game te verwerken.

  Zowel de PS5 als Xbox Series X willen inspelen op deze technologie en beide consolemakers hebben dan ook al laten doorschijnen dat de tech onderdeel zal zijn van de volgende consoles. De chips die Sony gebruikt voor de PS5 gaan in ieder geval ray tracing toestaan. Xbox Series X is alleen net iets duidelijker over de details. Microsoft heeft namelijk duidelijk gemaakt dat Xbox Series X ray tracing ondersteuning heeft die ‘real time en hardware accelerated’ is.

  Toch zijn beide bedrijven nog te vaag om een duidelijke winnaar te verklaren en dus blijft de stand gelijk. Het bewijs zal geleverd moeten worden met duidelijke beelden. Tot die tijd roepen we nog geen winnaar uit als het op ray tracing aankomt en gaat we door naar de volgende pagina.

  Audio

  Het volgende onderdeel dat we in deze vergelijking tussen de Xbox Series X vs PS5 specs bekijken is de audio. Hierover is Microsoft nog akelig stil en dat terwijl de Xbox One X al gebruikmaakt van features als Dolby Atmos. Dit is iets wat de PS4 nog niet heeft, maar waar Sony zich wel bewust van is.

  Sony is daar met de PS5 dan ook verandering in te brengen, want PS5 architect Mark Cerny heeft in het grote PlayStation 5 interview met Wired laten weten dat Sony grote plannen heeft op dat vlak. Zo krijgt de PS5 3D audio dat volgens Cerny voor een drastische verandering zorgt in vergelijking met de PS4. Hoe dat precies in elkaar steekt is nog maar de vraag, maar het feit dat Sony hier al aandacht aan schenkt geeft goede hoop.

  Dat is dan ook de reden dat Sony dit punt verdient in onze Xbox Series X vs PS5 specs vergelijking. Op de volgende pagina kom je erachter of Sony deze voorsprong op Microsoft verder gaat uitbouwen of dat het weer gelijk wordt.

  Ondersteuning

  Met een volgende generatie consoles onderweg kun je natuurlijk verwachten dat die allerlei nieuwe features hebben om het voor de consument aantrekkelijk te maken. Dit is dan ook precies wat de PS5 van plan is door te bevestigen dat de PS5 backwards compatibility heeft met de PS4 en dat PlayStation VR ondersteund wordt. Dit zijn al twee grote stappen als het op ondersteuning aankomt en waar veel huidige PS4/PSVR-gebruikers blij van worden. De tot nu toe aangekondigde ondersteuning hieronder:

  • Backwards compatibility
  • PlayStation VR
  • Cloud functionaliteit

  Ook Xbox Series X heeft al een mooie line-up aan features. Zo is het systeem backwards compatible met alle eerdere Xbox-generaties en worden Xbox One accessoires ondersteund. Daarnaast is Xbox Game Pass ook nog een van toepassing, dus hebben huidige Xbox One-gebruikers ook nog eens geluk. De tot nu toe aangekondigde ondersteuning hieronder:

  • Backwards compatibility
  • Xbox One accessoires
  • Xbox Game Pass
  • Xbox Live profiel

  Deze ronde van de onze Xbox Series X vs PS5 specs vergelijking kan niet anders dan naar Microsoft gaan. De Xbox Series X-maker heeft simpelweg meer om op het moment naar uit te kijken, waardoor gebruikers gemakkelijker de overstap kunnen maken van de Xbox One naar Xbox Series X.

  Raffi Asdourian

  Disc of online?

  Zo zijn we alweer aangekomen bij ronde acht van onze Xbox Series X vs PS5 specs vergelijking, waarbij het tot nu toe zeer gelijk opgaat. Beide partijen winnen het op twee vlakken van de ander en gaan verder gelijk op. In deze ronde lijkt daar ook geen verandering in te komen.

  Zowel Sony als Microsoft hebben duidelijk gemaakt dat de mogelijkheid om discs in je console te stoppen nog niet zal verdwijnen. Aankomende generatie kun je games via een disc in je console stoppen of via een download werken die rechtstreeks uit de desbetreffende Store komt. Deze ronde gaat dus naar niemand, maar met nog twee ronden te gaan kunnen beide partijen nog winnen in onze Xbox Series X vs PS5 specs vergelijking!

