Dragon Ball FighterZ Review - Beste Dragon Ball game ooit

Review
zondag, 28 januari 2018 om 15:42
xgn google image
Ontwikkelaar Arc System Works weet prima hoe een goede vechtgame in elkaar moet steken. En dat laat de studio ons maar al te goed zien met de nieuwste Dragon Ball game. De franchise gaat in deze Dragon Ball FighterZ review al knokkend naar het Super Saiyan God Super Saiyan niveau. Wij vertellen je waarom!
In het verleden hebben we al genoeg toffe Dragon Ball games gezien. Neem bijvoorbeeld Xenoverse 2 of Dragon Ball Z: Budokai 3, allebei erg sterke games die tot op heden bijzonder vermakelijk zijn. Bandai Namco moest met FighterZ wel een game neerzetten die beide titels overtreft, maar welke ontwikkelaar zou dit project aankunnen zonder een chaos te creëren?
Als antwoord op die vraag kwam Arc System Works in beeld. De ontwikkelaar heeft al diverse ijzersterke fighting games neergezet, waaronder Blazblue en Guilty Gear. Reden genoeg voor Bandai Namco om deze studio in te schakelen voor de nieuwste telg in de Dragon Ball franchise.
Dragon Ball FighterZ Review

Grafisch de spijker op zijn kop

En wat was dat een goede keuze zeg! Dragon Ball FighterZ is een fenomenale game geworden. Als je de game in het begin opstart, word je getrakteerd op een toffe Dragon Ball anime intro om vervolgens bij je eerste gevecht het idee te krijgen een tweedimensionale game aan het spelen bent. Eentje waarvan de animaties met de hand ingetekend zijn door Dragon Ball tekenaar Akira Toriyama zelf.
Maar waar de levels tweedimensionaal zijn, zijn de karakters echt driedimensionaal uitgewerkt. Door de cel shaded stijl die Arc System Works hanteert, lijkt het alsof je zo een stuk van de tekenfilm aan het spelen bent. Alles ziet er authentiek en behoorlijk gelikt uit en past exact binnen het Dragon Ball universum.
Het visuele geweld dat Dragon Ball met zich meebrengt, wordt ook precies overgebracht zoals het zou moeten. Snelle actie, karakters die overal en nergens zijn en natuurlijk enorme ki aanvallen die je scherm vullen.
Dragon Ball FighterZ Review

Eenvoudig op te pakken..

Maar het is nooit een chaos. Sterker nog, het overzicht wordt verbazingwekkend goed bewaard tijdens de drie versus drie gevechten in de game. Arc System Works heeft hier precies de juiste balans in weten te vinden door achter sommige bewegingen een bewuste pauze van nog geen halve seconde in te lassen. De gevechten lopen heerlijk soepel in 1080p en met 60 frames per seconde.
Arc System Works heeft ook op het gebied van de toegankelijkheid goed gescoord. Als je kijkt naar de eerdergenoemde games uit de stal van Arc System Works, ligt de moeilijkheidsgraad redelijk hoog. Iets wat niet uitnodigend is voor nieuwkomers. Guilty Gear Xrd Revelator 2 is bijvoorbeeld niet echt een game die je zomaar even oppakt zonder ervaring in vechtgames.
Maar bij Dragon Ball FighterZ is dit behoorlijk goed opgelost. Iedereen die een serie knopjes willekeurig in kan drukken, weet er in deze game wel een toffe combo uit te rammen. De game kent vier aanvalstoetsen (light, medium, hard en een ki aanval) waarmee je eigenlijk alles kunt doen. En de ‘gedeelde’ movelijst van de karakters helpt ook.
Dragon Ball FighterZ Review

..moeilijk om te meesteren

Als je in Street Fighter V een hadouken kunt uitvoeren, kun je in deze game nagenoeg alle bewegingen maken zonder dat het zweet je uitbreekt. Het gaat bijna vanzelf. Maar dat betekent niet dat het een eenvoudige game is. Dragon Ball FighterZ is namelijk een game die zich ook toespitst op e-sports en dus niet zo makkelijk te meesteren.
De game kent om te beginnen een behoorlijk aantal toffe Dragon Ball karakters die allemaal verschillend zijn. In totaal krijg je 24 vechtersbazen voorgeschoteld, waaronder Goku, Goku Black, Buu, Vegeta, Hit, Frieza en Cell. De meest belangrijke karakters zijn vertegenwoordigd op een paar na. Want waar zijn Broly, Raditz en Cooler bijvoorbeeld?
Ieder karakter heeft een eigen timing, doordat de bewegingen erg veel van elkaar verschillen. Je speelt, net als in de Marvel vs. Capcom games, met drie karakters in een team. Als je echt goed wil worden, moet je dus op zoek gaan naar karakters die op elkaar aansluiten en waarbij de bewegingen van iedereen precies goed in elkaar verweven zitten. En daar gaat nogal wat oefening aan vooraf.
Dragon Ball FighterZ Review

