Weber iGrill 2 Review - Ultieme bluetooth BBQ thermometer

  De zomer is net van start en BBQ's worden massaal van stof ontdaan, de beste tijd van het jaar voor de doorgewinterde fanaat en mooi-weer barbecueër alom. Maar wat een domper als het zoveelste stuk vlees rauw of juist veel te gaar van de grill komt... Heeft Weber de oplossing voor jou? Lees het in deze Weber iGrill 2 review.

  Pakkende intro, maar laten we toch orde op zaken stellen: De iGrill 2 is eigenlijk niet bedoeld voor de - zoals wij ze graag noemen - 'mooi-weer barbecueërs'. Met een prijskaartje van momenteel zo'n € 109,- zoals hier bij Bol.com en adviesprijs van € 129,99 is het logischerwijs niet een aanschaf waard als je op een blauwe maandag een keer je wegwerp barbecue aansteekt in je achtertuin of nabijgelegen park.

  Voor alle andere barbecueërs van de starters die net hun eerste baby Weber in huis hebben gehaald en de wereld van echte mannen willen betreden, tot de doorgewinterde gorilla's die zelfs met een pak sneeuw nog acht uur lang in de tuin staan om hun ribs te garen: Lees vooral de Weber iGrill 2 review verder want deze thermometer is waarschijnlijk best wel een leuke en nuttige accessoires voor jou. Zeker als je van gadgets houdt!

  BBQ en tech?!

  Sommige van jullie denken wellicht: Wat heeft barbecueën en tech in godsnaam met elkaar te maken?! Vergis je niet, ook waar je het misschien het minst verwacht maken tech-gadgets hun intreden om je het leven zo makkelijk mogelijk te maken. Misschien denk je niet zo snel aan technische vooruitgang wanneer het aankomt op het grillen van een mooi stuk vlees of vis, maar dan heb je het dus helemaal mis!

  Barbecue gigant Weber introduceert de iGrill 2, een bluetooth thermometer voor de barbecue waarmee je volgens hun slogan 'het giswerk uit het grillen haalt'. Tevens het grote en geavanceerde broertje van de iGrill mini, met als belangrijkste verschillen dat de iGrill 2 de vleestemperatuur digitaal weergeeft op het scherm en tot vier in plaats van slechts één thermometersondes ondersteunt.

  Wat zit er in de Weber iGrill 2 Review Verpakking?

  What's in the package?

  De Weber iGrill 2 wordt standaard geleverd met twee sensoren die je in je vlees, vis of wat je ook aan het grillen bent kunt steken om de temperatuur in de gaten te houden, de zogenoemde 'thermometersondes'. Je kunt het aantal sensoren uitbreiden naar in totaal vier, maar dat komt wel met een additioneel prijskaartje van € 20,- per sensor.

  Helaas wordt de omgevingsensor, althans de houder voor de sensor, niet standaard meegeleverd in het basispakket, ook die zul je apart moeten aanschaffen voor € 20,-. Dat is absoluut een minpuntje, want het zou handig zijn als die in het basispakket erbij zit omdat veel mensen het niet nodig zullen vinden om extra sensoren aan te schaffen en zodoende de houder missen. Daarbij is een sensor met houder niet duurder dan zonder, dus waarom niet in het basispakket meeleveren?

  Uiteraard zit de iGrill 2 zelf in het pakket, deze komt standaard met een magnetische aansluiting en twee viewing posities, zodat je de thermometer op diverse manieren op je oven of barbecue kunt plaatsen en altijd de display goed kunt aflezen. De iGrill 2 komt met LED-verlichte touch temperatuurdisplay, waarbij je tussen de verschillende sensoren die je eventueel gebruikt kunt wisselen met een druk op de knop.

  En last but not least kun je natuurlijk de gratis iGrill app installeren om je thermometer daadwerkelijk (optimaal) te gebruiken. Daarover straks meer. De app is compatible met de iPad (mini en vanaf 3e generatie), iPhone (4s en nieuwer), iPod Touch (vanaf de 5e generatie) en diverse Android-apparaten met bluetooth.

  Een groot gemis in de Weber iGrill 2 Review is de houder voor de sensor

  Het gemak van de iGrill 2

  De iGrill 2 heeft een bijzonder snelle installatie, binnen vijf minuten kun je in principe volledig klaar zijn voor een cook. Dan heb je dus; alles uitgepakt, aangesloten, de iGrill app geïnstalleerd én gelinkt met je iGrill waardoor je temperaturen op de display verschijnen. Dat is lekker starten!

