Zo overleef je de waves in The 5th Wave volgens ons

  The 5th Wave komt binnenkort in de bioscoop. In deze film wordt de aarde aangevallen door buitenaardse wezens in vijf aanvallen. Welke aanval vrezen wij het meest en hoe gaan we er mee om? Zo overleef je de waves in the 5th Wave!

  In The 5th Wave ligt de aarde onder aanval van buitenaardse wezens genaamd The Others. Zij hebben de aarde al grotendeels verwoest in vier vreselijke aanvalsgolven: Duisternis, verwoesting, infectie en invasie. De vijfde aanvalsgolf zal spoedig komen, maar wat dat is weten we nog niet.

  Intussen probeert de mensheid de aanval af te slaan en de buitenaardse wezens te verjagen, maar de zestienjarige Cassie is op de vlucht en wanhopig op zoek naar haar broertje Sam. Ze besluit in haar wanhoop smaen te werken met een onbekende jongen, al is niemand op aarde meer te vertrouwen.

  In totaal zijn het vijf aanvallen die de mensheid te verduren krijgt, waarvan we vier aanvallen al uit de trailer kennen. Wij hebben in de redactie rondgevraagd welke van de vijf waves hen het meeste angst aanjaagt en hoe ze deze zouden overleven. Maar eerst leggen we de eerste vier waves even uit!

  Waves in The 5th Wave

  Eerste Wave: Darkness

  De eerste aanvalsgolf van de aliens in The 5th Wave is duisternis. De mensheid heeft het best goed voor elkaar wat betreft comfort en communicatie. We vliegen in luttele uren de halve wereld rond, praten zonder probleem met iemand kilometers verderop en als het donker is drukken we op een knopje en het licht gaat aan. Goed geregeld!

  De eerste aanval schakelt alle elektrische apparaten uit met een gigantische electro magnetische puls. Wereldwijde communicatie valt uit, lichten werken niet meer, de auto's doen niks meer. Kortom, alles wat op technologie draait valt uit. De wereld is lamgelegd.

  Waves in The 5th Wave

  Riffy

  Ik denk dat ik Darkness, de eerste van de Waves in The 5th Wave, het meest zou vrezen. Aardbevingen kun je vermijden door ver weg van breuklijnen en gasvelden te blijven, ziekte kan worden ingedamd met vaccinaties, behandeling, quarantaine en een incubatietijd.

  Tegen massale stroomuitval - inclusief back-upgeneration - valt echter weinig te beginnen. Zonder razendsnelle en efficiënte internationale communicatie tussen overheden, legers, hulpverleners en andere crisisteams is de Aarde zoals we die nu kennen al snel onomkeerbaar verloren.

  Ralph

  Ik ben verreweg het meest bang voor de eerste Wave. In Nederland hebben we mooie dijken die vast wel een tsunami kunnen tegenhouden, voor een ziekte neem je maar een paracetamol en met aliens word ik de beste vrienden. Lekker over Star Wars kletsen en dergelijke.

  Maar een wereldwijde stroomuitval... Dat betekent geen internet, geen tv, geen games en smartphones zijn binnen twee dagen leeg. Ik heb een half jaar terug een week zonder internet gezeten en het was verschrikkelijk. Dat nooit meer. Nooit!

  Tweede Wave: Destruction

  Waar de eerste golf de mensheid wat betreft technologie plat legt, verwoest het buitenaardse ras in deze golf letterlijk een groot gedeelte van de aarde. In deze aanval krijgt de aarde een gigantische wereldwijde aardbeving te verduren. Deze laat alles op zijn grondvesten schudden. En hij wordt logischerwijs gevolgd door een gruwelijke tsunami.

  De tsunami verwoest ook nog eens alle kuststeden op de zeven continenten plus een heleboel grotere steden landinwaards. Wereldwijd wordt een grote puinhoop veroorzaakt met de miljarden slachtoffers. De mensen die deze aanval overleven zijn even veilig, maar krijgen later nog een zwaardere aanval te verduren.

  Rox

  Mij lijken natuurrampen het ergste wat je kan overkomen. Waarom? Omdat dát realistisch is. De rest zie ik niet snel gebeuren. Ik zit nu te denken aan een vakantie naar Griekenland in mei bijvoorbeeld. Maar dan lees ik op de site van de Rijksoverheid dat er in de zomermaanden aarbevingen kunnen zijn. Dan ben ik al een mietje en denk ik: o jee, beter misschien ergens anders naartoe!

  En een tsunami lijkt me minstens zo erg. Heb je de film The impossible gezien? Nou, brrrr! Dat vond ik behoorlijk heftig!

  Derde golf: Pestilence

  De derde aanval van het buitenaardse ras, infectie, raakt namelijk het grootste deel van de overgebleven bevolking. Zij worden geteisterd door ziekte. The Others laten een genetisch gemaakt virus los op de aarde en roeien hiermee bijna iedereen uit. Maar liefst 97 procent van de mensheid krijgt symptomen van verkoudheid die vervolgens steeds erger worden.

