WD Black P10 Game Drive for Xbox One Review - Voor dat extra beetje opslag

  Iedere doorgewinterde gamer loopt er vroeg of laat wel eens tegenaan. Je wilt een nieuwe game installeren, maar op het moment dat je op start wil drukken krijg je een foutmelding. Of je even wat ruimte vrij wilt maken om de installatie voort te zetten. Gelukkig zijn die tijden voorbij met de WD Black P10 Game Drive, want deze harde schijf voegt zonder pardon 3TB aan opslaggeheugen aan je Xbox One console toe. WD Black P10 Game Drive for Xbox One review vertelt je waarom deze schijf ook aan jouw console zou moeten hangen.

  Een harde schijf gemaakt voor hoge prestaties

  Als je een bekend automerk met snelle auto’s moet noemen, dan komen veel mensen aan met onder andere Porsche, Lamborghini of Ferrari. Stel je diezelfde vraag maar voor harde schijven, dan gaan er in eerste instantie wellicht wat minder belletjes rinkelen. Toch zal bij sommige mensen het merk Western Digital (of WD) voorbij komen. Het bedrijf is gespecialiseerd in allerlei soorten opslag, van SSD’s tot externe schijven.

  In die laatste categorie valt ook de P10, een externe harde schijf die speciaal voor de Xbox One is ontworpen. Met een enkele kabel en een stevige case moet de WD Black P10 Game Drive jouw digitale gamebibliotheek wat meer ademruimte geven als het gaat om opslagruimte. Er zijn verschillende groottes verkrijgbaar, maar in deze review bespreken we het 3TB-model.

  Hardwarekenners zullen zich afvragen wat er dan zo anders is aan de Xbox One-versie van de P10, aangezien er ook een reguliere variant verkrijgbaar is. Het verschil zit hem in drie aspecten. Allereerst heeft de behuizing van de Xbox One-variant een witte rand met zwarte accenten in plaats van een geheel zwarte behuizing. Daarnaast wordt de P10 voor de Xbox One geleverd met twee maanden Xbox Game Pass. Je krijgt dus nog een klein extraatje bij je aankoop. Los daarvan zijn beide productlijnen gelijk aan elkaar en kun je dus ook een P10 Game Drive vinden voor je andere apparaten.

  Goede passieve koeling

  Eén van de verschillen is dus de behuizing, die sowieso opvalt als je kijkt naar een gemiddelde HDD. De case oogt namelijk bijna hetzelfde als een zeecontainer. De drive oogt stevig en dat beeld wil WD met de P10 ook overbrengen. Je moet tijdens het gamen geen zorgen hebben over of je extra opslag niet beschadigd raakt. De koele metalen behuizing moet er tevens voor zorgen dat de schijf tijdens prestaties goed gekoeld blijft, zodat je geen last krijgt van prestatiedipjes.

  Het zou toch zonde zijn als je net bij een eindbaas bent aangekomen en je harde schijf houdt er mee op. WD verzekert met de P10 een optimale ervaring. Maar weet WD die claim ook waar te maken? In grote lijnen, zeker weten. De WD Black P10 Game Drive blijft verrassend cool tijdens het gebruik, zelfs bij het spelen van grotere of intense games. Zo weet de harde schijf tijdens een flinke sessie Gears 5 op de Xbox One X prima stand te houden, zelfs met alle 4K-assets die ingeladen worden.

  De P10 Game Drive maakt gebruik van Micro-B in plaats van het populaire USB Type-C.

  Goede prestaties, maar geen USB-C

  Last van laadproblemen of haperingen hoef je dan ook niet te hebben, ondanks de verouderd uitziende aansluiting die gebruikt wordt op de P10. In plaats van het in populariteit winnende USB-C maakt WD gebruik van een micro-B poort. Deze smalle en specifieke poort wordt vaker gebruikt op harde schijven, maar oogt wel wat dun. Alsof je hem zo krom kunt buigen. Het is dat de P10 Game Drive eigenlijk altijd stilligt waardoor dit probleem bijna niet speelt. Toch was het mooi geweest om toch een USB-C poort terug te vinden op de Game Drive.

  Op snelheid lever je gelukkig niet in ondanks de ‘oudere’ plug op de harde schijf. De gebruikte interface is namelijk Gen 3.2, waardoor je op papier snelheden tot 5GB per seconde kunt behalen, als gaat je dit in de praktijk natuurlijk nooit lukken. Daarvoor is de hardware in de HDD gewoonweg niet voor gemaakt. Toch haal je tijdens het gebruik met een Xbox One prima snelheden. WD claimt snelheden te kunnen halen tot 140MB per seconde en daar zitten ze niet ver van af.

  WD Black P10 Game Drive for Xbox One review - Premium krachtpatser met een premium prijs

  Een snelle test laat namelijk snelheden zien tussen de 120 en 130 MB per seconde, wat voor een HDD een prima prestatie is. De WD Black P10 Game Drive for Xbox One laat daarmee zien dat het ook games van een groter formaat prima kan inladen, zodat je met een gerust hart kunt gamen. Is er dan niks wat je tegen zou kunnen houden? Nou, wellicht is het de prijs. De WD Black-lijn biedt je de beste prestaties, maar daar staat ook een prijskaartje tegenover.

  Het geteste 3TB-model heeft namelijk een adviesprijs van 120 euro, al krijg je daar wel gratis twee maanden Xbox Game Pass bij ter waarde van 20 euro. Voor minder geld kun je online alleen wel soortgelijke schijven vinden die soms zelfs meer opslagruimte bieden.

  Logischerwijs is de snelheid van die schijven wat lager, maar bij het gebruik op een console ga je dat verschil niet snel merken. Die afweging moet je dus zelf maken, maar wie de beste opslag voor zijn Xbox One in huis wil halen en meteen aan de slag wil met Game Pass, zit met de WD Black P10 Game Drive in ieder geval helemaal goed.

  8

  De plus- en minpunten

  • Een stevige behuizing voor goede bescherming
  • Met 3TB meer dan genoeg ruimte voor je games
  • Moeiteloos gamen dankzij de hoge leessnelheden
  • Geen USB-C poort aanwezig
  • Prijziger dan andere HDD's op de markt

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.