Unravel 2 Review - Magie met z'n tweëen

  Zachtjes word je in slaap gesust door de serene vrede die Unravel 2 met zich meebrengt. De Scandinavische landschappen en een knisperend vuurtje brengen je tot rust totdat het ineens tot je doordringt dat Yarny niet vuurbestendig is. In onze Unravel 2 review lees je of de game ons in vuur en vlam zet.

  Toen Unravel in 2016 uitkwam prezen we de game vanwege de grafische pracht die ontwikkelaar Coldwood Interactive op het scherm wist te toveren. De 2D-platformer gaf ons de iconische Yarny en flink wat puzzels die wel eens frustrerend waren. Die kleine problemen wil de Zweedse ontwikkelaar in het tweede deel aanpakken en dat lukt op fantastische wijze.

  Unravel 2 Review - EA

  Koning van co-op

  Yarny staat er in Unravel 2 niet meer alleen voor dankzij de toevoeging van een tweede Yarny. Het maakt de game perfect voor co-op, iets wat de laatste jaren een trend lijkt te zijn voor EA als we terugkijken naar bijvoorbeeld A Way Out. De puzzels en het platformen zijn ervoor gemaakt om met twee spelers op te lossen waardoor je altijd lekker door kunt spelen.

  Het is dan ook heerlijk om met een maatje de gebalanceerde puzzels op te lossen, want dat gaat op een vlot tempo doordat je samen gelijktijdig aan de oplossing kunt werken. Hierdoor zit het tempo lekker hoog en is er geen sprake van verveling. Het enige wat tijdens puzzels soms in de weg kan zitten, is dat je als speler zelf te moeilijk nadenkt.

  Zelfs als je wel helemaal vast zit, kun je op je maatje vertrouwen. In overleg kun je namelijk sneller tot het juiste besluit komen of een creatieve oplossing bedenken waarvan je in je stoutste dromen nog niet had gedacht dat het zou lukken. Maar zelfs als je de controllers even weg moet leggen om goed na te denken is dat geen probleem, want dan kun je terwijl je een oplossing aan het bedenken bent staren naar de prachtige natuur.

  Unravel 2 Review - EA

  Intense schoonheid

  De Zweedse omgevingen zijn namelijk wederom een fantastische inspiratiebron gebleken. Als je foto’s in het spel maakt, zou je zo aan je vrienden en familie kunnen verkopen met een mooi verhaal dat je in Zweden was voor een weekendje. Coldwood zorgt voor fotorealistische beelden waardoor je soms echt je kin van de grond moet rapen, omdat je niet kunt bevatten dat er er zo mooi uitziet.

  De grootste maar toch onderbelichte held van het spel is toch wel hoe de schaduwen voor atmosfeer zorgen. De wereld begint echt te leven dankzij zonnestralen die tussen de takken en bomen neerdalen op de Yarny’s. Die schaduwen stralen overigens nog beter in het donker wanneer er bijvoorbeeld een lopend vuurtje aan Yarny’s hielen likt.

  Wat het totaalplaatje compleet maakt, is de manier waarop muziek de ervaring nog beter maakt. De magistrale muziek brengt je bijna in trance en zou zeker ook geschikt zijn voor een yoga-les en dat is geen slecht iets. Het complimenteert elk moment van het spel met toepasselijke tonen die voor alles van serene rust tot billenknijpende spanning kan zorgen.

  Unravel 2 Review - EA

  Swingen als Spider-Yarny

  Over spanning gesproken, die is in grote mate aanwezig. Zo weet een losgeslagen kalkoen je het leven zuur te maken, maar ook de vurige wezens die je continu opjagen. Het zorgt ervoor dat je met zwetende handen je controller vastklemt zodat je op de vlucht kunt. Yarny snapt heel goed dat wegrennen soms de slimste manier is om een gevecht te winnen.

  Om te vluchten is het wel belangrijk dat je goed kunt springen, swingen en klauteren, want anders ga je een snelle dood tegemoet. Unravel 2 draait om het platformen door de wereld, waarbij je soms creatief gebruik moet maken van de omgeving. Er gaat niets boven het gevoel dat je krijgt wanneer je aan je touwtje rondslingert, waardoor je jezelf nog net niet zou verkleden als Spider-Man. Het is een combinatie van serene rust en vloeiende timing die je het gevoel geven alsof je de koning te rijk bent.