  Prijs

  De voorlaatste vergelijking van de Xbox Series X vs PS5 specs gaat over de controllers van de systemen. Wie next gen zegt, zegt immers ook nieuwe controller. Aangezien dit toch de manier wordt waarop je gaat spelen is het een vrij essentieel onderdeel dat behandeld moet worden.

  Helaas zijn van beide partijen tot nu toe alleen nog maar geruchten waar we over kunnen berichten. Zo toont een render van de mogelijke PS5 controller een nieuwe DualShock die mogelijk een touchscreen scherm bevat. Van Xbox Series X is verder nog niets onthuld en aangezien geruchten vaak onbetrouwbaar zijn, delen we deze ronde geen punten uit. Het blijft dus, maar dat kan op de laatste pagina van deze Xbox Series X vs PS5 specs vergelijking nog veranderen.

  Games

  Natuurlijk moeten we het ook nog even hebben over de games voor de consoles. Hoewel er nog maar weinig titels zijn onthuld, kunnen we wel al wat data op een rijtje zetten. Zo weten we dat de onderstaande games gaan verschijnen en tevens is duidelijk op welke platformen. De onderstaande games zijn al onthuld:

  • Halo Infinite - Xbox Seriex X, Xbox One, PC
  • Senua's Saga: Hellblade II - Xbox Series X, Xbox One, PC
  • Godfall - PlayStation 5, PC

  Op het moment is het nog te vroeg om punten uit te delen als het aankomt op de games, gezien we nog geen enkele titel hebben gespeeld. Wel hebben we om alle informatie tot nu toe wat overzichtelijker te maken hieronder een mooi overzicht.

  PlayStation 5Xbox Series X
  SpecsZen 2 - 8 Cores 16 Threads - 7nmZen 2 CPU
  AMD Radeon NAVI GPU - 7nmRDNA GPU
  Ray tracing ondersteuningRay tracing ondersteuning
  8K Output supportUp to 8K resolution support
  SSD (die sneller zou zijn dan die van PC's)NVME SSD
  PS4 Backwards compatibilityBackwards Compatible
  4K Bluray playerGDDR6 Memory
  100GB optical disc ondersteuningUp to 120 fps support
  Vertical and Horizontal Orientation
  Variable Refresh Rate Support
  Variable Rate Shading Support
  ControllerdetailsAdaptive triggersXbox One Controllers zijn compatible op de Series X
  Haptic feedbackNieuwe D-Pad
  Verbeterde speakerNieuwe share-knop
  USBC-aansluitingOndersteuning voor Windows 1- enm Xbox One Consoles
  Verbeterde batterijduur
  FeaturesKeuze tussen welk deel van de game je installeertSuspend and resume multiple games
  Multiplayer game servers geven meer informatie over activiteiten

  Release

  Natuurlijk hebben we het beste voor het laatst bewaard, namelijk de release van beide systemen. Hierover is al het één en ander bevestigd. Zo heeft Microsoft officieel een label geplakt op de release van Xbox Series X: eind 2020. Hierdoor weten we in ieder geval dat next gen volgend jaar officieel van start gaat. Je zou dus zeggen dat Microsoft er in onze Xbox Series X vs PS5 specs vergelijking met de winst vandoor gaat.

  Sony heeft alleen ook onthuld wanneer haar volgende console zal verschijnen. Zo heeft het bedrijf laten weten dat de PS5 ook zal verschijnen in het najaar van 2020.

  Project Scarlett vs PS5 specs vergelijking - Het resultaat

  Ondanks dat beide consolemakers een duidelijker beeld heeft gegeven over wanneer we de release van de next gen consoles kunnen verwachten, delen we ook deze ronde geen punten uit. Er zijn geen concrete data gegeven die duiden op de dag van de release. Tot die tijd kunnen we geen punten uitdelen op dit vlak, want de console die het eerst verschijnt is de console die de eer van dit punt verdient.

  De eindstand is dan ook dat het op het moment ontzettend gelijk op gaat als het op de Project Scarlett vs PS5 specs aankomt. De komende maanden zullen vast en zeker meer duidelijkheid geven over beide consoles. Tot die tijd is het aan jou om de afweging te maken wat je zoekt in de volgende generatie consoles!

  Senua’s Saga: Hellblade II

  Verkijgbaar vanaf 31 december 2021

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.