Vessel Review

Review
woensdag, 14 maart 2012 om 14:15
xgn google image
Puzzelgames zijn er al in alle soorten en maten. Maar in hoeveel puzzelgames kun je klooien met water? Het concept is nog maar zelden aangeraakt in de game-industrie en ditmaal is het de beurt aan Vessel.
Als beginnende indie ontwikkelaar heb je vaak niet al te veel keuzes over het genre van je volgende game. Het geld ontbreekt vaak om knappe animaties te maken en gigantische open werelden te bedenken. Om deze reden zien we in het indie genre erg vaak puzzelgames opduiken. En dat is precies wat Vessel is, een puzzelgame met platform elementen. In Vessel draait alles om water en andere vloeistoffen, die je in een goede baan moet leiden. Is Vessel een dertien in een dozijn game of is hier meer aan de hand?
Vloeibare slaafjes
In Vessel kruip je in de huid van M. Arkwright, een gekke uitvinder die wereldberoemd werd dankzij zijn levenswerk. Arkwright heeft namelijk de Fluros uitgevonden, een vreemde levensvorm bestaande uit vloeistof en een oog. De Fluros zijn gemaakt om zware taken op zich te nemen en er zijn plannen om ze in de slavernij te duwen. Arkwright heeft zijn uitvinding wel nog niet op punt staan, waardoor de Fluros al snel op de vlucht proberen te slaan en heel wat wanorde veroorzaken in een gigantisch laboratorium. Het is aan jou om de Fluros op te sporen en hun chaotische acties te stoppen.
Puzzelen
Om de wanorde van de Fluros te stoppen, moet je een hele reeks puzzels oplossen. Vrijwel alle puzzels zijn op te lossen door gebruik te maken van vloeistoffen. Water, lava en andere vloeibare stoffen bieden vaak de oplossing. Creatief zijn is hierbij de boodschap. Zo zul je vaak met een soort waterpistool rondlopen waarmee je vakkundig op bepaalde doelwitten moet schieten. Ook het spelen met schakelaars, knoppen en deuren is geen zeldzaamheid. Het is ook mogelijk om nieuwe Fluros wezentjes te creëren, die vervolgens automatisch op allerlei knoppen voor je zullen duwen. Handig en het is best grappig om de vreemde wezentjes in het rond te zien springen.
Het gedrag van de Fluros
Tijdens het eerste deel van de game, moet je een reeks puzzels oplossen in een vaste volgorde. Hierna kun je zelf kiezen welke kamers je eerst onderzoekt. Naarmate de moeilijkheid van de puzzel, zullen de Fluros een grotere rol spelen. Sommige Fluros hebben dan ook een vast gedrag. De ene Fluros houdt van licht terwijl de andere weer de donkerste plekjes opzoekt. Door lampen te laten branden, kun je ze vervolgens een vast pad laten volgen. Toch gaat het niet altijd even soepel. Het concept is grotendeels leuk uitgewerkt, maar meer dan eens zullen je Fluros klem komen te zitten in bepaalde hoekjes van de kamer, met frustratie tot gevolg.
Puzzels kunnen soms ook erg moeilijk of eentonig zijn, wat af en toe tot verveling kan leiden. Een iets grotere tutorial zou dan ook handig zijn geweest. Soms zul je een hele tijd aan een puzzel besteden om vervolgens te ontdekken dat je eerst een nieuw soort Fluros moest vinden in een andere puzzel, die je vervolgens verder helpt tijdens de game.
Prachtige omgevingen
In totaal zijn er vier gebieden die je zult doorkruisen: een grot, een mijn, een fabriek en een bloemrijke omgeving. De stijl van Vessel is prachtig en elk gebied kent even mooie, warme graphics. Je voelt gewoon dat ontwikkelaar Strange Loop Games heel wat tijd in de graphics heeft gestopt. Ook de physics zijn knap uitgewerkt. Je bent de hele tijd aan het spelen met vloeistoffen en dus is het belangrijk dat druppels zich natuurlijk gedragen. Het enige minpunt hier zijn de animaties. Professor Arkwright loopt steeds nogal houterig in het rond en ook het beklimmen van ladders ziet er niet echt natuurlijk uit.
Originele puzzelgame
Vessel is zeker geen dertien in een dozijn game geworden en weet zelfs indruk te maken. Het concept is vrij origineel en is bovendien erg goed uitgewerkt. De besturing en de gameplay werken heel soepel en de omgevingen stralen steeds heel wat warmte uit. Je Fluros durven wel eens vast te zitten achter bepaalde objecten en sommige puzzels zijn vrij eentonig, wat tot verveling leidt. De meeste puzzels zijn goed uitgewerkt en voor de prijs van 13,99 euro moeten echte puzzelaars dit spel toch wel een kans geven. Meer uitwerking omtrent de animaties zou welkom zijn, maar erg storend zijn de houterige bewegingen van Arkwright nooit.
Cijfer: 8

Populair Nieuws