Yo-Kai Watch Review - Misschien wel de volgende grote hype uit Japan!

  Yo-Kai Watch is al een paar jaar een enorme hype in Japan. Deze JRPG waarin je bevriend moet raken met zo veel mogelijk gekke geesten, komt op 29 april uit in Europa. Heeft deze nieuwe game voor de Nintendo 3DS potentie om ook in Nederland een rage te worden? Lees het in onze Yo-Kai Watch review!

  Dat Japanse hypes de potentie hebben om het ook in Nederland goed te doen is natuurlijk al vaak genoeg bewezen. Het grootste voorbeeld hiervan is zonder twijfel Pokémon, maar ook franchises zoals Medabots, Beyblade en Bakugan deden het in het verleden erg goed. Toch heeft geen van deze namen ooit de zakmonsters van Nintendo van de troon kunnen stoten.

  Net als veel van zijn voorgangers is Yo-Kai Watch een crossmediaal platform met zijn eigen games, anime, manga en zelfs apps voor je smartphone. In Japan komt dit jaar het derde deel van deze JRPG door Level 5 al uit, maar in Europa zullen we het voorlopig nog even met het eerste deel moeten doen. Maar wat houdt Yo-Kai Watch eigenlijk precies in?

  Yo-Kai Watch Review

  Wat is een Yo-Kai Watch?

  In Yo-Kai Watch krijg je de keuze om als jongen of als meisje te spelen. Als het personage dat je kiest trek je op een dag de bossen in om op insecten te jagen. In het midden van het woud tref je een ballenautomaat (de Crank-A-Kai) aan, waar je vervolgens een muntje ingooit. Er rolt een bal uit de automaat waar een Yo-Kai, een soort geest met de naam Whisper uitspringt.

  Whisper, die 190 jaar vast heeft gezeten in de Crank-A-Kai, begint direct enthousiast te vertellen dat je vanaf nu eigenaar bent van de Yo-Kai Watch. Dit is een horloge waarmee je door middel van een magische lens de geestige Yo-Kai kunt zien. Whisper vertelt vervolgens dat Yo-Kai overal om ons heen zijn en staat te springen om direct op avontuur te gaan!

  Yo-Kai Watch Review

  Op zoek naar Yo-Kai

  Tijdens dit avontuur kom je allerlei Yo-Kai tegen. Het doel is om met zoveel mogelijk verschillende Yo-Kai bevriend te raken. Hiervoor zul je de Yo-Kai eerst moeten zoeken, waarvoor de radar in je horloge goed van pas komt. Deze radar kun je te allen tijde in je scherm zien en wanneer de pijl van de radar in het rood staat, is er een Yo-Kai in de buurt.

  Yo-Kai verstoppen zich graag op allerlei plekken. Zo zul je ze bijvoorbeeld in bomen en onder auto's vinden. Wanneer je een Yo-Kai tegenkomt, kun je deze onthullen door je stylus op het onderste scherm van de 3DS op de Yo-Kai te houden. Zodra de Yo-Kai zichtbaar is, zal deze je meestal direct met twee andere Yo-Kai aanvallen en is het tijd om te vechten.

  Het toffe aan dit systeem is dat je nooit last zult hebben van random encounters wanneer je even geen zin hebt om te vechten. Mocht je toch willen grinden, dan is dat mogelijk op plekken zoals steegjes, waar Yo-Kai je wel actief zullen aanvallen. Het werkt erg fijn om zelf te kunnen bepalen wanneer je het gevecht met de Yo-Kai aangaat.

  Om bevriend te raken met een Yo-Kai zul je lekkernijen zoals rijstballen op zak moeten hebben en deze tijdens het gevecht naar een Yo-Kai gooien. Er bestaat dan een kans dat de Yo-Kai naar je toekomt wanneer je deze hebt verslagen en vriendschap met je sluit. De Yo-Kai geeft je dan een medaille waarmee je deze altijd kunt oproepen in een gevecht.

  Yo-Kai Watch Review

  Trek ten strijde!

  Je kunt op ieder moment zes medailles in een ronde schijf in je Yo-Kai Watch plaatsen. In Yo-Kai Watch wordt een actief gevechtssysteem gehanteerd, waarin de Yo-Kai uit zichzelf eenvoudige aanvallen uitvoeren. Als speler kun je de gevechten beïnvloeden met vier opties, namelijk Target, Item, Purify en Soultimate.

  Met de Target-knop kun je een speld naar één van je tegenstanders gooien. Je Yo-Kai zullen hun aanvallen nu hoofdzakelijk op deze tegenstander richten. De Item-knop spreekt voor zich en dient ervoor om lekkernijen aan je tegenstanders en je eigen Yo-Kai te geven om deze van hun wonden te laten genezen.

  De Purify- en Soultimate-knoppen zijn wel wat ingewikkelder. Allereerst is het belangrijk om te weten dat Yo-Kai een negatief effect op elkaar kunnen hebben die het ondraaglijk maken om te vechten. Als je Yo-Kai onder invloed van een dergelijk effect staat, is deze Inspirited. Je zult je Yo-Kai hiervan moeten genezen met de Purify-knop.

