De grootste filmfouten - Hier zul je nooit meer overheen kijken

  Het is je vast overkomen: je werkt aan een grote opdracht voor werk of school, maar wanneer je het inlevert ontdek je dat je een grote blunder hebt gemaakt doordat je iets vergeten bent weg te halen. Dit overkomt filmregisseurs ook en omdat dit vaak voor veel hilariteit zorgt hebben wij de grappigste filmfouten op een rijtje gezet.

  Walt Disney Studios Motion Pictures

  10. Verdwaalde cowboy (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl)

  We beginnen de lijst met de grootste filmfouten met een behoorlijke blunder uit de eerste Pirates of the Caribbean film. Het kan op de set van een film soms behoorlijk chaotisch zijn. Overal lopen er leden van de productie crew zoals cameramannen, geluidsmensen en make-up artiesten rond. Als de camera’s draaien is het de bedoeling dat al deze mensen zich verplaatsen naar achter de schermen, maar soms kan dit nog wel eens misgaan.

  In de eerste Pirates of the Caribbean krijgt Jack Sparrow zijn geliefde schip, The Black Pearl, weer terug. Als hij achter het roer gaat staan kun je in een shot van ongeveer anderhalve seconde een man zien met een nogal vreemd uiterlijk. De man draagt namelijk een wit t-shirt en een cowboyhoed. Zo staat hij de verte in te staren. Oeps!

  Miramax

  9. Rode Stip (Pulp Fiction)

  Quentin Tarantino is een man van de details. Zijn films zitten boordevol verwijzingen naar andere films en media en bevatten allerlei symbolische betekenissen. Toch is de regisseur bij een van zijn films één groot ding ontglipt. Daarmee heeft Tarantino meteen een plekje verdient in de lijst met de grootste filmfouten.

  Nadat Mia in Pulp Fiction een overdosis krijgt, moet zij met spoed een shot adrenaline krijgen om beter te worden. Om de spuit beter te kunnen mikken wordt er met een viltstift een grote rode stip op haar hart getekend. Als de spuit in haar borst terecht komt komt ze gillend weer bij haar bewustzijn. Als Mia opstaat is de rode stop alleen plotseling verdwenen.

  Dreamworks LLC & Universal Pictures

  8. Dat hoort daar niet (Gladiator)

  Op nummer acht in de lijst met de grootste filmfouten staat een scène uit Gladiator. Hoe dit shot in de uiteindelijke film is beland is onbegrijpelijk. Tijdens een van de gevechten in het Colosseum wordt er gestreden met Romeinse strijdwagens. Wanneer een van deze strijdwagens omvalt, kun je duidelijk zien hoe er een moderne gasfles in verstopt zit.

  Deze gasfles zat vol met gecomprimeerde lucht die ervoor zorgde dat het karretje op realistische manier om zou kunnen vallen. De fles zorgde er alleen juist voor dat de film een stuk minder realistisch werd door zelf behoorlijk opvallend in beeld te verschijnen.

  Lucasfilm

  7. Sneldrogende kleren (Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark)

  In het begin van de allereerste Indiana Jones film zien we hoe Jones na het stelen van een eeuwenoud beeldje uit een tempel moet vluchten voor de inheemse bevolking. Hij rent zo hard als hij kan naar de rivier, want daar staat zijn goede vriend op hem te wachten met een watervliegtuig. Hij springt in het water, klimt in het vliegtuig en stijgt op. Alles klinkt tot zover goed, toch?

  Nee, helaas zit er een blunder in de scène en deze belandt daardoor in de lijst met de grootste filmfouten. Nadat Indiana Jones door de rivier moest zwemmen om bij het vliegtuig te komen, waren zijn kleren helemaal doorweekt. Als we vervolgens zien hoe Indiana met het vliegtuig opstijgt zijn zijn kleren weer zo goed als droog.

  Columbia Pictures

  6. Die lamp was toch kapot? (Spider-Man)

  In het begin van Spiderman uit 2002 ontdekt Peter Parker, nadat hij gebeten is door een spin, dat hij superkrachten heeft. Hij kan plotseling zonder bril goed zien, heeft meer spierkracht en kan net als een spin webben in het rond schieten. Hij oefent hiermee op zijn slaapkamer en schiet er op los. Hij probeert met een web een lamp naar zich toe te trekken, maar dit misluk en de lamp valt in stukken op de grond.

  Door het harde geluid van de vallende lamp komt zijn tante May even kijken om te kijken of alles wel goed gaat op Peters kamer. Als Peter zijn slaapkamer deur opendoet voor May is deze lamp ineens weer in perfecte staat op zijn oude plek op de kast te zien.

  Universal Pictures

  5. Menselijke klonen (Jurassic Park)

  Op nummer vijf in de lijst met de grootste filmfouten staat een blunder uit Jurassic Park. In de film worden dinosaurussen, duizenden jaren nadat zij uitgestorven zijn, weer teruggebracht om voor het vermaak van mensen rond te lopen in een pretpark. Dit is allemaal mogelijk vanwege cloning technologie. Door middel van gevonden dinosaurusbloed wordt het DNA van de dino’s gekloond. Maar wat blijkt: er lopen ook menselijke klonen rond in Jurassic Park.

