Transport Fever Review - Begin je eigen imperium!

  Een imperium opbouwen is geen makkelijke taak, maar in de nieuwe Transport Fever gaan we het toch proberen. De mensheid en industrie hebben ons nodig om te groeien! Of dat ook daadwerkelijk gaat lukken, lees je hier in de Transport Fever review.

  Transport Fever is de opvolger van het in 2014 uitgekomen Train Fever. Waar het toen nog voornamelijk alleen om treinen ging, gaat Transport Fever een stapje verder. Deze keer kun je namelijk ook gebruikmaken van bijvoorbeeld schepen en vliegtuigen. Dat maakt het opbouwen van een succesvol imperium alleen niet makkelijker. Laten we simpel beginnen!

  Een helpende hand

  Transport Fever bestaat uit twee verschillende gamemodi: Campaign en Free Game, maar er is ook nog een derde die je waarschijnlijk maar één keer speelt: de Tutorial. Simulatiegames hebben vaak een hoge leercurve en Transport Fever hoort daar zeker bij. We kunnen iedereen aanraden de tutorial dus eerst even door te spelen om te kijken hoe alles werkt.

  Iedereen kan een busstation neerleggen of een spoor bouwen, maar waar komen de voertuigen vandaan? Hoe zorg je dat de bus begrijpt welke route hij moet rijden? De tutorial helpt je goed op weg. Ondanks dat zul je tijdens het spelen nog dingen tegenkomen die je niet snapt, maar er moet ook nog wel wat uitdaging in blijven zitten natuurlijk.

  Jammer genoeg komen we in de tutorial ook al iets tegen dat iemand die een transport imperium probeert op te bouwen behoorlijk irriteert. De tijd vliegt namelijk voorbij in het spel. Letterlijk. Een bus deed er een ruime twee maanden over om van het ene station naar het andere te rijden. Stations die enkele straten van elkaar verwijderd lagen in een klein stadje.

  Dagen, maanden en jaren vliegen in Transport Fever in een kwestie van minuten voorbij. Wie wil er nu gebruik maken van openbaar vervoer als de reis enkele maanden duurt? De reden hiervoor is dat je begint rond het jaar 1850 en eindigt in het nu. Dat de tijd daarom sneller moet lopen is meer dan logisch, maar dit gaat wel heel erg snel allemaal.

  Transport Fever Review

  Amerika vs. Europa

  In de Campaign modus van Transport Fever kun je kiezen tussen het opbouwen van een imperium in Amerika of Europa. Beide continenten hebben zeven missies om door te spelen. Wij begonnen met Amerika in de jaren '50 van de 19e eeuw. Het graan wordt nog met paard en wagen vervoerd en wij gaan de eerste spoorlijn aanleggen. Hopelijk eerder dan de competitie.

  Hoewel we de missie voltooid hadden, hadden we ontzettend gefaald. We maakten bij lange na niet genoeg winst om de spoorlijn aan te leggen. Naast het starterskapitaal van drie miljoen dollar hebben we in totaal nog een keer drie miljoen dollar bijgeleend en eindigden alsnog een half miljoen in de min. Onze mooie spoorlijn was alles behalve winstgevend.

  Hoewel je de missie altijd kunt afmaken, zit de uitdaging in het behalen van de missie en alle medailles die erbij horen. Medailles zijn extra uitdagingen als: 'Behaal het level zonder extra geld te lenen' of 'Maak de spoorlijn af voordat de competitie dat doet'. Allemaal dingen die niet zomaar lukken. Je moet goed nadenken over hoe je alles winstgevend wilt maken.

  In de overige zes missies ga je steeds een stapje verder de toekomst in. Na het voorgenoemde jaartal kom je bijvoorbeeld in de tijd van de industrialisatie terecht. Laten we niet al teveel voor jullie spoilen en een kijkje nemen naar onze eerste opdracht in Europa. Dat zou toch beter moeten gaan denk je?

  Transport Fever Review

  Een reisje door de Alpen

  In onze eerste opdracht in Europa moeten we een tunnel door de Alpen heen maken voor onze spoorlijn. Er moeten materialen naar de voet van de berg gebracht worden en het puin van de berg moet weer weggevoerd worden. Het lukte ons deze keer gelukkig wel om een winstgevend bedrijf op te zetten en nagenoeg alle medailles te behalen. We waren alleen niet snel genoeg met de aanleg.

