De 10 slechtste Nintendo games die ooit zijn gemaakt voor consoles

  Nintendo heeft veel betekend voor console gaming. Het bedrijf kwam in de jaren 80 al met de 'seal of approval', een stempel van goedkeuring, voor games die uitkwamen op zijn consoles. Toch betekent dit niet dat er geen flutgames zijn uitgekomen voor de consoles van Nintendo over de jaren. Hier een lijst van de aller slechtste Nintendo games voor consoles ooit.

  Niet gevreesd! Als we het hebben over de slechtste Xbox One games en de slechtste PlayStation games ooit hebben gehad kan Nintendo natuurlijk niet achterblijven. Al meer dan 30 jaar worden er spellen gemaakt door Nintendo en third party ontwikkelaars voor Nintendo consoles .

  Deze lijst is moeilijk samen te stellen simpelweg omdat er zo veel games zijn uitgekomen voor Nintendo consoles. Waar Nintendo eigenlijk alleen maar kwaliteitstitels uitbrengt laten de third party ontwikkelaars nog wel eens afweten. Zij brachten een aantal games uit dat zwaar onder de maat was. Hier zijn de slechtste Nintendo games voor r de NES, SNES, N64, GameCube, Wii, Wii U en Switch ooit.

  10. Vroom in the Night Sky (Switch, 2017)

  Het is toch best verrassend dat een game voor de Switch deze lijst heeft gehaald. Maar in de ruime maand dat de Switch uit is er toch een ontzettend slechte game uitgekomen. Het idee van Vroom in the Night Sky is dat je als Luna, een jonge heks, op een vliegende scooter objecten in de lucht verzameld. Dat klinkt of het nergens op slaat en dat is ook zo.

  Waarom is dit één van de slechtste Nintendo games voor consoles?

  Ten eerste is de game niet mooi, het lijkt of de game gemaakt is voor de GameCube. Het is heel raar dat in de wind Luna’s cape helemaal niet beweegt maar als een soort uitstekend stuk metaal aan haar nek is bevestigd. Overigens heeft Luna ook een bezem bij zich maar die is klaarblijkelijk om de stoep te vegen, niet om als heks om op te vliegen.

  De scooters besturen vreselijk en het duurt veel te lang om omhoog of omlaag te gaan. Daarbij gaat draaien ook nog eens heel moeilijk, en gaat draaien met de handrem al helemaal niet omdat je door de cameravoering niet kan zien waar je heengaat. Als je om één of andere reden een slechte game wil spelen op de Switch raden wij jou deze titel absoluut aan.

  9. Batman Beyond: Return of The Joker (N64, 2000)

  Batman Beyond: Return of The Joker is een game van Kemco. Deze ontwikkelaar had in het begin van de 00's de Batman licentie voor games in handen, en in deze tijd bracht Kemco een aantal prutgames uit. Zo kon je in ons artikel over de slechtste Xbox games ook al lezen over Batman: Dark Tomorrow, die daar de zevende plek bezette. Batman Beyond was Kemco's poging de animatiefilm met dezelfde naam naar de Nintendo 64 te halen.

  Waarom is dit één van de slechtste Nintendo games voor consoles?

  De game heeft in totaal maar vier levels. Dit zijn geen grote levels en de game kan uitgespeeld worden in minder dan een uur. De animaties zien er niet uit en als Batman geraakt wordt valt hij om als een houten plank. Bijna lachwekkend.

  Wat we wel kunnen zeggen over deze game is dat het stemmenwerk niet slecht is. Dit komt alleen doordat er geen stemmen inzitten. Elk karakter in de game houdt de hele tijd zijn mond. Dat is wat wij nu ook gaan doen over deze game want we hebben erg genoeg woorden aan vuil gemaakt.

  8. Balls of Fury (Wii, 2007)

  Deze game is gebaseerd op een behoorlijk slechte comedyfilm, maar Balls of Fury voor de Wii leek de intentie gehad te hebben om een nóg slechtere game te maken. Black Lantern Studios ontwikkelde deze tafeltennis game voor Wii en de Nintendo DS. De versie voor de Nintendo DS was nog best speelbaar, maar de Wii versie was een ramp.