  Als we namelijk een scherm te zien krijgen met de medische status van de beveiliging van het park zien we hoe meerdere beveiligers precies dezelfde hartslag hebben. Is dit bewijs voor het bestaan van menselijke klonen in Jurassic Park of een foutje van de productie? Het laatste is waarschijnlijker.

  Paramount Pictures

  4. Witte auto in de middeleeuwen (Braveheart)

  In Mel Gibson’s Braveheart is er tijdens een grote gevechtsscène op de achtergrond in een hoekje van het scherm een opvallende witte auto te zien. Misschien heeft een crewlid zijn auto per ongeluk heeft laten staan op de set, gezien er normaal gesproken geen auto’s in de 13e eeuw rondrijden.

  Dit is een typisch geval van een filmblunder waar je altijd overheen gekeken hebt. Nu je er vanaf weet zal dat wel anders zijn. Tijdens het kijken van Braveheart zullen je ogen in deze scène vanaf nu altijd in de richting van de witte auto kijken. Bij meer films staat ineens een voertuig waar deze niet hoort te staan. Zo is er in de eerste the Lord of the Rings film ook een auto te zien.

  Lucasfilm

  3. Kopstoot (Star Wars: A New Hope)

  We zijn inmiddels beland in de top drie van de grootste filmfouten. Dit is misschien wel de bekendste fout uit een film ooit. Een Stormtrooper die in de eerste Star Wars film op de achtergrond tegen de bovenkant van een deur zijn hoofd stoot. De fout is extra opvallend door de ‘boink!’ die duidelijk te horen is.

  Lucasfilm, de filmstudio achter Star Wars, ging op komische wijze om met deze fout. Het geluidseffect dat te horen is wanneer de Stormtrooper zijn hoofd stoot is door de makers zelf toegevoegd in een de DVD-release. In Attack of the Clones wordt er daarnaast naar de fout verwezen. Wanneer Jango Fett zijn schip binnenloopt zien we hem op soortgelijke manier zijn hoofd stoten. Het is een duidelijke knipoog naar de scène in het origineel.

  Warner Bros Pictures

  2. Overduidelijk neppe baby (American Sniper)

  American Sniper is een film die een zeer realistisch beeld weergeeft van de oorlog tussen de Verenigde Staten en Irak. De film werd zo realistisch doordat er een budget van 58 miljoen dollar beschikbaar was. Toch bleek dit niet genoeg te zijn aangezien het duidelijk te zien is dat Bradley Cooper een pop vasthoudt die zijn baby moet voorstellen. Dit is dan ook de meest onbegrijpelijke blunder uit de lijst met de grootste filmfouten.

  De makers van de film kwamen er later met een zwak excuus voor uit dat ze een pop hebben gebruikt, omdat de baby die eigenlijk gebruikt zou worden ziek was. Zelfs Bradley Cooper zelf kon niet geloven dat ze in zo’n grote productie een plastic pop hebben gebruikt. Dit voorval is dus nogal een grote blunder te noemen. Je moet ook wel heel slecht opgelet hebben als je niet gezien hebt dat de baby overduidelijk nep is.

  Disney

  1. Animatiefout (Frozen)

  Op de nummer één in deze lijst komt een fout die wel heel gemakkelijk voorkomen had kunnen worden. Zeker gezien het een animatiefout betreft en geen persoon of voertuig dat even verkeerd in beeld staat. De animatiefout komt voorbij in een van de meest succesvolle Disney films aller tijden: Frozen. De fout vindt plaats tijdens het bekende lied 'Let it Go'. en razend populair liedje waarvan de clip in totaal 1,7 miljard keer bekeken is op YouTube. Het verbergen van deze fout is dus niet gemakkelijk.

  De desbetreffende fout vindt plaats wanneer hoofdpersonage Elsa met herontdekte vrijheid haar haren los gooit. Midden op het scherm kun je als kijker groot zien hoe Elsa’s vlecht door haar arm heen glipt. Ze had de woorden ‘let it go’ dus beter niet zo letterlijk kunnen nemen. Bij zo'n grote blunder als deze kan het ook niet anders dat hij bovenaan staat in de lijst met de grootste filmfouten.

  De grootste filmfouten - Als je het eenmaal weet, blijf je ze zien

  Nu je van deze filmfouten afweet, zul je ze elke keer zien als je een van deze films kijkt. Sorry daarvoor. Er worden trouwens ook wel eens fouten gemaakt in TV series. Game of Thrones kwam begin pas geleden groot in het nieuws nadat er een Starbucks beker in een scene te zien was.

  Wat vindt jij de leukste filmfouten uit de lijst en heb jij zelf nog andere grappige filmfouten ondekt? Laat het ons weten in de reacties.

  Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 21 mei 2019.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.