Wie is de Mol? Junior - bordspel Review

  Wie is de Mol? werd vorig jaar bekroond met de Gouden Televiezierring 2013. Het beste Nederlands programma verwent ons echter maar tien afleveringen per jaar. Het is tijd om daar verandering in te brengen en de spanning naar de woonkamer te verleggen. Wij hebben het natuurlijk over het Wie is de Mol? Junior-bordspel. Immers is dat ook een vorm van 'gamen'.

  Nee, geen digitaal bordspel voor de PC, Xbox of PlayStation, een werkelijk bordspel (25 euro) van één van de meest populaire tv-programma's van de Nederlandse buis. In het spel werken mensen samen om zo veel mogelijk geld te verzamelen. Onder hen is één mol die de boel probeert te saboteren. Aan het team zaak om de mol te vinden voordat hij er met het geld vandoor gaat. Het bordspel werkt met dezelfde insteek.

  'Wie is de Mol?' trademark

  Het grote voordeel van het bordspel van Wie is de Mol? is de naam die het draagt. Het gelijknamige tv-programma is immers zo populair dat iedereen de naam van spel gelijk associeert met het succesvolle AVRO-programma. Het spel stelt dan ook niet teleur ten opzichte van de 'echte' Wie is de Mol?. Mensen die Wie is de Mol? gezien hebben, denken vast dat het heel lastig is om dit te vertalen naar een bordspel. Schijn bedriegt.

  De makers van het bordspel, just2play zijn er prima in geslaagd om een leuk gezelschapsspel neer te zetten. Hoe het precies in zijn werk gaat, komt later in deze recensie nog aan bod. Het is in ieder geval duidelijk dat je als niet-kenner van Wie is de Mol een leuk bordspel voor je hebt, waarmee je kennis kunt maken met het tv-spel. Als kenner die niet genoeg kan krijgen van het zenuwslopende spel word je ook op je wenken bediend met meer Wie is de Mol?.

  Doos Wie is de Mol

  Slimme aanpassingen

  Het is natuurlijk onlogisch om overal ter wereld verschillende opdrachten te doen en geld te verzamelen met enkel een spelbord en een paar kaartjes. Daarom hebben de makers gekozen voor een slimme variant op deze manier van spelen. In plaats van geld moet je een woord raden en in plaats van opdrachten krijg je verschillende vragen. Dat vertaalt zich als volgt.

  De mol is de enige die van tevoren weet wat het hele woord is. Samen met de mol proberen alle personen die meedoen als team het woord te vinden. Door vragen te beantwoorden krijgen zij letters of tips. De mol probeert het team van spelers te dwarsbomen door foute antwoorden door te geven of iemand op het verkeerde pad te zetten. Het zorgt voor enorm veel plezier en spanning, gewoon bij jou in de woonkamer.

  Wie is de Mol spelen

  Hoe vaak kun je de mol zijn?

  Het spel heeft uiteraard ook zijn mankementen. Naast dat je de werkelijke spanning en sensatie van het tv-spel nooit kan nabootsen kun je het spel ook niet al te vaak spelen. Er zit namelijk een limiet op het aantal kaartjes met vragen. Alsnog zijn het er veel, maar net zoals bij Triviant word je de vragen al snel beu of weet je ze nagenoeg uit je hoofd.

  Denk dus niet dat je het Wie is de Mol? Junior-bordspel iedere week van het jaar kan en wil spelen. Een echte plaatsvervanger voor de jaarlijkse tien weken aan Wie is de Mol? plezier op TV is het dus absoluut niet. Hier maken we een kleine voetnoot bij. In de speluitleg staat namelijk vermeld dat alle benodigdheden extra te downloaden zijn via een website. Vooralsnog staan deze er echter nog niet op.

  Wie is de Mol uitgestald

  Combinatie van leuke eigenschappen

  De bijgeleverde brochure van het spel vermeldt dat vooral eigenschappen als inventiviteit, stressbestendigheid, intelligentie, inzicht en vooral mensenkennis op de proef gesteld worden. Hiermee zijn win het roerend eens en dat is leuk. Hoeveel spellen zijn er immers die zoveel eigenschappen nodig heeft. Sowieso is mensenkennis al een heel zeldzaam om te gebruiken in een bordspel.

  Het is echter wel de bedoeling dat je elkaar vertrouwt (of juist helemaal niet). Als je niet door hebt wie de mol is kun je gemakkelijk verliezen. Maar denk ook eens na wat er in het hoofd van de mol zelf zich afspeelt. Continu moeten er slimme listen bedacht worden om mensen te bedriegen en op het verkeerde been te zetten. Maak je dus klaar voor veel spanning.

  Wie is de Mol cast 2013

  App en specificaties Wie is de Mol? Junior

  Je speelt het spel met drie tot zes spelers en je mag maximaal 45 minuten doen over een potje. Om dit bij te houden heb je een smartphone of tablet nodig en schakel je een speciale webapp van Wie is de Mol? in die voor jou de tijd bijhoudt. Heel veel voegt de timer niet toe, aangezien je ook makkelijk een keukenwekker of standaardtimer kan nemen als bijhouder van de tijd. Toch ziet de webapp er leuk uit en voegt het iets extra's toe wat betreft sfeer.

  Verder heb je ook nog de keuze uit een makkelijke variant van het spel een een gevorderde variant. Het komt er op neer dat het samenwerken iets lastiger is bij het gevorderde spel. Zonder met al te veel moeilijke informatie te komen, is het iets lastiger om het juiste antwoord op de vragen te vinden, iets makkelijker voor de mol en moeilijker om te winnen.

  De mol in Wie is de Mol

  Gaan we Wie is de Mol? Junior kopen?

  Als niet-kenner van Wie is de Mol? is dit bordspel leuk. Je komt in aanraking met de wereld van Wie is de Mol? en beleeft veel spanning en plezier met je vrienden en familie. Als iemand die wel bekend is met Wie is de Mol? is dit bordspel ook zeker een aanrader. Het biedt meer van Wie is de Mol in net een iets ander jasje. Maar zeg nou zelf: je hebt altijd al een keer mee willen doen.

  8

  De plus- en minpunten

  • Leuk voor kenners en niet kenners
  • Handige webapp
  • Leuke eigenschappen worden op de proef gesteld
  • Vragen snel op

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.