Top 10 beste games van 2021 volgens Roland Janssen

Article
zondag, 02 januari 2022 om 17:00
game of the year roland janssenf1640600421
We kunnen met een gerust hart zeggen dat 2021 best wel een klotejaar was, maar op het gebied van gaming was het lang niet zo slecht als dat we allemaal dachten dat het ging worden. Mijn persoonlijk top 10 beste games van 2021 vind je hieronder!
Voordat het jaar begon waren we allemaal een beetje huiverig of het wel een goed jaar voor gaming zou worden. De kans was namelijk groot dat een grote hoeveelheid toptitels uitgesteld zouden worden door Corona. Dat is ook gebeurd, maar er bleef nog genoeg over om het me lastig te maken bij de samenstelling van mijn top 10 beste games van 2021.

10. Ghost of Tsushima Director's Cut

Dat de Ghost of Tsushima Director's Cut een plekje zou krijgen in mijn top 10 beste games van 2021 zal maar weinig mensen verrassen die mijn lijstje met beste games van 2020 hebben gelezen. Voor mij was Ghost of Tsushima vorig jaar namelijk de Game of the Year. De Director's Cut voegt net genoeg toe om toch weer een plekje op mijn lijst van dit jaar te veroveren, al is het maar de laatste plaats.
De toevoeging van Iki Island geeft een mooi nieuw gebied om te verkennen en geeft weer een beetje extra verhaal vrij terwijl we smachtend zitten te wachten op Ghost of Tsushima 2. De game is vooral aan te raden als je een PS5 thuis hebt staan, want als je nog een PS4 hebt en de game vorig jaar al gespeeld hebt, dan is de Director's Cut niet echt de moeite waard. Op PS5 krijg je alleen een dusdanige upgrade dat je nog een beetje extra geniet van het verhaal wat je vorig jaar misschien al ervaren hebt.
whatsapp image 2021 06 13 at 201106f1623607917

9. Age of Empires IV

Een beetje nostalgie kan een game heel ver brengen in een top 10 lijst. In mijn jonge jaren heb ik altijd veel Age of Empires gespeeld en dus zat ik ook wel al een tijdje te wachten op Age of Empires IV. Ergens heerste wel een gevoel van angst, omdat een game als Age of Empires heel makkelijk om zeep geholpen kan worden door toevoegingen van moderne gameplayelementen die overbodig zijn voor een RTS-game.
Gelukkig hebben de ontwikkelaars, Relic Entertainment en World's Edge, zich niet laten verleiden door het toevoegen van onnodige zaken. In plaats daarvan hebben we een nieuwe Age of Empires gekregen die voor zowel de hardcore fans als nieuwkomers heerlijk wegspeelt. Je zou zelfs bijna zeggen dat de verslavingsfactor vergelijkbaar is met die van Age of Empires II, wat misschien wel het grootste compliment is wat je een Age of Empires game kan geven.
hitman 3 reviewf1611072748

8. Hitman 3

Je zou bijna vergeten dat er ook nog games uitkwamen aan het begin van het jaar. Op 20 januari werden we door IO Interactive getrakteerd met het nieuwste deel uit de Hitman-reeks. Wederom mochten we de stoute schoenen van Mr. 47 aantrekken om te jagen op verschillende doelwitten over de hele wereld en wat een fantastische reis is dat gebleken.
De omgevingen zien er namelijk niet alleen bloedmooi uit op next-gen consoles, maar de verschillende levels zitten ook nog propvol creatieve manieren om je doelwitten om het leven te brengen. Voeg daar nog aan toe dat je voor een zacht prijsje ook remastered versies van de levels uit Hitman 1 en 2 kan toevoegen en je hebt een heerlijke game om talloze uren in te pompen.
returnalf1617113089

7. Returnal

Dat Housemarque op het gebied van gameplay geweldige games kan afleveren was al bekend, kijk bijvoorbeeld maar eens naar Resogun. Dat het de ontwikkelaar ook zou lukken met een volwaardige AAA-titel kwam voor sommigen misschien toch als een verrassing. Vooral omdat bij een AAA-titel de verwachtingen veel hoger liggen omdat je een totaalpakket moet leveren naast de gameplay.
Toch heeft Housemarque het voor elkaar gekregen naast geweldige gameplay ook nog een goed en degelijk verhaal af te leveren met veel verschillende biomes en uitstekende rogue-like mechanics. Returnal verdient makkelijk een plekje tussen de top 10 beste games van 2021, maar niet iedereen zal de game evenveel kunnen waarderen. Returnal zit namelijk wel een beetje in een niche-hoekje, maar als je van third-person shooters houdt met veel snelheid en actie, dan is deze game zeker iets voor jou.
guardians of the galaxy peter rocketf1635759461

6. Marvel's Guardians of The Galaxy

Misschien wel de grootste verrassing van het hele jaar. Toen Square Enix weer een Marvel-game aankondigde hield ik mijn hart al vast, want gelijk schoten beelden door mijn hoofd heen van het door microtransacties getergde Marvel's Avengers. Gelukkig is mijn ongelijk bewezen en is Marvel's Guardians of The Galaxy een fantastische singleplayer-ervaring die je dit jaar eigenlijk niet gemist mag hebben.
De game ziet er namelijk niet alleen heel goed uit, maar is ook het schoolvoorbeeld van hoe een verhaal verteld moet worden in een game. Eidos Montreal heeft een meesterwerk aangeleverd als het aankomt op storytelling en karakterontwikkeling. Dat de gameplay na een tijdje een beetje eentonig wordt moet je maar op de koop toe nemen, want als je een goed verhaal wil volgen met een paar van de tofste Marvel-personages, dan zit je goed met Marvel's Guardians of The Galaxy.
halo infinite multiplayerf1642348001