  Met de Soultimate-knop kunnen je Yo-Kai hun ultieme aanvallen uitvoeren. Tijdens een gevecht vullen de Soultimate-meters van je Yo-Kai zich langzaam op en wanneer deze vol zijn, kunnen de Soultimate-aanvallen je vijanden genadeloos verpletteren. Voor zowel Purify als Soultimate geldt dat je bij het uitvoeren een korte Quick Time Event moet voltooien.

  Het gevechtssysteem van Yo-Kai Watch is zeer vermakelijk en origineel, maar zit wel erg eenvoudig in elkaar. Ervaren JRPG-fans die al gewend zijn aan ingewikkeldere gevechtssystemen, kunnen dit dus dus zeker als minpunt ervaren. Dit wil alleen niet zeggen dat Yo-Kai Watch alleen maar makkelijk is, want gevechten kunnen behoorlijk spannend zijn!

  Yo-Kai Watch Review

  Klusjes uitvoeren

  Naast een zeer bijzonder gevechtssysteem biedt Yo-Kai Watch ook een groot aantal quests. Er zijn namelijk overal mensen en Yo-Kai die iets van je nodig hebben. Niet alleen Yo-Kai, maar ook mensen kunnen namelijk Inspirited raken door Yo-Kai. Hierdoor worden zij bijvoorbeeld extreem prikkelbaar, hongerig of in sommige gevallen zelfs volledig onzichtbaar.

  Wanneer een persoon Inspirited is, moet je ervoor zorgen dat de Yo-Kai die dit veroorzaakt weggaat. Als iemand dus honger heeft, zul je de buik van de Yo-Kai die hiervoor zorgt moeten vullen, zodat hij de bijbehorende persoon met rust laat. Hierin lijken de quests erg op die uit Ni No Kuni: Wrath of the White Witch, een andere JRPG van Level 5.

  Wat vooral erg fijn is aan het uitvoeren van quests, is dat je hiermee binnen een korte tijd een hoop experience points kunt binnenslepen. Je hoeft hierdoor dus niet eindeloos te grinden om de levels van je Yo-Kai snel omhoog te laten gaan. Een efficiënte manier om snel sterker te worden dus!

  Yo-Kai Watch Review

  Enorm veel te bieden

  De opties in Yo-Kai Watch zijn eigenlijk bijna oneindig. Zo kun je later in de game je Yo-Kai bijvoorbeeld laten fuseren om nieuwe Yo-Kai te creëren. Ook is het mogelijk om met de eerdergenoemde Crank-A-Kai in het bos nieuwe Yo-Kai te winnen. Hier kun je speciale in-game munten of Streetpass Play Coins voor gebruiken.

  Ook zijn er nog verschillende side quests zoals het jagen op insecten voor je verzameling. Hiervoor zul je in bomen en struiken op zoek moeten gaan. Wanneer je een insect hebt gevonden, moet je een Quick Time Event halen om het insect te vangen en deze toe te voegen aan je collectie.

  Yo-Kai Watch Review

  Vrolijke atmosfeer

  Mensen helpen, bevriend raken met geesten en insecten vangen, het klinkt bijna idyllisch. Yo-Kai Watch weet dan ook een hele vrolijke atmosfeer neer te zetten. Dit komt dan ook enorm naar voren in de kleurrijke graphics en ultra-blije soundtrack. Tel hier nog maar eens bij op dat er een goede dosis humor in de game zit!

  Yo-Kai hebben de neiging om nogal eigenzinnig te zijn. Zo is er de grappige katachtige Yo-Kai Jibanyan die vroeg in de game probeert om het gevecht van een vrachtwagen te winnen, en Yo-Kai Watch heeft meer van dit soort absurde momenten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gevecht tegen een groot varken in een badhuis met oude mannen als achtergronddansers?

  Ondanks deze luchtige en humoristische sfeer is Yo-Kai Watch niet altijd een makkelijke game. Je zult je dus wel degelijk moeten voorbereiden om een paar intense eindbaasgevechten aan te gaan. Yo-Kai Watch biedt gelukkig ook voor de gevorderde JRPG-fan een uitdaging.

  Yo-Kai Watch Review

  Yo-Kai Watch Review - Geloof de hype!

  De vergelijking tussen Yo-Kai Watch en Pokémon is makkelijk te maken, maar afgezien van het feit dat je in beide games wezens vangt, zijn er maar weinig overeenkomsten. Yo-Kai Watch heeft namelijk ontzettend veel originele elementen te bieden. Van absurdistische humor tot een bijzonder gevechtssysteem, Yo-Kai Watch heeft het.

  De JRPG heeft een enorm vrolijke atmosfeer en zit bomvol content. Als je op zoek bent naar een vermakelijke JRPG, dan is Yo-Kai Watch de game voor jou. En of Yo-Kai Watch de potentie heeft om ook een hype in Nederland te worden? Wij hebben er het volste vertrouwen in!

  9

  De plus- en minpunten

  • Absurdistische humor
  • Kleurrijke graphics
  • Vrolijke atmosfeer
  • Bomvol content
  • Standaard verhaal

  Yo-Kai Watch

  Verkijgbaar vanaf 29 april 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.