5 heldhaftige personages in Tweede Wereldoorlog films

Article
zaterdag, 04 mei 2019 om 8:00
5 heldhaftige personages in tweede wereldoorlog films 150276
Het is 4 mei, de dag van de nationale Dodenherdenking. Op deze dag staan wij onder andere stil bij de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In de dagen rondom 4 mei komen er vaak veel Tweede Wereldoorlog films op TV die boordevol zitten met personages die heroïsche daden verrichten. Dit zijn de meest heldhaftige op een rijtje.

5. Captain Miller (Saving Private Ryan)

In de film Saving Private Ryan uit 1998 krijgt Captain Miller de onmogelijke opdracht om een soldaat te vinden tijdens de invasie van Normandië die naar huis moet worden gebracht. Hij kiest zeven andere soldaten uit voor zijn team en gaat op pad naar het strijdveld, op zoek naar Private Ryan.
Om private Ryan te vinden moet Miller een weg banen door vijandig territorium en belanden hij en zijn team in levensbedreigende situaties. Miller blijft, in tegenstelling tot zijn teamleden, de urgentie van de opdracht inzien en doet er allemaal aan om Ryan thuis te krijgen. Wanneer ze hem eindelijk vinden, weigert hij mee te gaan voordat hij zijn huidige missie heeft voltooid.
Miller helpt Ryan bij het voltooien van de missie en komt daarbij op heldhaftige manier om. Hij gaf dus zijn leven voor een persoon die hij een paar uur daarvoor nog nooit had ontmoet. Dit is pure moed.
150282 1

4. Rachel Stein (Zwartboek)

Er staat ook een personage uit een Nederlandse film op deze lijst. Namelijk Rachel Stein uit Zwartboek, een van de beste Nederlandse Tweede Wereldoorlog films. Rachel Stein is een Joodse zangeres die zich aansluit bij het verzet tegen de Duitsers. Op zeer dappere manier weet ze bij de Sicherheitsdienst te infiltreren om het verzet te helpen.
Tijdens deze infiltratie komt ze erachter dat een lid van het verzet een verrader is en probeert hem met gevaar voor eigen leven te ontmaskeren. Als ze uiteindelijk ook door het verzet verraden wordt, moet ze samen met de man van wie ze houdt zien te ontsnappen en proberen haar onschuld te bewijzen.

3. Alan Turing (The Imitation Game)

Niet alle helden uit de Tweede Wereldoorlog bevonden zich op het strijdtoneel. Een goed voorbeeld daarvan is Alec Turing uit The Imitation Game. Hij was een wiskundige die tijdens de Tweede Wereldoorlog een apparaat ontwikkelde dat gecodeerde berichten van de Duitsers kon onderscheppen én ontcijferen. Beschouw het als een voorloper van de computer.
In de film zien we hoe Turing zijn hele leven heeft toegewijd aan de ontwikkeling van het apparaat en onder zware druk komt te staan. Dit komt mede door zijn verborgen homosualiteit. Toch weet hij door te zetten en zorgt ervoor dat zijn apparaat extreem veel kan bijdragen aan de overwinning op de Duitsers.
150320

2. Oskar Schindler (Schindler’s List)

In het waargebeurde verhaal van Schindler’s List uit 1993 zien we hoe Oskar Schindler zijn positie als fabrieksleider gebruikt om het leven van in totaal 1200 joden te redden. Zelfs nadat hij wordt geconfronteerd met het feit dat hij zoveel levens heeft gered, barst hij in huilen uit omdat hij vindt dat hij nog meer mensen had kunnen redden van de dood.
Om deze mensen te redden riskeerde hij zijn eigen leven. Hij maakte een lijst waarop in grote aantallen namen stonden van Joden die in plaats van naar een concentratiekamp, naar een werkplek van Schindler werden gebracht. Hij liet de Joden werken onder goede omstandigheden en zorgde ervoor dat er generaties aan Joden konden voortbestaan. Schindler's List is een film gemaakt door Stephen Spielberg en is een van de beste Tweede Wereldoorlog films ooit gemaakt.
150321

1. Desmond Doss (Hacksaw Ridge)

Desmond Doss verdient het voor 100% om bovenaan deze lijst te staan. De beste man heeft een doorzettingskracht en wilskracht waar je u tegen zegt. Desmond Doss is een hospik die het vanwege zijn persoonlijke trauma’s en geloofsovertuiging weigerde om een wapen vast te houden. Hij ging dus zonder bescherming het gevecht in en redde tientallen levens.
Het verhaal van Hacksaw Ridge uit 2016 is waargebeurd. In de film zie je hoe Desmond over het slachtveld rent en op zoek gaat naar gewonde soldaten. Zelfs als een gevecht voorbij is blijft hij, met gevaar voor eigen leven, tot diep in de nacht zoeken naar soldaten die hij kan redden. Desmond Doss is een ware held.

De meest heldhaftige personages uit Tweede Wereldoorlog films

Dit waren de meest heldhaftige personages uit Tweede Wereldoorlog films. Alle vijf personage op deze lijst zijn helden. Het is erg bijzonder dat een paar van de verhalen waargebeurd zijn. Het is onvoorstelbaar hoe dapper en heldhaftig deze mensen in het echt zijn geweest. Het is daarom ook zo belangrijk dat we ieder jaar weer op 4 mei stilstaan bij de slachtoffers van deze verschrikkelijke oorlog.