De 5 beste 1080p monitoren om competitief je games op te spelen!

Article
zondag, 21 maart 2021 om 13:00
screenshot 2021 03 16 at 171726f1615911520
De laatste jaren gaat de blik als het aankomt op gaming en media-consumptie steeds meer naar 4K. Het klinkt leuk, maar de meeste PC’s kunnen die resolutie bij lange na niet aan. Gelukkig maken fabrikanten ook nog steeds baanbrekende 1080p monitoren om competitief mee te kunnen gamen. Dit zijn de beste Full HD monitoren die je nu kan scoren!

ASUS ROG Swift PG259QN

Dat technologische vooruitgang allesbehalve stil staat als het aankomt op 1080p monitoren, daar is de ASUS ROG Swift PG259QN het levende bewijs van. Wil je namelijk het neusje van de zalm in huis halen op het gebied van gaming monitoren, dan hoef je namelijk niet verder te zoeken.
Deze 25 inch grote monitor heeft namelijk een verversingssnelheid van maar liefst 360Hz en een response time van 1ms! In tegenstelling tot de meeste monitoren met een superhoge refresh rate heeft de PG259QN bovendien een IPS paneel, in plaats van een TN paneel. Dat betekent dat kleuren veel beter tot hun recht komen en ze uniform blijven, ongeacht vanaf welke kant je de monitor bekijkt.
Een andere zeer handige functie van de monitor is dat het een G-sync module heeft. Deze technologie zorgt ervoor dat de framerate gekoppeld wordt aan de verversingssnelheid van de monitor, zodat je geen last krijgt van screen tearing zonder enige vorm van input lag. Je hebt er alleen wel een videokaart van Nvidia voor nodig. Al met al is dit bakbeest van ASUS de ongekroonde koning op het gebied van 1080 monitoren.

BenQ Zowie XL2540K

Een naam die veel liefhebbers van eSports bekend in de oren zal klinken, is Zowie. Dit bedrijf begon als fabrikant van zeer succesvolle gaming muizen, zoals de Zowie FK- en S-serie, maar is na de overname door BenQ nog veel verder uitgebreid. Inclusief zeer kwalitatieve gaming monitoren.
Omdat Zowie puur gericht is op eSports, laat het bedrijf alles achterwege wat niet met gamen te maken heeft. Verwacht dus geen HDR of een hoge kleurenaccuraatheid voor Photoshop of video-editing. Alles staat in het teken van performance tijdens het gamen. Dat komt goed naar voren met de BenQ Zowie XL2540K.
Deze 24 inch monitor heeft namelijk een refresh rate van 240Hz en een extreem lage response time, waardoor alles wat er in de game gebeurt meteen op je scherm verschijnt. Die snellere beelden kunnen essentieel zijn tijdens bijvoorbeeld een spannende match in Counter-Strike: Global Offensive. Ook heb je speciale instellingen om ervoor te zorgen dat vijanden zich niet in een donker hoekje kunnen verstoppen en heeft de monitor minimale ghosting. Ideaal dus als je je puur richt op competitieve games!
screenshot 2021 03 16 at 172123f1615911745

ASUS TUF VG249Q

Een lange tijd heeft ASUS alleen peperdure gaming monitoren gemaakt in haar ROG line-up en daarnaast juist meer office monitoren. Was je op zoek naar een betaalbare gaming monitor, dan hoefde je niet bij het Taiwanese bedrijf aan te kloppen. Daar is gelukkig verandering in gekomen met de TUF line-up van het bedrijf.
Voor een relatief lage prijs krijg je namelijk heel veel monitor. De ASUS TUF VG249Q heeft namelijk zo’n beetje alles waar je om kan vragen. De 24 inch monitor heeft namelijk een IPS-paneel met een refresh rate van 144Hz en een response time van maar 1 ms.
Tel daar ook nog eens FreeSync Premium bij op, dat werkt voor AMD- én Nvidia-videokaarten, en de vele verstelbare opties en je hebt een monitor die een ware value monster is!
screenshot 2021 03 16 at 172256f1615911867

AOC C27G2U

Voor een 1080p monitor wordt een grootte van 24 inch gezien als de sweet spot, vanwege de pixel per inch-ratio, het aantal pixels dat over elke inch wordt verdeeld. Wil je alleen een iets grotere monitor voor je neus hebben, dan is een 27 inch monitor ook nog zeker een optie.
Eén van de beste op dat gebied is de AOC C27G2U. Dit beeldscherm is zoals gezegd dus een stukje groter, maar heeft daarnaast ook een gebogen scherm, om te zorgen voor meer immersion in de game. Net zoals vele andere curved monitoren heeft de AOC C27G2U een VA-paneel, dat uitstekende contrast-waardes heeft. Ideaal voor als je veel duistere games speelt, maar ook als je op de beste manier van films en series wil genieten.
De monitor heeft bovendien een aantal features waar elke games van gaat watertanden. Zo biedt de monitor een refresh rate van maar liefst 165Hz, een response time van 1 ms en wordt er een einde gemaakt aan screen tearing dankzij FreeSync.
screenshot 2021 03 16 at 172707f1615912133

Iiyima G-Master GB2470HSU-B1

Als je op zoek bent naar het beste van het beste, dan kunnen de prijzen van monitoren behoorlijk oplopen. Kijk bijvoorbeeld alleen al naar de ASUS ROG Swift PG259QN. Gelukkig zorgen de high end monitoren voor een trickle down-effect, waarbij goedkopere monitoren iets later de gloednieuwe features van hun grote broertjes krijgen.
Daardoor is het nu mogelijk om een uitstekende 1080 gaming monitor in huis te halen voor een zeer schappelijke prijs. Waar je vroeger voor 200 euro amper een simpele 60Hz TN-monitor kon bestellen, heb je nu de mogelijkheid om prachtige schermen zoals de Iiyama G-Master GB2470HSU-B1 in huis te halen.
Het is een hele mond vol, maar de 24 inch grote monitor heeft niet alleen een kleurrijk IPS-paneel, maar ook een refresh rate van 165Hz, een response time van 1 ms, FreeSync Premium en zelfs HDR! Wij kunnen nu al niet wachten om te zien wat we over een aantal jaar voor die prijs kunnen kopen...