  Uiteindelijk komt er overal uit het lichaam bloed naar buiten en wordt het slachtoffer in de greep gehouden van het virus. Uiteindelijk sterft de geïnfecteerde een pijnlijke dood door een serie van stuiptrekkingen.

  Waves in The 5th Wave

  Rob

  Hoewel ik voor elke Wave wel bang zou zijn, is toch de derde wel de meest angstaanjagende. Wanneer de stroom uit gaat, ga je er niet opeens dood aan. Een aardbeving kun je nog wel overlevven en is over wanneer de aarde stopt met trillen. Maar met een wereldwwijde ziekte kun je het overal oplopen en weet je niet waar het vandaan komt!

  Als ik bij de eerdere waves de lokale supermarkt heb geplunderd, dan is mijn huisje in ieder geval aardig vol. Deur op slot. Niemand binnen laten. Afwachten maar. Vluchten uit de stad op de fiets of lopend lijkt mij niet handig, dus dan maar in quarantaine en hopen op het beste.

  Vierde Wave: Invasion

  Nadat in de eerste aanvallen de mensheid ernstig uitgedund is, komen The Others zelf op aarde. Althans, een groep van de buitenaardse wezens komt op de aarde. Zij zien eruit als mensen en gedragen zich tot op zekere hoogte ook zo. HIerdoor kun je als overlever niemand meer vertrouwen en nergens meer vanuit gaan. Je moet constant over je schouder blijven kijken.

  The Others werken zich op deze manier effectief door de overlevenden heen en maken ook in deze aanvalsgolf weer talloze slachtoffers. Maar niet iedereen trapt in de vermomming van de aliens en er overleven nog steeds mensen. Het is dus tijd voor de vijfde golf. Wat deze golf inhoudt gaan we natuurlijk nog niet verklappen.

  Waves in The 5th Wave

  Theo

  De vierde van de Waves in The 5th Wave lijkt mij het meest vreselijke. We kunnen op dit moment al niet meer zomaar iemand vertrouwen. Maar stel je voor dat 97 procent van de mensheid uitgeroeid is, de halve wereld intussen in puin ligt en jij koste wat het kost probeert te overleven. En dan loopt er tussen de overlevers ook nog eens een aantal vermomde aliens rond.

  Dan kun je dus maar beter niemand vertrouwen, behalve de mensen die al bij je waren. En dat is dan ook precies wat ik zou doen. Ik zou de mensen (en dieren) die bij me waren, en dat zal een klein groepje zijn, vertrouwen. Duidelijk afspreken dat wij als groepje niemand anders vertrouwen en ons dan met de nodige voorraden afzonderen van de wereld.

  Een beboste omgeving zoeken, weg van de beschaving, met alles wat we nodig hebben om te overleven. En natuurlijk een flinke hoeveelheid wapens vinden voor eventuele indringers.

  Wat vreest de redactie?

  The 5th Wave kent in totaal vijf aanvalsgolven. Darkness, Destruction, Pestilence, Invasion en een nog onbekende Wave. Onze redactie is duidelijk verdeeld bang voor deze aanvalsgolven, maar we hebben in ieder geval twee redactieleden, Ralph en Riffy, die bang zijn voor stroomuitval. Aliens, ziekte en verwoesting kan hun niet zoveel schelen, want daar weten ze wel wat op.

  Als je het aan Rox vraagt stelt ze bij het idee van een mogelijk aardbeving liever haar vakantieplannen bij. Ze is dan ook het bangst voor de tweede Wave van deze 5 Waves in The 5th Wave, namelijk Destruction. Daarin krijgt de aarde te maken met een wereldwijde aardbeving en een tsunami erbovenop!

  Rob vreest de derde Wave het meest, dus ziekte. Maar de eerste waves gebruikt hij om snel te plunderen zodat hij de deur niet meer uit hoeft. Zijn oplossing om de derde wave te overleven is dan ook, snel het hele huis volproppen met eten en drinken, een dik slot op de deur en afwachten maar.

  De laatste bekende wave, Invasion, vrees ik het meest. Overleven is volgens mij best lastig namelijk als er al zoveel gebeurd is. Ik denk dan ook dat je op dat moment niet zomaar iedereen, of sterker nog niemand meer, kunt vertrouwen. Ik zou me dus ook afzonderen, net als Rob dat zou doen.

  Welke Wave vinden jullie het meest angstaanjagend? En wat zouden jullie doen om deze wave zo goed en zo kwaad als mogelijk te overleven? En bedenk dat Rob en ik de deur gesloten hebben, dus bij ons en onze voorraden gaan zitten is er niet bij.

  The 5th Wave draait vanaf 28 januari in de bioscopen. Vanaf dat moment kun je dus uitvinden wat die laatste wave nou is of je kunt nu al Rick Yansey's boek, waarop de film gebaseerd is, lezen.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.