  Waarom is dit één van de slechtste Nintendo games voor consoles?

  Met de motion controls van de Wii lijkt een tafeltennis game op zich helemaal niet zo'n slecht idee. Maar De game is qua graphics echt een misbaksel. Balls of Fury had in ieder geval nog redelijk kunnen zijn als de game dan wel goed bestuurbaar zou zijn. Dat is alleen ook niet het geval want het voelt helemaal niet of je aan het tafeltennissen bent.

  Door de controller heen en weer te schudden kan je makkelijk winnen van je tegenstanders. Dit kunnen overigens alleen AI's zijn want je kan de game alleen in je eentje spelen. Maar dat wil je echt niet.

  7. Charlie's Angels (GameCube, 2003)

  Ontwikkelaar Neko maakt in 2003 deze game. Je voelt misschien de bui al een beetje hangen want, ja hoor, dit is een filmgame die slecht is. Neko koos ervoor de film te interpreteren als 3D beat 'm up.

  Waarom is dit één van de slechtste Nintendo games voor consoles?

  De actrices in de film zullen niet erg blij zijn als ze 'zichzelf' zien in deze game. De karaktermodellen zijn blokkerig en houterig. Als een superlompe en rechthoekige Drew Barrymore, Lucy Liu of Cameron Diaz loop je als speler veelvuldig tegen onzichtbare muren aan waar je niet verder kan in de game.

  Daarbij is het vechtsysteem veel te simpel en de camera lijkt compleet uit controle. Dit is waar Charlie's Angels één van de slechtste Nintendo games voor consoles ooit is.

  6. Anubis 2 (Wii, 2007)

  Data Design Interactive bracht deze game oorspronkelijk uit voor de PS2, maar twee jaar later kwam de game naar de Wii, een console die zes jaar ouder is. Die logica snappen wij niet helemaal. Wij hebben ook geen idee waarom de game Anubis 2 heet want het is het eerste en (gelukkig) laatste deel van deze 3D platformer.

  Waarom is dit één van de slechtste Nintendo games voor consoles?

  In Anubis 2 speel je een soort van mummy-achtig geval, het is ons niet helemaal duidelijk. De game ziet er niet uit als een Playstation 2 game, maar meer als een PS1 game. Data Design Interactive lijkt niks gedaan te hebben om de game iets op te poetsen voor de port naar de Wii.

  Daarbij isde Wii besturing er slecht bijverzonnen. De setting van Egypte lijkt best leuk, maar wordt als snel ontzettend repetitief. Gewoon weer netjes inwikkelen en de grond in deze game.

  5. Shaq Fu (SNES, 1994)

  Delphine Software International koos er voor om basketballer Shaq een eigen game te geven. Het is natuurlijk ook best logisch om een basketbal game te koppelen aan een basketbal legende! Alleen wacht, dat is het dus niet, Shaq Fu is namelijk een 2D vechtgame zoals Street Fighter.

  Waarom is dit één van de slechtste Nintendo games voor consoles?

  De vergelijking met Street Fighter was alleen om aan te geven dat het een vechtgame is, het is geen referentie naar de kwaliteit van het spel. De game speelt namelijk voor geen meter.

  Recentelijk was er een ludieke actie op Indiegogo was om genoeg geld in te samelen om een vervolg te maken op dit game. Hou je vast, want dat is gelukt, Shaq Fu: A Legend Reborn gaat een feit worden. Als je durft kun je hier de teaser trailer zien. Laten we hopen dat het veel, veel beter wordt dan het eerste deel.

  4. Deadly Towers (NES, 1986)

  Dit is de enige game voor de Nintendo Entertainment System op deze lijst. De game werd ontwikkeld door Lenar die vorige eeuw failliet is gegaan. In Japan heette de game vrij vertaald 'kwaadaardige bel' en de Japanse cartridge had een rode LED die aanging als de game gespeeld werd. De game is een actie RPG.

  Waarom is dit één van de slechtste Nintendo games voor consoles?

