Une Nouvelle Amie Review - Vriendschap, vrijheid en vertrouwen

  Stel je voor: je beste vriendin overlijdt en je wilt klaar staan voor haar man. Althans 'man'. Het blijkt dat deze persoon al jarenlang een geheim meedraagt: Hij draagt liever vrouwenkleding. Ach, who cares, dan heb je er opeens een vriendin bij! Het kan allemaal in Une Nouvelle Amie

  Une Nouvelle Amie is een Franse film die het verhaal vertelt van Claire (Anaïs Demoustier) en Laura (Isild Le Besco) die elkaars beste vriendinnen zijn. Dat krijgt de kijker in geuren en kleuren te zien aan het begin van de film. Helaas overlijdt Laura veel te snel. Een droeve begrafenis volgt en we zien hoe Claire in zak en as zit.

  Tijd van rouw

  Hoewel Claire haar vriendin beloofd heeft voor altijd klaar te staan voor haar dochter, vermijdt ze weduwnaar David (Romain Duris) in de eerste weken. Ze is veel te bang zijn dochter te zien en weer herinnerd te worden aan het overlijden van haar vriendin. De eerste weken staan dus in het teken van rouw.

  Maar haar vriend spoort Claire aan om toch maar naar David toe te gaan, ze kan zich niet eeuwig blijven verstoppen. Dus dat doet ze. Aangekomen bij het huis van David en zijn dochter, doet er niemand open. Claire besluit om zichzelf binnen te laten en schrikt - net als de kijker - zich een hoedje.

  Une Nouvelle Amie Review

  David in vrouwenkleding in Une Nouvelle Amie

  Op de bank geeft een vrouw de fles aan de kleine. Het is David geheel gekleed in vrouwenkleding. Hij biecht op dat hij zich liever in vrouwenkleding vertoont, iets wat Laura wist. Hij heeft haar alleen moeten beloven die streken alleen thuis uit te halen en zo niet over straat te gaan.

  Het overlijden van zijn vrouw staat daarmee ineens in het teken van vrijheid. Want nu ze er niet meer is, hoeft hij zich niet langer aan die gelofte te houden en is het voor hem tijd om als vrouw over straat te gaan, iets waar Claire bij helpt.

  Une Nouvelle Ami review

  Een nieuwe vorm van vriendschap

  Ze gaan samen shoppen en regelmatig weg. In het begin schaamt Claire zich wat, zeker als David...eh Virignia zich vertoont op het werk van Claire, want ze wil toch niet zomaar gezien worden met een travestiet! Als Virignia een zonnebril opzet is het mannelijke gezicht minder zichtbaar en wil het allemaal wel. Bovendien went Claire al snel aan de situatie en raakt ze erg gehecht aan haar 'nieuwe vriendin.'

  Al is er wel een maar. De enige twee die van de situatie afweten zijn Claire en Viriginia. De vriend van Claire weet niets en heeft argwaan als Claire opeens een weekend weg is geweest met David. Wat heeft ze te verbergen? Een affaire soms? Nee, natuurlijk niet. Virignia wilde ergens in vrijheid over straat kunnen lopen in vrouwenkleding.

  Une Nouvelle Amie Review

  Is er meer aan de hand?

  Al is natuurlijk niet zo natuurlijk, want als kijker heb je op een gegeven moment toch de vraag: Valt Virginia/David nu wel op vrouwen, of mannen? En is de relatie tussen Virignia en Claire enkel vriendschappelijk, of is er toch meer aan de hand?

  Une Nouvelle Amie is wat dat betreft niet saai en neemt soms bizarre wendingen. De film is verfrissend, al blijft het thema een beetje een ver-van-je-bed-show.

  Niet zo zeer het onderwerp travestiet, maar wel het plotseling overlijden van een persoon dat een centraal thema in de film is. Het berouw om het overlijden speelt alleen in het begin van de film een grote rol, maar daar wordt later in de film bijna niet meer op teruggekomen en dat is toch lichtelijk vreemd.Al vergeef je het de film al gauw door de chemie tussen Duris en Demoustier. Ze spelen goed, en vooral Duris zet een glansrijke rol neer. Une Nouvelle Amie is niet alleen een film over een travestiet, maar vooral een charmante film over vriendschap, vertrouwen en vrijheid.

  7

  De plus- en minpunten

  • Mooie chemie tussen Duris en Demoustier
  • Thema niet te zwaar gebracht
  • Ongeloofwaardig van overlijden naar thema travestie

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.