Hercules Review (Blu-ray) - De zoon van Zeus kan beter

  Normaal kennen we Dwayne Johnson met een millimeter kapsel. In Hercules is hij dan ook bijna onherkenbaar met lange lokken waarin hij Hercules speelt, zoon van Zeus. De film komt over twee dagen naar Blu-ray en DVD.

  Bij het horen van de naam Johnson denk je meteen entertainment en lekkere knokpartijen, want Johnson lijkt een synoniem voor actie. Actie krijg je dan ook genoeg voorgeschoteld in Hercules. Het is de Thraciaanse prinses Ergenia die de hulp inschakelt van Hercules en diens vrienden om een burgeroorlog te winnen.

  Hercules Review

  Domme boeren moeten vechten

  Er is alleen één probleem: hoe kan Hercules een burgeroorlog winnen als hij bijna alleen maar boeren om zich heen heeft? Slechts een paar van zijn mensen weet om te gaan met wapens: dit zijn de doofstomme Tydeys (Aksel Hennie), de Spartaan Autolyclus (Rufus Sewell), de profeet Amphiaraus (Ian McShane) en Amazone Atalanta (Ingrod Bolso Berdal).

  En dus gaat Hercules aan het werk. In korte tijd traint hij heel wat boeren waarbij het belangrijkste middel is: een front bouwen met allemaal schilden. De humor is volop aanwezig als de doofstomme Tydeus een eerste test doet bij de vers getrainde mannen. Hij neemt een loopje en hoppa; hij rent zo door de helft van de schilden. Dat is niet goed natuurlijk.

  Actie is niet heel indrukwekkend in Hercules

  Na verloop van tijd weten de mannen wél hoe ze stand moeten houden. En dat moet ook, want Hercules doet hard zijn best om de jonge Iolaus (Reece Ritchie) te beschermen. Hij is er om verhalen van helden te vertellen, maar schuwt zelf wapens. Al zal hij, geheel voorspelbaar, uiteindelijk wel moeten.

  Als Hercules en zijn mannen op pad zijn lopen ze al snel in een valkuil en worden ze bestormd door allemaal groene geschminkte mannetjes. De strijd kan losbarsten. Wat tegenvalt, zoals Ralph al eerder schreef in de screening van de film, dat de actie helemaal niet zoveel indruk maakt.

  hercules review

  Luchtige film voor gezin

  Dit komt omdat de actie niet grof of bloedering in beeld wordt gebracht en we vele shots een soort van hetzelfde zien. We zien hoe Atalanta vijand na vijand met haar pijl en boog uitschakelt waarbij de pijl vaak een hart doorboort. Of we zien Hercules met een knots erop losslaan, als een wildeling. Niet echt charmant voor de zoon van Zeus.

  De actie ziet er ok uit en biedt entertainment, maar het ontbreekt aan een episch een-op-eengevecht dat op je netvlies gebrand staat. Nu gaat Hercules achter rebellenleider Rhesus (Tobias Santelmann) aan, maar vergeet je na de film alweer wat je precies gezien hebt.

  Hercules is een luchtige actiefilm voor het hele gezin. En geheel in lijn met de verwachting is de aanpak Hollywoods en onlogisch. Zodra Hercules vecht tegen drie wolven en hij diverse malen gebeten wordt kan hij 'natuurlijk' gewoon nog even een wolf zijn gebit uiteentrekken en daarna gewond door naar het volgende slagveld. Even nog een centaur uitschakelen? Tuurlijk, geen probleem.

  Acteerwerk stelt deels teleur

  Wat jammer is, is dat Hercules zich eigenlijk nergens weet te onderscheiden. De actie is niet indrukweekend. de grapjes zijn vaak niet eens heel leuk en de karakters worden allemaal neergezet als stereotype figuren. Karakterontwikkeling verwacht je niet in een Herculesfilm, maar een beetje normaal actweerwerk toch wel.

  Ritchie weet nou niet bepaald te overtuigen. De manier waarop hij speelt in Hercules doet je twijfelen aan degene die hem gecast heeft. Eerst schreeuwt hij als een stoere niet overtuigende bink, dan schijt hij bijna in zijn broek op het veld, om later als een held iemand uit te schakelen. En het erge is: je gelooft als kijker geen woord van wat het ventje uitkraamt. Gelukkig zorgen John Hurt en Rufus Sewell voor wat tegenwicht.

  Hercules Review

  Hercules is een popcornfilm

  Maar al met al is Hercules geen hele spectaculaire film. Ook Johnson hebben we wel eens beter gezien. Zijn rol in The Scorpion King is een die veel meer entertainment biedt dan een Hercules. Wil je gewoon een bak popcorn, wat domme grappen en actie beleven met een man die een knots hanteert als derde hand, dan is Hercules iets voor jou. De Blu-ray bevat bovendien nog een extended cut die de moeite waard is, maar let wel: dit is geen vermaak van de bovenste plank.

  6.5

  De plus- en minpunten

  • Een film voor het gezin
  • Niet te veel nadenken
  • Weinig boeiende extra's op Blu-ray
  • Actie niet heel boeiend
  • Matig acteerwerk van Reece Ritchie

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.