  Het verhaal van Deadly Towers is best aardig maar de game staat er om bekend extreem frustrerend te zijn. Het is ontzettend moeilijk vijanden met je zwaard te verslaan en je bent in het spel de hele tijd hetzelfde aan het doen. Deadly Towers spelen is gewoon een onprettige ervaring. Ondanks het commerciële succes van de game in Japan en de VS kwam Deadly Towers overigens in Europa nooit uit, en dat is helemaal geen probleem voor ons.

  3. Ninjabread Man (Wii, 2007)

  Jawel, daar zijn ze weer! Ontwikkelaar Data Design Interactive heeft meerdere malen een game gemaakt voor de Wii (vier keer zelfs). Ninjabread Man is (net zoals Anubis 2) een 3D platformer en de slechtste titel van de ontwikkelaar.

  Waarom is dit één van de slechtste Nintendo games voor consoles?

  Anubis 2 had tenminste nog mummy's en een coole setting, Ninjabread Man is een wandelend koekje met een hoofdband in een generieke omgeving met platforms. Jammer genoeg heeft de game de 'klassieke' Data Design Interactive gameplay. Wat wij daar mee bedoelen is dat de game bijna onspeelbare troep is.

  De gameplay is ontzettend simpel en de eenvoudige levels zijn minuscuul. Toch heeft Data Design Interactive het op een één of andere manier toch voor elkaar gekregen om problemen met de framerate creëren in Ninjabread Man. Best een prestatie eigenlijk.

  2. Superman (N64, 1999)

  We hebben deze game in onze 10 slechtste Xbox games artikel al eventjes genoemd. Deze game van Titus Software kwam uit aan het einde van de vorige eeuw. Zoals eerder op deze lijst ook al bleek met Batman was het met het superheld genre qua gaming (overigens ook voor films) bar slecht gesteld.

  Waarom is dit één van de slechtste Nintendo games voor consoles?

  In deze game zal je de meeste tijd door ringen heenvliegen. Eerst zou de speler misschien kunnen denken dat het allen deel van de tutorial is maar dit is niet het geval. Verder zit de game barstensvol met bugs en is de game ongelofelijk moeilijk.

  Het budget voor de game was overduidelijk laag. Zo werd er voor de game niet apart audio materiaal opgenomen maar gebruikte Titus in plaats daarvan sound bites uit Superman: The animated series. Deze game was commercieel best succesvol (ongetwijfeld vanwege de bekendheid van Superman), maar wij betwijfelen of iemand van de spelers enige vorm van plezier uit deze game heeft geëxtraheerd.

  1. Family Party: 30 Great Games Obstacle Arcade

  Met een titel die niet bepaald van de tong rolt is de twijfelachtige eer van de eerste plaats op deze lijst voor Family Party: 30 Great Games Obstacle Arcade ontwikkeld door Art Co., Ltd. Over de jaren zijn er veel soortgelijke titels uitgekomen voor zowel de Wii als Wii U waarin het minigame concept combineert wordt met motion controls.

  Zelfs in de Mario Party serie, waaruit het minigame genre is ontstaan, zijn er nog nauwelijks motion controls aanwezig in de minigames. De Mario Party minigames die hier wel gebruik van maken zijn in ieder geval wel correct geprogrammeerd om goed te reageren op beweging.

  Waarom is dit één van de slechtste Nintendo games voor consoles?

  Art Co., Ltd beloofde al drie keer eerder 30 great games in titels voor de Wii, maar deze launchtitel voor de Wii U spant toch echt de kroon qua valse beloftes. De slecht bedachte, lelijke spelletjes in de game doen niet wat ze horen te doen. Van de 30 minigames die er beschikbaar zijn zijn er welgeteld 0 great en zijn sommige minigames niet eens te spelen omdat ze zo gebroken zijn.

  Als je de game met vier vrienden speelt kan je er misschien nog wel eventjes om lachen. Maar als het moment dat de spelers uitgelachen zijn over is merk je wat een gedrocht de game is en kan de stemming wel eens omslaan. Dat wordt dan een heel droevig feestje.

  Family Party: 30 Great Games

  Verkijgbaar vanaf 12 december 2008

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.