10 ongeschreven game rules - dit moet iedere gamer weten!

Article
zondag, 26 juli 2015 om 13:37
xgn google image
Gamers. We zijn het allemaal. Gamen doen we alleen of samen, en in het laatst geval online of bij elkaar op de bank. In alle gevallen gelden er regels, al zijn die ongeschreven. Dit zijn de 10 ongeschreven game rules!
Als je een gamer bent gelden er eigenlijk weinig tot geen regels, totdat er interactie met een andere speler komt. Dan zijn er ineens een heel scala aan ongeschreven regels waar je je maar beter aan kunt houden. Maar ook als je alleen speelt zijn er enkele ongeschreven regels van toepassing.
Lees er een aantal in deze special, maar vergeet vooral niet om in de reacties te melden als jij een regel hebt die wij nog missen!

10 Als je aan een game begint, speel deze dan eerst uit

De eerste ongeschreven regel die we hier vermelden is misschien een beetje een slappe, maar wel een hele simpele. Hoe vaak heb je het al gehad dat je een game kocht, eraan begon en deze vervolgens maar tot de helft speelde? En dan pakte je een half jaar later het spel weer op en wist je niet meer wat er nou eigenlijk speelde.
Hartstikke zonde is dat, want dan mis je ofwel de helft van de beleving van de game, of je moet helemaal opnieuw beginnen. Prima bij een spel van vier uurtjes, maar een game als Final Fantasy is dat toch behoorlijk balen. Eerst uitspelen dus voordat je verder gaat met een andere game.
Tenzij het een ontzettend kutspel is natuurlijk. Dan had je deze beter terug kunnen brengen of op internet kunnen zetten. Het is ook altijd slim om even de recensiepagina te checken op XGN voordat je een game koopt waar je niet helemaal zeker van bent.
72860

9 Ga altijd eerst de minst logische kant op

Bij veel games is het al snel duidelijk welke kant je op moet. Een ongeschreven feit is bijvoorbeeld dat je bij platformers naar rechts beweegt. Maar wat gebeurt er als je naar links gaat? Precies, dan vind je vaak een geheim. Bij shooters geldt hetzelfde, maar dan net even anders.
Als iedereen de hele tijd dezelfde route loopt, is het daar dus het allerdrukste. Maar als jij nou eens een andere route neemt, kun je vaak je tegenstanders verrassen. Andere voordelen zijn dat je dan niet in kruisvuur terecht komt of dat je die ene andere verdwaalde ziel af kunt slachten. En zo kun je het eigenlijk bij alle genres wel toepassen dat het slim is om de meest onlogische route te nemen.
72861

8 De eigenaar van de console is speler één

Als je bij elkaar op visite gaat wil je nog wel eens lokaal een potje FIFA, Mortal Kombat, Street Fighter of Mario Kart Wii U spelen. Gezellig met zijn allen op de bank een avond entertainment! De chips staat al klaar, de drankjes koel en het is dus tijd om lekker een potje te gamen. Vergeet alleen niet dat de heer of dame des huizes altijd het voorrecht heeft om speler één te zijn.
Een eenvoudige regel die in de praktijk niet heel veel uitmaakt, maar het hoort nou eenmaal zo. En eigenlijk gaat het ook vanzelf. Degene die de gastheer of -vrouw is, heeft de controller van speler één. Tenzij diegene natuurlijk gruwelijk verloren heeft, maar dat bespreken we op de volgende pagina.
72862

7 De verliezer geeft af

Als je met een paar vrienden op de bank zit en bezig bent met een lokaal potje, is de kans groot dat er net een ongelijk aantal spelers is. Dan zitten er dus een of meerdere mensen op een beurt te wachten.
De ongeschreven regel hierin is eigenlijk heel simpel:de verliezer geeft de controller af. Dat is ook het meest logische om te doen. Tenzij je natuurlijk al de hele avond aan het ownen bent, dan kun je best een keertje de controller doorgeven om die andere n00bs een kansje te gunnen.
Als je dat in beide gevallen niet doet, loop je de kans dat de anderen zich tegen je keren. Het logische gevolg: scheve gezichten en een veel minder gezellige avond dan gepland.
72867

6 Loop niet de hele tijd het spel te pauzeren!

Als je aan het spelen bent, wil je winnen. Dat is een ongeschreven regel die we net al benoemd hebben. En iedereen denkt voor een match ook dat hij of zij gruwelijk gaat winnen. Maar als je dan in een match zit en het lijkt erop dat je toch niet gaat winnen, ga dan niet vervelend doen door het spel de hele tijd te pauzeren.
Datzelfde geldt wanneer je bijvoorbeeld een vechtspel speelt en je bent toevallig 'een move vergeten'. Vervolgens bestudeer je de complete lijst met moves even een half uur totdat de andere speler bijna slaapt van verveling en dan sla je hem of haar even snel in elkaar.
72869