  Transport Fever weet tot op zekere hoogte een toffe, realistische simulatiegame neer te zetten. Naarmate de tijd vordert speel je nieuwe voertuigen vrij die bij de tijd passen en in totaal zijn er meer dan 120 verschillende treinen, vliegtuigen, bussen en schepen. De gebouwen lijken alleen niet altijd met de tijd mee te gaan.

  Waar de wereld nog bestond uit zandwegen en gebouwen van steen, lag er rond onze gebouwen al asfalt en het depot voor de paard en wagens was gemaakt van beton. Dat ziet er toch enigszins vreemd uit. Deze eerste missies die we beschrijven waren gelukkig nog niet heel moeilijk, maar je gaat het zeker lastig krijgen naarmate de tijd vordert.

  Vliegtuigen en schepen speelden hier nog geen rol. Of wat dacht je van een treinstation met acht verschillende sporen? Er is uitdaging genoeg. Zolang je alles maar in de gaten houdt, moet het enigszins goedkomen. Maken er genoeg mensen gebruik van de trein? Waarom niet? Worden er genoeg goederen vervoerd? Het leven een eindbaas (jij dus) is niet makkelijk.

  Transport Fever Review

  Een eindeloos imperium

  Waar in de Campaign je handje nog wordt vastgehouden en je adviseur vertelt wat de volgende stap is, gaan in Free Game alle remmen los. Je kunt eerst alles zelf instellen Amerikaans landschap met Europese gebouwen en straten en Amerikaanse voertuigen. Wat je maar wilt. Daarna kom je in een gebied waar je alles zelf moet regelen totdat je de stress niet meer aan kunt.

  Waar begin je met een imperium? Om een idee te krijgen kun je op inwoners, gebouwen of fabrieken klikken voor een gedetailleerd overzicht. Waar willen de mensen heen? Wat heeft de fabriek nodig? Daar kun je vervolgens op inspelen. Wanneer je zo ver inzoomt op mensen merk je wel op dat de wereld van Transport Fever een beetje houterig is.

  Mensen lopen in een strakke houding met hun vingers wijd uit elkaar en treinen kunnen zich binnen een oogwenk 180 graden omdraaien om de andere kant op te gaan. De wereld van Transport Fever laat nog wel eens wat te wensen over. De muziek in de game is daarentegen heerlijk gedaan. Je merkt het al bij het opstarten van Transport Fever.

  Je wordt ontvangen met ontspannen jazz muziek en wil eigenlijk gewoon in het menu blijven hangen. Gelukkig word je tijdens het spelen ook verwend met jazz en country muziek die echt een ontspannen sfeer met zich meebrengt. Het totaalplaatje van Transport Fever oogt goed, maar er is zeker nog ruimte voor verbeteringen op bepaalde plekken.

  Transport Fever Review

  Transport Fever Review - Er is altijd werk aan het spoor

  Als een liefhebber van simulatiegames kun je met Transport Fever voor een lange tijd je lol op. De Amerikaanse en Europese missies zijn tof uitgewerkt en alle voertuigen zien er mooi en gedetailleerd uit. De wereld voelt daarentegen wat houterig aan. De mensen hebben een vast pose en er zijn bijvoorbeeld geen seizoenen in het spel.

  Het is wel enorm tof dat het echt een uitdaging is om een succesvol werkend transport imperium op te zetten. Neem daarbij de heerlijk ontspannende muziek en de uren vliegen voorbij. Het enige dat jammer genoeg nog sneller voorbij gaat, zijn de maanden en jaren in Transport Fever zelf. Die twee maanden durende busreis komt er gewoon niet in.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Uitdagend om succesvol te zijn
  • Historisch tof uitgewerkt
  • Heerlijk ontspannende muziek
  • De wereld voelt houterig aan
  • De in-game tijd vliegt voorbij.

  Transport Fever

  Verkijgbaar vanaf 8 november 2016

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2024 Alle rechten voorbehouden.