4DX bij Pathé - Alles wat je moet weten over 4DX en meer!

Article
zaterdag, 09 december 2017 om 16:00
xgn google image
Wij hebben een kijkje genomen bij één van de eerste 4DX zalen in Nederland; Pathé de Kuip in Rotterdam. 4DX bij Pathé moet een nieuwe ervaring worden, maar dat is niet alles wat Pathé heeft vernieuwd. Ook Pathé Boulevard en Dolby Cinema zijn van de partij. Wij lichten alles toe over de nieuwe technieken en het vernieuwde Pathé.

5. Het ontstaan van 4DX

4DX bestaat al sinds Avatar in de bioscoop verscheen in 2009. Nu is 4DX bij Pathé te aanschouwen en is de vierde dimensie zich aan het uitbreiden over de hele wereld. Het is tijd dat het Nederlandse publiek ook kan proeven hoe geweldig dit nieuwe speeltje kan zijn.
Wij mochten een interview afnemen met Theodore Kim, de Chief Partnership Activation Officer bij CJ 4D Plex, het bedrijf verantwoordelijk voor 4DX. Volgens Dhr. Kim is ''4DX ontstaan door het concept te breken en buiten het kader te denken.''
Het belangrijkste aspect bij het ontwikkelen van 4DX was uitzoeken wat werkt en wat niet. Gaan deze effecten afleiden of voegt het een nieuwe laag aan het verhaal toe? Het antwoord mag duidelijk zijn, aangezien 4DX een groot succes is geworden en nu voor het eerst te beleven is in Nederland.
Wij beleven 4DX in de zaal, maar het concept tot stand brengen is een nauwkeurige en moeilijke taak. Filmstudio's sturen soms een aantal maanden van te voren hun film op zodat deze de geconverteerd kan worden naar 4DX. De effecten moeten met enorme precisie worden afgesteld. Dit gebeurt tot op een honderdste van een seconde!
De effecten zijn subtiel en moeten de filmervaring naar een hoger niveau tillen. De weg naar 4DX toe was misschien moeilijk, maar het eindresultaat mag er wezen!
122928

4. Dolby Cinema voor de filmliefhebber

Naast 4DX bij Pathé wordt ook Dolby Cinema geïntroduceerd. Film kijken op een hoger niveau is met Dolby Cinema gegarandeerd. Dolby Cinema is een combinatie van de meest geavanceerde technieken die nu gebruikt worden in de bioscopen. Dolby Vision zorgt voor het best geprojecteerde beeld en het Dolby Atmos geluid zorgt ervoor dat je geen detail mist. Dat is ook het hoogtepunt van een Dolby Cinema ervaring: details.
Wij kregen een demonstratie te zien wat Dolby Cinema precies inhoudt. Het contrast tussen zwart en wit is flink vergroot, wat er ook voor zorgt dat het kleurenspectrum van het scherm spat. Na een kort filmpje van Beauty and the Beast (2017) zijn we om. Dolby Cinema is verbazingwekkend mooi!
In het filmpje zien we onder andere verschillende close-ups van Lumière de kaars. De hoeveelheid details die zichtbaar zijn laten je met open mond naar het scherm staren. De grote hoeveelheid details in combinatie met het vergrote kleurenspectrum en de toevoeging van 3D is een gouden combinatie.
Met de komst van Dolby Cinema zorgt Pathé ervoor dat je altijd de meest geavanceerde filmervaring krijgt voorgeschoteld. Ongeacht in welk format je de film bekijkt.
122935

3. Het nieuwe Pathé Boulevard concept

Naast de twee nieuwe film ervaringen weet Pathé opnieuw te verrassen. De bioscoopketen introduceert een nieuw horecaconcept genaamd Pathé Boulevard.
In ons interview met Doron Kurz, Commercieel Directeur van Pathé de Kuip, bespraken wij het ontstaan van dit vernieuwde horecaconcept.
Wij kunnen de uitspraak van Dhr. Kurz ondersteunen, want het aanbod is enorm. Niet alleen is er veel om van te genieten, je kunt ook creatief worden. Stel je eigen popcorn samen of maak je eigen ijsje. Hiernaast kun je ook een heerlijke hotdog bestellen en zelfs Starbucks is in het pand aanwezig!
De ervaring van een dagje uit moet beginnen zodra je Pathé binnenkomt. Popcorn met paprika en hete pepersmaak? Het is allemaal mogelijk dankzij het concept van Pathé Boulevard.
122937

2. De complete 4DX ervaring

De technische kwalificaties van 4DX zijn besproken, maar nu komt de echte test. Hoe is het om in een 4DX stoel te zitten? De zaal zat vol en iedereen was enthousiast om te kijken wat 4DX in huis had.
De 4DX ervaring mag er zeker wezen, voornamelijk met een volle zaal. Het hele publiek was aan het genieten. Van lachen tot juichen en klappen, het publiek liegt er niet om, 4DX is absoluut een bezoekje waard in de bioscoop.
Wat kun je precies van 4DX verwachten? Het korte antwoord: een hoop. Je kunt het zo gek niet bedenken of 4DX krijgt het voor elkaar. De stoelen bewegen en er wordt gebruik gemaakt van verschillende effecten zoals water, wind, sneeuw, rook en geur.
Wordt er een schot afgevuurd op het scherm? Dan zul je bijvoorbeeld een windschot horen (en voelen) achter je oren. Want ook in de stoel zelf zitten verschillende effecten. Op deze manier maken zelfs je billen de actie van 4DX mee.
4DX is een ervaring die je zelf moet meemaken. Gelukkig is dit snel mogelijk, want de eerste film die in 4DX gaat draaien is Star Wars: The Last Jedi. Met de toevoeging van 4DX zul je zelf door de ruimte vliegen!
122939

1. Een blik op de toekomst

Hoe zit het met de toekomst van 4DX? De vierde dimensie is te aanschouwen in twee Nederlandse bioscopen, Pathé de Munt in Amsterdam en Pathé de Kuip in Rotterdam, maar welke bioscopen volgen nog?
Volgens Dhr. Kurz van Pathé de Kuip zullen er zeker meer bioscopen komen die 4DX zullen introduceren.
Het is de bedoeling dat Pathé in de loop van 2018 nog meer 4DX zalen in Nederland mogelijk gaat maken. Niet alleen Pathé ziet de toekomst hoopvol in, ook Dhr. Kim van CJ 4D Plex is enthousiast over de toekomst.
In de video bovenaan deze pagina is een klein voorproefje te zien van Screen X. Deze beleving is al aanwezig in enkele bioscopen in verschillende landen, maar wanneer deze techniek naar Nederland komt is nog niet bekend.

4DX bij Pathé - de toekomst van film

Met 4DX nu beschikbaar om te ervaren en nieuwe technieken als Screen X op de horizon zal een film kijken nooit meer hetzelfde worden. Met de release van Star Wars: The Last Jedi kun je 4DX bij Pathé aanschouwen. Gaan jullie 4DX uitproberen? En kijken jullie al uit naar de volgende ontwikkeling, Screen X? Laat het ons weten in de reacties!