Vesta Review - Een welkome verrassing!

  Geweld op je scherm in allerlei vrolijke kleuren. De Spaanse indie developer Finalboss Games weet hoe dat moet en toont dit vol overgave in Vesta. Gemaakt door slechts vijf mensen lees je in deze Vesta review wat voor leuke game dit sowieso is voor de Switch!

  We zeggen sowieso de Switch, want dat komt omdat we het spel op dat platform getest hebben. De game ligt ook in de digitale schappen van de PlayStation Store en is te vinden op Steam. In Vesta kruip jij in de huid van twee personages: het zesjarig meisje Vesta en haar robot: BOT. Samen gaan jullie een dapper avontuur tegemoet in 36 levels, verdeeld over vier hoofdstukken.

  Vesta Review

  Vrolijke stijl

  Wat meteen in het oog springt, zijn de vrolijke over de top kleuren en de comicstijl waarmee het verhaal gepresenteerd wordt. Een goed teken, want de game pakt meteen je aandacht! Al is het een beetje het principe van een clown die lacht achter zijn tranen, want Vesta woont in een ondergronds doolhof, in een tamelijk eenzame wereld. Hier zijn niet gezellige mensen onderdeel van het decor, maar vijanden die bevochten moeten worden.

  En daar komt de kracht van de gameplay om de hoek. Want het vechten gebeurt op een bijzondere manier. Vesta zelf is veel te klein (én schattig) om diverse robotjes kort en klein te slaan. Dat zul je dan ook niet doen. De kleine dame loopt met een technisch apparaatje rond waarmee ze de energie uit bepaalde bronnen kan halen, wat nodig is om puzzelend verder te komen. Dat zorgt voor veel puzzels en de link (see what we did there) met Zelda is snel gelegd!

  Vesta Review

  Denk goed na!

  In het begin is dat nog niet zo lastig; je zuigt als het ware één plek leeg en stopt de energie in een ander apparaat om verder te komen en op die manier een deur te openen. Maar al vrij snel breidt het apparaat zich uit waardoor je tegelijk drie van die energiebronnen bij je kan dragen. En dan moet je nadenken wanneer je welke op zak draagt, en hoe!

  Ondertussen moet je samenwerken met je beste vriend. Hij kan wél schieten op vijanden. Wisselen van personage doe je door simpelweg één keer op X te drukken. En ook de energie van vijanden kun je onttrekken. Dus een puzzel laat zich bijvoorbeeld als volgt oplossen: jij neemt de controle over BOT en schiet een robot neer. Die wordt tijdelijk verlamd, je wisselt met X van poppetje, en ontneemt al zijn energie met Vesta. Let wel: dit moet wel binnen een bepaalde tijd. Want de vijand legt niet het lootje door BOT, die is slechts voor seconden verlamd.

  Vesta Review

  Strategisch

  Daar komt bij kijken dat je af en toe een stukje strategie moet toepassen wat de game aantrekkelijk maakt. Want waar zet jij Vesta neer als je met BOT begint te schieten? Eén knal voor haar hoofd door een vijand en ze is dood en dan kun je weer opnieuw beginnen bij een checkpoint. Nadenken op voorhand is dus een pré. Op zich werkt het wisselen tussen de personages soepel, al zijn er af en toe gedeeltes waarbij de game net niet helemaal vlekkeloos is geprogrammeerd.

  Als BOT ergens een paar dozen aan de kant wil schuiven, die veel te zwaar zijn voor Vesta, dan kun je zomaar onverhoopt in de afgrond belanden omdat je een paar centimeter verkeerd stond. Vergelijk het met de knullige bugs die LEGO-games af en toe hebben. Dan begin je opnieuw en gaat het daarna (gelukkig) wel goed. Qua save points heeft de game er gelukkig genoeg.

  Vesta Review

  Switchen is irritant

  Wat verder jammer is, zijn de momenten waarop je steeds moet switchen van karakter om samen bij een bepaald punt te komen. Zodra je bijvoorbeeld een platform geactiveerd hebt en jij van punt a naar b moet, moet je beide personages daar krijgen. Dus dan moet je eerst met BOT erheen, met X switchen en dan met Vesta. Zelfs als je een checkpoint bereikt, dan moet je daar beide staan. Soms is dat vervelend, want je zou toch denken dat als je er één naartoe hebt gebracht, dat voldoende is om door te gaan met de game. Maar helaas.

  Overigens is het opvallend dat de game zo focust op twee karakters, maar je de game zelf onder geen enekele omstandigheid samen kunt spelen. Co-op is totaal niet aanwezig en dat is toch een gemiste kans. Want juist als je de game speelt denk je steeds: dit moet je samendoen!

  Dat neemt niet weg dat je 36 levels lang ontzettend veel plezier zult beleven aan Vesta met een moeilijkheidsgraad die langzaam omhoog gaat en eindbazen om te verslaan tegen het einde van een hoofdstuk. Het samenwerken tussen de twee personages maakt de game heerlijk. Een klein meisje dat het moet hebben van haar brein en slim de powers op de juiste plek moet plaatsen, een dikke logge robot die het van zijn kracht moet hebben. Het werkt. En letterlijk kracht: want vaak kun je niet op een bepaalde plek komen. Fout gedacht. Je kan altijd met BOT Vesta optillen en haar naar de volgende plek gooien.

  Vesta Review

  Vesta Review - Een welkome verrassing!

  Heb je een Switch in huis (of PlayStation 4) bedenk je dan één ding heel goed: een game hoeft niet altijd een doosje om zich heen te hebben om leuk te zijn. Voor een zacht prijsje van minder dan 20 euro krijg je een geweldige platformer in huis, waarbij jij geregeld even je hersenen mag kraken. En net wanneer je denkt dat je gefrustreerd raakt, word je opgevrolijkt door het vrolijke kleurenpalet van deze, toch wel, bijzondere game.

  8

  De plus- en minpunten

  • Heerlijk sci-fi sausje
  • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
  • Controle over twee leuke personages
  • Geen co-op
  • Af en toe vervelende bug

  Vesta

  Verkijgbaar vanaf 19 january 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.