De 5 beste MMO's van het moment

Article
maandag, 29 mei 2023 om 11:00
black desert online headerf1657621829
Vandaag de dag zijn er enorm veel MMO’s, waardoor je door het bos bijna de bomen niet meer kan zien. Daarom hebben wij de 5 beste MMO’s van het moment voor je op een rijtje gezet!

Black Desert

MMO’s hebben bij veel mensen nog steeds de reputatie dat het gaat om games met een traag combat-systeem, waarbij je simpelweg stil staat en op een paar knoppen klikt. Dat is alleen allesbehalve het geval bij Black Desert. Deze MMO van de Koreaanse ontwikkelaar Pearl Abyss staat namelijk in het teken van actievolle combat, waarbij je moet mikken, aanvallen ontwijkt en combo’s aan elkaar rijgt.
De fantasievolle wereld van Black Desert heeft daarnaast een andere opzet dan veel westerse MMO’s. Zo draait de endgame niet om ‘instanced’ gameplay, zoals dungeons en raids, maar speelt alles zich af in een grote open wereld. Naast vechten kan je je eigen huis ontwerpen, een boerderij opzetten, handelen, meedoen aan enorme belegeringen, genieten van een zeer uitgebreid PvP-systeem en nog veel meer.
Voor elk soort speler is er ook een class te vinden in Black Desert. De MMO kent maar liefst 24 classes en daar komen er nog eens twee extra bij in de aankomende uitbreiding Land of the Morning Light!
world of warcraft dragonflightf1682345312

World of Warcraft

Als we het hebben over MMO’s, dan kan World of Warcraft natuurlijk niet ontbreken. De game van Blizzard heeft gezorgd voor de grote doorbraak van het genre en is jarenlang heer en meester geweest over het MMO-landschap.
Ondanks dat er nu veel concurrentie is, kan World of Warcraft zich nog steeds meten met de rest, mede dankzij de nieuwe uitbreiding Dragonflight. Door de dagelijkse taken in Shadowlands hebben veel spelers Azeroth achter zich gelaten, maar met de nieuwe uitbreiding staat plezier weer hoog in het vaandel.
Zo kan je The Dragon Isles verkennen op de rug van een draak, aan de slag met de nieuwe Evoker class en is het Profession-systeem compleet op de schop gegaan. Blizzard heeft daarnaast ook weer de focus gelegd op dungeons en raids en de ontwikkelaar komt regelmatig met nieuwe content. Daarmee mag World of Warcraft zich weer met recht scharen onder de beste MMO’s van het moment.
the elder scrolls online necromf1674727236

Elder Scrolls Online

Fans van het Elder Scrolls-universum wachten al meer dan elf jaar op een vervolg op The Elder Scrolls V: Skyrim. Maar in de tussentijd kunnen die fans allang al aan de slag met een groots avontuur in Tamriel dankzij The Elder Scrolls Online.
De MMO geeft spelers de mogelijkheid om het hele continent te verkennen, van de Summer Isles in het zuidwesten tot aan Morrowind in het noordoosten. De wereld is wel anders dan in de games van Bethesda, want het verhaal van ESO speelt zich af bijna duizend jaar voor de gebeurtenissen in Skyrim.
Ondanks dat Elder Scrolls Online een MMO is, kan je een groot gedeelte van de game in singleplayer spelen en toont de combat overeenkomsten met de andere Elder Scrolls games. Dankzij de opzet kan je op je eigen tempo genieten van alle fully-voiced quests en de wereld helemaal in je opnemen. Ontwikkelaar Zenimax Online Studios komt daarnaast aan de lopende band met nieuwe content, zoals de aankomende uitbreiding Necrom.
final fantasy xiv endwalkerf1620126174

Final Fantasy XIV

Final Fantasy XIV is niet de eerste MMO is de geliefde franchise van Square Enix, maar wel verreweg de meest succesvolle. De game was initieel een flop, maar na een re-release onder de naam A Realm Reborn is Final Fantasy XIV één van de beste MMO’s geworden - en dat is de game nu nog steeds.
Net zoals Elder Scrolls Online kan je veel content in Final Fantasy XIV in je eentje spelen. De game heeft dan ook een grote focus op het verhaal, net zoals we dat gewend zijn van andere Final Fantasy games.
Dat is overigens niet de enige overeenkomst met de FF-franchise. Het Jobs-systeem maakt Final Fantasy XIV namelijk echt uniek als MMO. Je zit namelijk niet vast aan de class die je aan het begin van de game kiest. Je kan vrij kiezen tussen verschillende classes, mits je voldoet aan de eisen. Daarmee kan je je volledig focussen op één personage en hoef je niet talloze karakters aan te maken.
guild wars 2f1684320433

Guild Wars 2

In de wereld van MMO’s is Guild Wars een bekende naam. Lange tijd was de originele Guild Wars namelijk één van de weinige uitdagers van World of Warcraft. Dat succes werd voortgezet met Guild Wars 2, dat een heel eigen richting op is gegaan.
Waar veel games in het genre namelijk draaien om het voltooien van quests, richt Guild Wars 2 zich veel op het ontdekken van de wereld. Daar vallen ook quests onder, maar ontwikkelaar ArenaNet is daar net was anders mee omgesprongen. Tijdens het verkennen van de gebieden krijg je te maken met allerlei uitdagingen, van krachtige monsters tot aan jumping puzzles.
ArenaNet heeft voor Guild Wars 2 gekozen voor een actievol gevechtssysteem, net zoals Black Desert en Elder Scrolls Online. Daardoor zal je tijdens het vechten vrijwel nooit stilstaan en er gebeurt altijd wel iets om je heen. Ideaal dus voor MMO-fans die genieten van adrenaline in hun systeem tijdens het spelen.