  De thermometer en app connecten super snel via bluetooth (geen wifi!) en blijven tot ongeveer 45 meter elkaar bereiken zonder obstakels, dus mocht je op een landgoed wonen, dan hoef je niet bang te zijn dat je je connectie verliest!

  Grootste voordeel van de iGrill 2 is natuurlijk dat je niet continue bij je barbecue hoeft te blijven staan én steeds de kap moet openen om te kijken of alles goed gaat. In plaatst daarvan kun je lekker lui op een stoel gaan zitten met een biertje en je gasten vermaken, met je kids in de tuin gaan spelen of je verdere voorbereidingen voor je garnering treffen in de keuken terwijl je de barbecue in de gaten kunt houden. Ideaal voor fans van slowcooking zoals wij die bijvoorbeeld hun beef brisket meer dan 10 uur op de barbecue hebben liggen en een constante temperatuur moeten behouden!

  Je kunt de deksel zonder enige probleem op de barbecue of smoker houden en de temperatuur in de gaten houden van zowel de barbecue als het vlees. Super handig als je bijvoorbeeld de snake methode toepast en op afstand in de gaten wil houden of alles goed gaat. Je ziet beide sensoren in beeld in de app (of schakel tussen de temperaturen op de thermometer), gelinkt door de kleuraanduiding op de sensoren zelf. Je moet dus wel even goed onthouden welke sensor je in welk stuk vlees stopt in geval je niet een specifiek voorgeprogrameerd programma gebruikt. Je kunt ook steeds de naam van je sensor aanpassen, maar dat zul je niet snel doen.

  Tevens in geval je twee dezelfde stukken vlees op verschillende plekken hebt liggen op de grill en eentje sneller warm zou worden dan de andere omdat het op een té hete plek in je barbecue ligt, kun je dit snel spotten in de app en het vlees verplaatsen om aanbranden te voorkomen.

  Je kunt ook de temperatuur in de barbecue zelf meten, het makkelijkst zou zijn om een houder te gebruiken, maar zoals eerder aangegeven zul je daarvoor een nieuwe sensor mét houder moeten kopen voor € 20,-, want deze wordt niet standaard meegeleverd. Uiteraard is het wel mogelijk om creatief te zijn en de sensor op een of andere manier te plaatsen. Een absolute aanrader, want vaak - zeker bij slowcooken én voor de gevorderde barbecueër - is het belangrijker om de temperatuur in de barbecue te kennen, dan van het vlees specifiek.

  Veel grote barbecues komen met temperatuurmeter, maar die zijn vaak onzuiver omdat de sensor te ver van de grill af geplaatst is, zeker als je de kap veel opent. Een iGrill sensor dicht bij de grill is daarom echt een uitkomst! Ook heel handig als je wel eens een pizza in je BBQ bereid.

  De weber iGrill 2 review app informatie

  iGrill 2 app

  De iGrill app is niet alleen super snel geïnstalleerd, maar werkt ook nog eens ontzettend simpel:

  1. Kies het vlees dat je wil bereiden via de 'set up cook' button (helaas is er geen mogelijkheid om vis programma's te kiezen);
  2. Stelt in hoe je deze qua garing zou willen hebben (rare, medium rare, medium, medium well done, well done) en het programma geeft de temperatuur aan die het vlees moet hebben om naar jou wens gegaard te zijn. Je zou zodoende dus vier identieke stukken vlees voor vier verschillende personen een verschillende garing kunnen geven, allemaal geregeld via één app en iGrill
  3. Druk op 'start cooking' en klaar is Kees: je kunt de bereiding van je vlees in de gaten houden.
  4. Zodra het vlees op de gewenste garing (temperatuur) is, ontvang je een alert op je telefoon.

  In geval je de garing toch iets meer of minder wil, is het mogelijk om deze tijdens het grillen aan te passen. Uiteraard hoef je niet een voorgeprogrameerd programma te volgen, je kunt ook zelf het vlees in de gaten houden qua temeperatuur en optimaal grillen zoals jij het resultaat het beste vindt. Daarom is de iGrill 2 ook geschikt voor zowel de beginnende als gevorderde barbecueër.

  Tevens is het mogelijk om in plaats van piektemperaturen, dus de temperatuur die het vlees exact moet hebben om gaar te zijn, ook 'range' temperaturen in te te stellen in de app. Deze optie is ideaal voor indirecte bereidingen zoals het smoken van ribs, waarbij je de barbecue langere tijd tussen een bepaalde minimum en maximum temperatuur wil houden. Zodra de temperatuur onder of boven de ingestelde graden duikt, krijg je een alert op je telefoon en kun je de nodige aanpassingen aan de barbecue maken om de temperatuur weer juist te krijgen. Het is hierbij uiteraard essentieel dat de thermometer niet in een stuk vlees gestoken wordt, maar op de grill gemonteerd om de interne temperatuur van de barbecue in de gaten te houden.