  Om te slingeren kun je gebruikmaken van een aantal aanknoop punten die door de levels verspreid zijn, maar ook door samen te werken als je bijvoorbeeld beide aan een kant van een tak hangt. De ene slingert, terwijl de ander het anker is. Het zijn kleine puzzels in het platformen die voor teamwork en plezier zorgen.

  Je hebt elkaar dus nodig om te overleven, want kleine levende figuurtjes van een bolletje wol staan niet bovenaan de voedselketen. Integendeel zelfs, want alles in de wereld kan je tot een levenloos hoopje draad achterlaten. Zo kun je naast het gevaar van een kalkoen en vurige monsters ook nog tegenstand verwachten van bijvoorbeeld een boom. Als één van de spelers bijvoorbeeld een puzzel verkeerd oplost, kan Yarny maar zo geplet worden.

  Unravel 2 Review - EA

  Alleen op avontuur

  Als je dan echt klaar bent met de co-op door misschien wat frustraties kun je in eentje verder. Maar zelfs wanneer je het spel niet co-op speelt, ben je niet helemaal alleen. De Yarny’s die je door de prachtige Zweedse bossen moet leiden volgen namelijk twee weeskinderen die je af en toe op de achtergrond ziet verschijnen. Het is een subtiele manier om een verhaal aan het spel toe te voegen, want de bizarre avonturen van de kinderen zorgen voor de meest gekke levels.

  Wat de kinderen op de achtergrond doen, heeft invloed op hoe de levels die je Yarny moet doorkruisen verlopen. Ook hierin komen de thema’s weer aan bod en je merkt dan ook dat het elkaar mooi ondersteunt. Helaas is het spelen van Unravel 2 een stuk minder leuk in je eentje. Via een simpele druk op de knop wissel je tussen de twee Yarny’s, maar je bent gewoon een stuk langer bezig met het oplossen van de puzzels.

  De puzzels zijn namelijk echt gemaakt voor twee personen en dat had geen probleem hoeven zijn als er naast de offline co-op ook een mogelijkheid was voor online co-op. Deze is er helaas niet en dus moet je wel een vriend of vriendin aan de mouw trekken om het maximale uit het spel te halen.

  Unravel 2 Review - EA

  Krakende hersenpan

  Wanneer je co-op avontuur vervolgens na de zeven levels en eventueel alle verzamelobjecten afgerond is, zijn er nog een aantal extra levels die je het leven flink zuur kunnen maken. De bonus levels zijn extra puzzels die de moeilijkheidsgraad flink opschroeven. Het geeft alleen wel een heerlijk voldaan gevoel wanneer je zo’n level uitspeelt, omdat je jezelf bewezen hebt als puzzel koning.

  Daarnaast is er een leuke beloning voor het oplossen van een bonus level en zelfs als je die allemaal uitgespeeld hebt, biedt Unravel 2 je nog meer plezier voor een game met een prijskaartje van maar 19,99 euro. Elk level heeft namelijk ook nog een paar extra uitdagingen in de vorm van levels binnen de tijd en zonder dood te gaan uitspelen. Het is een echte uitdaging voor de ervaren gamer en/of puzzelaar die je snel weer zweethandjes gaat opleveren.

  Unravel 2 Review - EA

  Unravel 2 Review - Samen zegevieren

  Unravel 2 zit aan alle kanten goed in elkaar dankzij de slimme, uitdagende puzzels die je goed laten nadenken over hoe je verder moet. Het samen spelen maakt Unravel 2 alleen wel vele malen leuker, want de co-op is fantastisch ondanks dat er van online co-op geen sprake is. Zoek dus maar snel iemand om een dag mee te bankhangen zodat je samen kunt genieten van de precieze en vloeiende gameplay. Mocht dat nog niet genoeg zijn, kun je altijd nog een traantje van geluk wegpinken wegens de schitterende schoonheid en de magistrale muziek

  9

  De plus- en minpunten

  • Fantastische co-op
  • Slimme, uitdagende puzzels
  • Schitterende schoonheid
  • Magistrale muziek
  • Precieze, vloeiende gameplay
  • Minder leuk in je eentje

  Unravel 2

  Verkijgbaar vanaf 9 june 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.