5 Je speelt om te winnen, altijd

Als de strijd losbarst, speel je natuurlijk voor je plezier. Tenminste, als winnen daar ook bij hoort. Je gaat natuurlijk niet een spel spelen als je vooraf bedenkt dat je even lekker gaat verliezen, Nee, je wil winnen. De ander finaal afslachten en zelf met de praalwagen rond om de zege te vieren!
Al speel je tegen iemand die het spel nog niet zo goed kent, dan hou je je nog niet in. Daar komt alleen maar ellende van. Want als je dan van die n00b verliest, dan heb je de poppen pas echt aan het dansen en hoor je dat minstens een maand voorbij komen.
72870

4 Heb geduld

Een hele belangrijke onder de ongeschreven regels van gaming is dat je geduld moet hebben. Stel, je bent al uren aan het knallen in Call of Duty en je wordt iedere keer weer afgemaakt door de tegenstander, je speelt Mortal Kombat X en je krijgt iedere keer slaag of je bent alleen aan het spelen en die ene vreselijke eindbaas vreet je iedere keer op. Dat is behoorlijk zuur.
Je probeert het opnieuw en opnieuw, tot in den treure, maar het resultaat blijft hetzelfde. Je wordt gesloopt. Dan wil je nog wel eens je geduld verliezen, beginnen te schelden, rage quitten, met controllers gooien en nog meer van dat soort ongein. Dat gaat je natuurlijk niet helpen.
Je verliest vrienden, moet met een beetje pech een nieuwe controller én een nieuwe tv kopen en die ene eindbaas of speler aan de andere kant van de wereld...die heb je nog steeds niet verslagen. Doe even iets anders en kom dan terug om het karwei af te maken.
72871

3 De ander krijgt de slechtere controller en plek

Deze ongeschreven regel is eigenlijk in navolging van de vorige. Natuurlijk speel je om te winnen en daarvoor heb je natuurlijk de best beschikbare apparatuur voor nodig. En daarbij hoort dus ook de betere controller. Jammer voor die ander dat dat ene knopje net wat stroever is. Had diegene maar zijn eigen controller mee moeten nemen.
Zo ook met de zitplek. Jij hebt natuurlijk recht op de beste plek in je huis. De plek waarvandaan jij gebruikelijk een ieders kont schopt is van jou en van niemand anders.
72872

2 Hou je klep tijdens een filmpje

Hoe irritant is het als je net lekker een filmpje zit te kijken in de bioscoop en voor je trekt iemand zijn muil open? Of net als jij een leuke serie aan het kijken bent of een leuk liedje hoort, dat iemand er dan doorheen gaat zitten jengelen? Juist, behoorlijk irritant. Dan wil je toch je emmer popcorn op de kop op zijn of haar hoofd parkeren?
Datzelfde geldt ook voor games. Als er een filmpje speelt en je zit samen te gamen, hou dan je klep, al vind je het spel niet zo interessant. Eigenlijk is dit gewoon de normale gang van zaken, maar er zijn mensen die het niet kunnen laten om alle zinnen die een personage zegt af te kraken.
1481902703 72873

1 Hou het leuk!

De belangrijkste ongeschreven regel in gaming is ook meteen de duidelijkste. Hou het leuk. Simpel. Gamen doe je voor je ontspanning en dat geldt voor iedereen. Als je verliest met een game hoef je niet meteen iemand die op je bank zit een stuk uit zijn oor te bijten a la Mike Tyson. En online geldt dat al helemaal.
Als je verliest, ga dan niet roepen dat iemand een homo is of dat je zijn moeder ervan langs hebt gegeven. En als je iemand neergeschoten hebt in Halo hoef je diegene niet nog een half uur te teabaggen. Dat maakt het er voor diegene niet leuker op.
Maar deze regel geldt ook voor andere dingen. Als er iemand is die het spel niet zo leuk vindt, speel dan gewoon wat anders waar iedereen van kan genieten. En andersom geldt natuurlijk ook; als je een spel niet zo leuk lijkt, geef het een kans. Wie weet kun je er een uur later niet meer vanaf blijven of ontdek je zomaar eens een pareltje.

Populair Nieuws

Laatste Reacties