  De app kent daarbij ook nog wat andere kleine features, zoals de optie om timers in te stellen, de mogelijkheid om in te checken waar je op dat moment in de wereld aan het barbecueën bent (vooral leuk voor professionele barbecueër die veel op evenementen staan), en de optie om je cook live via social media te delen.

  Vooral deze laatste optie is wel leuk, gezien je de actuele temperatuur met een fototje van je barbecue of vlees kunt delen op social media. Helaas wel gelimiteerd tot Facebook en Twitter, er is (nog) geen ondersteuning voor Instagram en Snapchat. Wel kun je een sms-bericht sturen met een foto van de temperatuur, zodat je je gasten die nog niet gearriveerd zijn kunt laten weten dat het vlees bijna gaar is en ze op moeten schieten! Ook hier is het jammer dat Whatsapp geen directe in-app ondersteuning kent, maar als workaround kun je wel het tekstbericht in Whatsapp kopieeren.

  Gemiste kansen

  Ondanks dat we behoorlijk positief zijn over de iGrill 2 en het gebruiksgemak, kent de thermometer wel degelijk een aantal belangrijke punten waar verbetering in aangebracht kan worden. Zo is het belangrijkste gemis het ontbreken van een optie om de iGrill 2 op je wifi-netwerk aan te sluiten, en zodoende overal ter wereld toegang te hebben tot je data. Uiteraard zul je niet snel je barbecue aanzetten en naar het buitenland vliegen, maar wat als je een groot huis hebt en je keuken té ver van je barbecue afstaat waardoor je de connectie verliest? Of hoe handig zou het zijn als je - zeker in het geval je aan het slow cooken bent - iets buiten de deur kunt doen terwijl je alles in de gaten blijft houden, zoals naar de supermarkt of slager te gaan om nog even snel wat laatste boodschappen te doen voor je etentje!

  Dit zou helemaal mooi zijn in geval Weber met een 'smart' barbecue komt, waar je via je telefoon op afstand de (lucht)roosters kunt bedienen om de temperatuur van de barbecue of de afstand van het vlees tot het houtskool kunt aanpassen. Maar dat is voor nu allemaal nog toekomstmuziek, wellicht hebben we Weber nu op een idee gebracht...

  Daarbij is het ontbreken van vis programma's toch wel enigszins schaamtevol, zou volgens Weber barbecueën alleen om vlees moeten draaien? En ook het gemis van de houder om de sensor als omgevingssensor te gebruiken is een misser, het geeft je als consument het gevoel dat je misleid bent en Weber graag nog wat extra geld aan je wil verdienen. Want zonder de houder is het simpelweg een incompleet pakket, onnodig en eenvoudig te voorkomen!

  Het oordeel van de Weber iGrill 2 Review

  Weber iGrill 2 Review - Absoluut de moeite waard!

  Ondanks dat de iGrill 2 een aantal kleine tekortkomingen kent, een klein beetje de fun uit het barbecueën haalt, wat juist draait om giswerk en gevoel, en absoluut onnodig is voor snelle cooks van een paar lamskoteletjes of shashliks, is het een ware uitkomst voor degene die een stuk vlees met perfecte garing willen serveren!

  Zeker als je met diverse bereidingen tegelijkertijd bezig bent en verschillende garingen wil, is de iGrill 2 een uitkomst. Ook voor slow cooking is de thermometer een onmisbare tool, als je er eenmaal mee gewerkt hebt wil je niet meer zonder. Er is simpelweg geen betere manier om de temperatuur in je barbecue in de gaten te houden en het perfecte stuk vlees te serveren!

  Dit alles komt wel met een prijskaartje van boven de 100 euro zoals hier bij Bol.com en adviesprijs van € 129,99 en is dus niet voor de mooi-weer barbecueërs, maar als je vaak achter de grill staat absoluut de moeite waard!

  9

  De plus- en minpunten

  • De BBQ kap kan dichtblijven!
  • Ideaal voor slow cooking
  • Ontzettend eenvoudig in gebruik, zowel thermometer als app
  • Altijd de perfect garing en bereiding
  • Geen wifi-ondersteuning, alleen bluetooth
  • Omgevingssensor (houder) ontbreekt
  • Geen visprogramma's

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.