5. Halo Infinite

Met drie grote multiplayer shooters dit jaar leek het een geweldig jaar te worden voor menig shooterfanaat. Dat bleek uiteindelijk toch tegen te vallen, want twee van de grote titels kwamen vast te zitten in een moeras van repetitie en foute beslissingen. Gelukkig was daar 343 Industries die het eindelijk voor elkaar bokste om een fantastische Halo af te leveren in de vorm van Halo Infinite.
Halo Infinite is zonder twijfel de reddende engel voor alle shooterfanaten dit jaar. Met uitstekende gameplay, een ijzersterke multiplayer en ook nog een goede Halo-waardige campagne laat de game alle concurrentie in het moeras achter. Kleine traantjes van vreugde kwamen tevoorschijn toen ik weer voor het eerst ge-teabagged werd in een multiplayer match, Halo is echt terug!
deaths doorf1628853761

4. Death's Door

Het gebeurt niet vaak dat een Indie-titel mijn top 10 beste games van een specifiek jaar inloopt, laat staan dat de titel ook nog met gemak mijn top 5 inkomt. Er is niet veel wat ik kan vertellen over Death's Door wat iemand anders nog niet gezegd heeft. De game is simpelweg briljant en weet je iedere keer weer op een roze wolk te plaatsen.
Of dat nou komt door het uitstekende verhaal, de toffe gameplay of de briljante flauwe humor maakt niet uit. Voor de prijs, op Steam tot 5 januari voor 14,99 euro, is Death's Door het meer dan waard. Dat deze game gemaakt is door een team van twee mensen maakt het alleen maar indrukwekkender dat Death's Door genoemd mag worden in de top 10 beste games van 2021.
it takes two blog image 4f1614082358

3. It Takes Two

Deze game moest wel ergens in de top 10 beste games van 2021 voorkomen. It Takes Two is het perfecte voorbeeld van hoe een co-op game zou moeten werken en inmiddels mogen we wel stellen dat Josef Fares, de ontwikkelaar, een meester is in het maken van co-op ervaringen. Nagenoeg alles klopt aan de game, maar het is de gameplay die extra schittert door het co-op element die ons dichterbij dan ooit moet brengen.
It Takes Two weet een duidelijke boodschap af te geven onderbroken door heftige momenten van emotie en besprinkeld met een goede dosis, regelmatig duistere, humor. De game heb ik volledig doorgespeeld met Luuc en onze werkrelatie is er ongetwijfeld beter op geworden, zelfs al nagelde ik hem in een van de eerste levels constant vast aan de muur met een spijker, je kan immers niet altijd lief tegen elkaar zijn.
deathloop headerf1614327800

2. Deathloop

Geweldige brute actie? Check! Een sterk verhaal wat je meesleept? Check! IJzersterke gameplay overgoten met het unieke sausje van Arkane Studios? Check! Er is weinig wat Deathloop dit jaar beter had kunnen doen en dat geeft de game dan ook een waardig plekje in de top 10 beste games van 2021. Vooral de gesprekken tussen Colt en Juliana die je door de game heen volgt zijn uitzonderlijk goed en verdienen het nog even om specifiek benoemd te worden.
Deathloop gaat alleen een beetje tenonder aan hetzelfde probleem wat Returnal heeft en dat is dat de game je moet liggen. De stijl van de hele game vind ik persoonlijk ontzettend tof, maar er zijn veel mensen die het niks vinden. Het Rogue-like element vind ik geweldig, maar niet iedereen is er een fan van. Als iets je laat twijfelen om deze game te halen, schud het dan gauw van je af, want deze game is briljant en verdient alle lof die het krijgt.
forza horizon 5f1623677698

1. Forza Horizon 5

Na de rijke heuvels van Schotland is het Horizon-festival neergedaald in het diverse landschap van Mexico en wat is het weer genieten. Forza Horizon 4 was al een nagenoeg perfecte racegame en Forza Horizon 5 weet op praktisch ieder vlak te verbeteren op zijn voorganger. Het is eigenlijk onmogelijk om te verbeteren op een game die al praktisch perfect is, maar Playground Games heeft het toch weten te doen.
De verschillende biomes van Mexico zijn een waar genot om te verkennen en met een ontelbare hoeveelheid aan voertuigen hoef je jezelf ook niet gauw te vervelen. Voeg daar nog talloze verschillende evenementen aan toe en je hebt een game die je tot in de eeuwigheid kan spelen.

Gamen is voor iedereen in 2022

Playground Games verdient zelfs nog een beetje extra lof als het aankomt op Forza Horizon 5, want de game schittert ook door een gigantische aantal opties die vooruitstrevend zijn voor gamers met een beperking. Zo kan je bijvoorbeeld de game vertragen zonder dat de gamesnelheid trager wordt, zodat mensen met slechtere reflexen makkelijker kunnen reageren op hun omgeving. Binnenkort mag je ook nog een optie voor gebarentaal verwachten in het menu van Forza Horizon 5.
Als studio mag je van mij een extra dikke pluim krijgen voor het toegankelijk maken van gamen voor iedereen, want gamen is gewoon voor iedereen. Mensen uitsluiten of beledigen omdat ze er anders uitzien, andere overtuigingen hebben of een andere mening hebben over een hobby is gewoon een treurige bedoeling. Dat geldt dubbel als je het ook nog eens anoniem doet.
Zeker in een tijd waar we steeds meer op onszelf zijn en niet veel ruimte hebben om contact te zoeken met anderen, kan gamen juist een schitterende manier zijn om ons dichter bij elkaar te brengen. Laten we 2022 dan ook een schitterend jaar maken waar we weer veel bijzondere avonturen gaan beleven in al onze favoriete games met hopelijk een paar nieuwe vrienden!