5 Nederlandse films om naar uit te kijken

Article
zaterdag, 11 september 2021 om 9:00
pexels cottonbro 5082567f1632941190
Nederlandse film kunnen indrukwekkender zijn dan de meeste mensen denken. In Nederland zijn we nog al kritisch op de films die van eigen bodem komen. Toch zijn er genoeg Nederlandse films om naar uit te kijken de komende tijd en dus zetten we de beste vijf op een rij!

Zee van tijd

Een op waarheid gebaseerde film mag natuurlijk niet in deze lijst ontbreken. Theu Boermans, bekend met 1000 Rosen, is druk bezig met zijn dramafilm Zee van Tijd.
Het verhaal speelt zich af in de jaren 70, waar twee jonge mensen met een kind vol ideeën en dromen zitten. Ze houden ontzettend veel van elkaar, maar wanneer ze op zeiltocht gaan op de oceaan worden ze door een ongeluk uit elkaar gedreven. De liefde is niet op wanneer ze elkaar 35 jaar later weer ontmoeten. Maar er is veel veranderd in die tijd voor beiden, zoals je je misschien wel kunt voorstellen. Hoe dat afloopt zie je begin volgend jaar.
Is zij in staat hem een groot geheim te vertellen? En krijgt hun liefde een tweede kans? Op 20 januari 2022 komen we erachter.

Do Not Hesitate

Do Not Hesitate is een film geregisseerd door Shariff Korver. Deze dramafilm vertelt het verhaal van de drie jonge Nederlandse soldaten Erik, Roy en Thomas. Zij zitten in het Midden-Oosten waar zij op vredesmissie zijn. Hun voertuig komt met pech stil te staan, en dit gebeurd op de meest vreselijke plek ooit. Ze zijn volledig op zichzelf aangewezen, en dat midden in een woestijn.
De soldaten proberen de moed erin te houden, maar langzaam worden ze uit de werkelijkheid getrokken. Ze ontmoeten de 14 jarige Kahlil en de frustratie bouwt op wanneer dit jongetje weigert hun groep te verlaten. Ze worden steeds meer paranoïde, en met een lege waterfles zijn ze noodgedwongen om water uit vijandig gebied te halen. Ze volgen Kahlil, maar of die te vertrouwen is weten ze niet. Wat zal er gebeuren met de drie jongens?
Deze drama zal vanaf 11 november 2021 in de bioscoop draaien.

Marokkaanse bruiloft

Na het succes van de Beentjes van Sint Hildegard, die het verhaal vertelt van een oude man die speelt dat hij dement wordt, is regisseur Johan Nijenhuis op zoek naar iets nieuws. In plaats van een romantische film over een 30-jarige vrouw, krijgen we het verhaal te zien van een 26-jarige vrouw genaamd Yasmine.
Terwijl zij druk bezig is een carrière op te bouwen bij een advocatenbureau, gaat het bij haar thuis maar over een ding: wanneer gaat ze nou eindelijk trouwen? Ze is al 26 en een man vang je niet zomaar.
Ze dwingt zichzelf, aangemoedigd door haar vriendinnen, om meer open te staan voor relaties. Terwijl om haar heen iedereen trouwt, vind zij niet één, maar twéé mogelijke partners. Dan beginnen de twijfels echt op te spelen, want wie is de juiste keuze? Met wie moet ze gaan trouwen?
Deze romantische komedie zal ergens in 2022 in de bioscopen komen.
pexels pixabay 33129f1631279466

Sputum

Deze Nederlandse film mag dan geregisseerd zijn door Dan Geesin uit Engeland, maar de oorsprong van de film komt uit Nederland. De productiemaatschappij is Rots Filmwerk.
Sputum is een sci-fi film over een dodelijke luchtschimmel 'De Bloom'. Je kan deze schimmel niet zien, maar je voelt hem overal. In deze wereld zijn er twee klassen, de armen en de rijken. De rijken gaan bij de naam Antiques, en de arme heten de Bakelites. Deze Bakelites hebben een weerstand tegen deze Bloom opgebouwd, want ze maken 'splutum' aan in hun speekselklieren.
De Antiques, je voelt hem al aankomen, melken de Bakelites uit voor hun speeksel. Dit speeksel brengen ze naar de Multinational Family Fabriek, vanuit waar ze dit verkopen aan de rijken. In ruil voor dit speeksel krijgen de Bakelites een soort drugs, Rot Powder. Ze zeggen dat dit een medicijn is tegen De Bloom, maar in werkelijkheid is dit een goedje om ze onder controle te houden. De armen zijn hier verslaafd aan en dus afhankelijk van de Antiques.
Wat dit rijke volk alleen niet weet, is dat de Bakelites elk moment in opstand kunnen komen.
onder het maaiveld st 1 jpg sd low photo by miriam brunke 1f1631283658

Onder het maaiveld

IUNCH NL en EMS FILMS maken samen deze documentaire de Nederlandse bodem onder de aandacht te brengen. We kennen deze twee documentairemakers ook wel van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad. De documentaire wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Postcode Loterij.
Een gezonde bodem is enorm belangrijk voor de voedselproductie, en helpt ons in de strijd tegen het klimaat. Met deze documentaire willen ze laten zien hoe bijzonder het leven onder je voeten eigenlijk is. We staan er eigenlijk nooit bij stil dat de bodem enorm veel voor ons regelt. Neem bijvoorbeeld het vasthouden en zuiveren van water, natuurlijke plaagbestrijding en het opslaan van koolstof.
Volgens Koos de Wilt zitten er in 1 gram gezonde bodem meer levende organismen dan er mensen op aarde zijn. In het voorjaar van 2022 kun je genieten van deze enorm interessante documentaire.