Enorme verhaalmodus

Die oefening kun je vinden in de practice modus die de game je biedt. Hier kun je op je gemak alle bewegingen nalopen, maar ook tutorials volgen en een serie combo uitdagingen van ieder karakter voltooien. Een goed begin om te oefenen, maar dit is vaak wel tegen een tegenstander die niks terug doet. De beste oefening krijg je dan ook in de verhaallijn van Dragon Ball FighterZ.
Of beter gezegd, de drie verhalen! Het is een minder belangrijk element als je denkt aan vechtgames, maar binnen de Dragon Ball franchise is een verhaallijn net even wat belangrijker dan bij bijvoorbeeld Street Fighter of Soul Calibur. Arc System Works heeft hier dan ook flink werk van gemaakt. In plaats van één miezerige verhaallijn van enkele uurtjes, krijg je in Dragon Ball FighterZ maar liefst drie verhaallijnen voorgeschoteld van in totaal dik tien uur.
De eerste volgt de goedzakken - waaronder Goku, Krillin en Vegeta - en deze fungeert als een grote handleiding. De tweede verhaallijn volgt Frieza, Cell en de andere iconische schurken uit de franchise. Wat de derde lijn volgt vertellen we je niet. Uiteindelijk heb je het hele verhaal doorlopen aan de hand van gevechten die op een kaart aan elkaar geknoopt zijn in de stijl van Dragon Ball Z Budokai 2.
Dragon Ball FighterZ Review

Genoeg modi om je zoet te houden

Tussendoor kun je hierin steeds nieuwe karakters aan elkaar koppelen om zo een berg aan fanservice bovenop het verhaal te krijgen door middel van extra filmpjes. Als je bijvoorbeeld Goku, Piccolo en Vegeta aan elkaar koppelt in de tweede verhaallijn vragen de drie zich af waarom ze Frieza helpen. En Gotenks gekoppeld aan Captain Ginyu zorgt voor een hilarische dance off. Het zijn toffe extra dingen die ervoor zorgen dat je met allerlei combinaties experimenteert.
De verhaalmodus en de practice modus zijn slechts het begin in Dragon Ball FighterZ. Hiernaast krijg je nog een uitdagende arcademodus met verschillende paden om te doorlopen. En natuurlijk het belangrijkste deel van de game: het knokken tegen de rest van de wereld. Ook hier is de game goed vertegenwoordigd.
Je kunt in de local battle modus offline aan de slag tegen een vriend of vriendin en online in tal van modi, als de Arena Match, World Match en de Ring Match. In World Match vecht je ranked of unranked tegen de rest van de wereld, terwijl je in de Arena Match tegen mensen uit je lobby vecht om te bepalen wie nou de sterkste is.
De Ring Match kun je zelf opzetten in een lobby. Hierin kunnen tot acht spelers tegen elkaar knokken en de beste blijft aan de beurt! Een toffe modus die je uitdaagt en vermaakt. Het enige nadeel van de online gevechten is dat de netcode van Dragon Ball FighterZ nog niet optimaal is.
Dragon Ball FighterZ Review

Een toffe hub om alles te verbinden

Meestal heb je een soepel gevecht zonder al te veel problemen, maar soms heb je ongelooflijk veel lag met dezelfde kwaliteit verbinding. Dit is zeker een punt waar Arc System Works nog aan moet werken, maar gelukkig gebeurt het niet al te vaak.
Alle modi in Dragon Ball FighterZ worden aan elkaar geknoopt in een enorme hub die per regio specifiek opgezet is. Als een chibi van je favoriete karakter wandel je daar rond, op zoek naar een gevecht. Daarnaast kun je met berichten en Z-Stamps (afbeeldingen) met elkaar communiceren, replays en ranglijsten bekijken en nieuwe outfits en lobby karakters vrijspelen.
Dat laatste doe je met Zeni of Premium Z Coins, die je allebei kunt verdienen door simpelweg te spelen. Je hoeft dus niks extra's te kopen!
Dragon Ball FighterZ Review

Dragon Ball FighterZ review – Overstijgt alle Dragon Ball vechters tot nu toe

Met het complete aanbod van modi en de beloningen door simpelweg te spelen, is Dragon Ball FighterZ een game die eerlijk is en je steeds door laat gamen. De titel ziet er fantastisch uit en biedt je een redelijk compleet aanbod van vechters, al missen er wel een paar.
Daarbij is de game behoorlijk toegankelijk voor iedereen die eens een potje wil rammen zonder poespas, maar ook uitdagend genoeg voor de die hard vechtersbaas. Hoewel de netcode nog niet optimaal is, kun je ook online van de meeste gevechten genieten. Tijd dus om naar de winkel te rennen, want dit is wel echt de Supreme Kai onder de Dragon Ball vechtgames!
Cijfer: 9

Populair Nieuws

Laatste Reacties