10 typische Mario kenmerken in Super Mario Maker

Article
woensdag, 02 september 2015 om 9:00
xgn google image
Op 11 september is het zover: dan verschijnt Super Mario Maker. Voor het eerst in de langlopende serie kun jij zelf levels gaan bouwen. Levels, die natuurlijk vol zitten met Mario-elementen. In deze special lichten we 10 typische Mario kenmerken uit die voorkomen in Super Mario Maker.

Deuntjes

Nintendo games zitten altijd vol met vrolijke deuntjes. De geluiden in Mario games zijn wel heel kenmerkend en die mogen dan ook niet ontbreken in de levels. Dat doen ze dan ook niet. Wie is er niet opgegroeid met het Ground Theme bijvoorbeeld uit Super Mario Bros.?
De iconische Mario deuntjes zitten in Super Mario Maker, al kun je deze niet zelf selecteren per level. Dat wordt al automatisch voor je gedaan, tenminste in het begin. Het zou ook nog kunnen dat je deze mogelijkheid later vrijspeelt, maar omdat je alles geleidelijk vrijspeelt zou dit zomaar een van de laatste unlocks kunnen zijn.
Je kunt sowieso door slim levels te bouwen muziek maken. Kijk bijvoorbeeld naar het Never Gonna Give You Up level.
77710

Buizen

Eén van de platform-elementen in Super Mario Maker zijn de groene buizen. Mario kan al jarenlang onder de grond verdwijnen door in buizen te kruipen waar hij vervolgens hele nieuwe werelden ontdekt. Zo vindt hij daar bijvoorbeeld heel veel muntjes, waarmee sneller levens behaald kunnen worden.
In Super Mario Maker kun je zelf allerlei buizen in levels plaatsen. Je selecteert een buis met je stylus en zet hem dan neer waar je die wil plaatsen. Het hoeft niet per se een buis te zijn waar Mario in kan, je kan er met de stylus ook weer een object instoppen, zoals bijvoorbeeld een Piranha plant. En zo maak je Mario levels helemaal naar eigen wens!
77712

Platformen

Mario games zijn platformgames. Alles draait om perfecte timing. Als er een paar blokjes zijn waar Mario over heen moet springen, dan vergt dit echt precisie. Een tel te laat, en hij belandt tussen de blokjes in de afgrond. Game over. Over een piranhaplant heen springen moet dus ook juist getimed worden.
Het mooie in Super Mario Maker is dat je levels echt bizar moeilijk kan maken, moeilijker nog dan de originele titels door allemaal piranha planten achter elkaar te plaatsen bijvoorbeeld. Hoe dan ook: je zal flink moeten platformen in Super Mario Maker in je eigen gemaakte levels of in die van anderen online.
77713

Vijanden

Geen Mario is compleet zonder vijanden. Denk aan Goomba's, Boo's, De Bills en nog véél véél meer! Super Mario Maker zou dan ook niet compleet zijn als je niet allemaal dit soort toffe vijanden in de zelfgemaakt levels kan neerzetten! En dus kun je het zo gek niet verzinnen of je kan die vijand in een level toevoegen. Hoe cool is dat?!
En die vijanden kun je ook nog eens helemaal aanpassen in Super Mario Maker. Je kunt nu dus een Piranha plant muntjes laten spugen of een Koopa Troopa een snorretje geven!
77714

Muntjes

In hoeveel games komen er muntjes voorbij?! Een element dat toch wel heel iconisch is geworden door de Mario games. Mario verzamelt overal muntjes in levels, want 100 muntjes bezorgt hem een extra leventje. Leventjes die hij hard nodig heeft om weer verder te komen.
In Super Mario Maker heb je zelf in de hand hoeveel muntjes er voorbij komen. Jij bouwt tenslotte het level. Wil je een speler onderdompelen in de muntjes die Lakitu's het level in gooien? Dat kan! Wil je een speler geen enkele munt geven? Prima!
77715

De vlaggenstok

In Mario games doorloop je diverse levels van links naar rechts. Naar een paar minuten bereik je dan een einde van een level. Losgezien van eindbazen eindigen de levels in Mario hetzelfde: met een een Mario die tegen een vlakkenstok opspringt. Hoe hoger hij belandt, hoe beter. Als die het hoogste punt aantikt, krijgt hij een leventje.
De animaties uit andere Mario games zijn dus veranderd om in alle levelstijlen en stijl van de game die je kiest dezelfde mogelijkheden te geven.
77716 1

Mario in 2D of 2,5D

Vroeger bestond Mario alleen in 2D. Sinds 1996 was er Super Mario 64 waarin Mario voor het eerst in 3D te bewonderen was. Sowieso was dat een mega goede platformgame op de Nintendo 64. Toch zijn Mario games in 2D ook nog steeds leuk.
Het is dan ook mooi om te zien dat je in Super Mario Maker zowel levels kunt bouwen in 2D, alsook in 2,5D. De game bevat namelijk 4 verschillende stijlen, zoals uitgelegd in deze special.
77717 1

Vraagtekenblokken

In alle Mario games heb je vraagtekenblokken: blokken waar een verrassing inzit. Zie het als een Kinder Surprise. Even met je kop tegen een blok aandrukken en voor je het weet heb je Yoshi te pakken, of een power-up, of een muntje, of, of, of...
Die vraagtekenblokken zijn altijd wel goed voor iets en een belangrijk kenmerk van de Mario games. Het is dan ook tof om te zien hoe je de vraagtekenblokken weer in allerlei levels kunt stoppen. Wat er vervolgens uitkomt, is nog maar de vraag…
Je kunt zelf kiezen wat er uit de vraagtekenblokken komt. Sleep simpelweg de power up die je wilt in het blokje om hem erin te plaatsen. Zelfs Goomba’s en Boo’s.
77718

Kastelen

In de meeste Mario games (niet in Super Mario Land) draait het allemaal om het redden van prinses Peach. Elke wereld is opgedeeld in meerdere levels en bij het vierde en achtste level krijg je een kasteel-level. Daarin strijd je tegen een eindbaas.
In Super Mario Maker kun je dus ook de kasteel levels bouwen, waarin je het zo moeilijk kunt maken als je wil. Speciaal voor Super Mario Maker is de stijl van de eindbaas een beetje aangepast. Je moet deze nu altijd verslaan door met de bijl de brug kapot te maken. Daarna dondert de baas de afgrond in.
77719

Thema's

De wereld in Mario games laten zich kenmerken door een overkoepelend thema. Zo kan een hele wereld, bestaand uit 8 levels, zich afspelen onderwater, boven de grond, in de woestijn of wat dan ook. Wat alle levels in één wereld met elkaar verbindt is een thema.
In Super Mario Maker kun je kiezen uit diverse levels: op het land, onderwater, in de lucht (luchtschip), onder de grond, het spookhuis en het kasteel. Deze levels zijn in alle stijlen beschikbaar en dat betekent dat je nu dus ook een Super Mario Bros. luchtschip kunt maken of een Super Mario Bros. 3 spookhuis!
Super Mario Maker komt exclusief voor de Wii U uit en is in verschillende versies te koop, waaronder een gelimiteerde editie met een speciale 8-bit Mario Amiibo erbij.