3 gehate game-beslissingen die toch werden teruggedraaid

Article
maandag, 06 mei 2024 om 20:00
xbox one whitef1570028955
PlayStation heeft besloten een PSN-account toch niet verplicht te maken voor Helldivers 2, na veel kritiek. Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt, deze uitgevers en ontwikkelaars gingen PlayStation al voor.

Kinect en meer voor de Xbox One

We beginnen met de grote concurrent van PlayStation, Xbox. Tijdens de Xbox 360-generatie heeft Microsoft goed geboerd, mede dankzij de beslissing van Sony om de PlayStation 3 veel later te lanceren dan de concurrent en ook nog eens voor een adviesprijs van 600 euro. Met de Xbox One was Microsoft dan ook overtuigd dat iedereen de nieuwe console zou kopen, zelfs met een aantal controversiële keuzes.
Zo liet het bedrijf weten dat de Kinect verplicht was voor de Xbox One. De nieuwe console was namelijk gemaakt met de camera - die initieel voor de Xbox 360 werd gelanceerd en niet heel erg geliefd was - in het achterhoofd en zou zonder de accessoire niet naar behoren functioneren.
Daarnaast kwam Microsoft ook met de mededeling dat de Xbox One altijd online moest zijn en dat tweedehands games niet speelbaar zouden zijn op de console. Het maakte het apparaat allesbehalve populair. Helemaal nadat Sony er slim op inspeelde met commercials voor de PlayStation 4 en te focussen op onpopulaire ‘features’ van de Xbox One.
Uiteindelijk kondigde Microsoft aan dat de Xbox One toch wel offline te spelen was en ook de restrictie van tweedehands games verdween ineens als sneeuw voor de zon. En toen later een Kinect-loze versie van de Xbox One werd gelanceerd, bleek de claim dat de camera per se nodig was voor de gebruiker ook nergens op te slaan. Ondanks dat de beslissingen voor de Xbox One werden teruggedraaid, was de schade al aangericht en zit Xbox nog steeds op de blaren.

Echt geld betalen in Diablo 3

De Diablo-franchise is enorm populair onder fans van dungeon crawlers. Zonder Diablo zou het hele genre waarschijnlijk niet eens bestaan zoals we die vandaag de dag kennen. Maar ondanks die populariteit weet ontwikkelaar Blizzard de spelers heel goed tegen zich te keren. En dan hebben we het niet over de gehate patch voor Diablo 4.
Voor Diablo 3 besloot de studio namelijk een auction house te introduceren. Overbodige spullen konden spelers aan anderen verkopen in de stad, net zoals dat bijvoorbeeld mogelijk is in World of Warcraft. Er was alleen één groot verschil: in Diablo 3 moesten spelers met echt geld betalen.
Volgens de ontwikkelaar was het iets ‘dat spelers echt willen’. Het zou namelijk een uitkomst bieden voor mensen met meer geld dan tijd en mensen met teveel tijd kon het weer geld opleveren.
Anderhalf jaar later had Blizzard eindelijk door dat het juist ingaat tegen de core gameplay van Diablo. Dat de hele game juist draait om het doden van monsters om meer loot te vergaren. Nadat het besef er eindelijk was bij Blizzard, werd besloten om het systeem met echt geld uit de game te slopen.

Geen ports voor Resident Evil 4

Resident Evil 4 is één van de meest geliefde horrorgames aller tijden. Het avontuur met Leon S. Kennedy zorgde voor een hele shift in de wereld van survival horror, door over te gaan op een third person-perspectief. Het was ook een opvallende verschijning op de GameCube. Resident Evil 4 is namelijk zelfs voor hedendaagse begrippen behoorlijk gory.
Toch was Capcom initieel niet van plan om de game ergens anders op uit te brengen, ondanks dat veel Resident Evil-fans erom vroegen. Sterker nog, volgens game director Shinji Mikami zou het nooit gebeuren. Als Resident Evil 4 naar een ander platform zou komen, dan zou hij ‘zijn eigen hoofd afhakken’.
Gelukkig heeft de ontwikkelaar zich niet aan zijn woord gehouden, want minder dan een jaar later werd er een port uitgebracht voor de PlayStation 4. En om te zeggen dat het daarbij is gebleven is een understatement. Resident Evil 4 is later namelijk ook nog eens uitgebracht op PC, Wii, PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation 4, Xbox One, de Nintendo Switch en mobile.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de Resident Evil 4 Remake die is uitgekomen in 2023…
Resident Evil 2 Remake - PlayStation 4 Image
Resident Evil 2 Remake - PlayStation 4
EUR20.01
Op voorraad
Koop op bol.