TransOcean: The Shipping Company Review

Review
door Wouter
woensdag, 15 oktober 2014 om 12:01
xgn google image
Je zou misschien niet verwachten dat er veel komt kijken bij het vervoeren van goederen over zee, maar dan ken je TransOcean: The Shipping Company nog niet. Dit management spel laat zien dat er meer is dan simpelweg laden en lossen van een schip. Maar of het ook vermakelijk is dat lees je hieronder.
Met al die simulator spellen die de game-industrie overstromen, zul je misschien denken dat TransOcean: The Shipping Company weer een titel is in dat rijtje. Je brengt immers container schepen van A naar B, zonder de spanning te ervaren die bij veel andere games aanwezig is. Toch is dit niet geheel waar.
TransOcean: The Shipping Company profileert zich namelijk meer als een management game, waarin je de controle krijgt over je eigen scheepvaart bedrijf. En het heen en weer varen tussen twee punten wordt aangedikt met vervoerscontracten, afbetalingen, deadlines en onvoorziene omstandigheden op het water. Tegelijkertijd probeer je natuurlijk uit te breiden om uiteindelijk jouw eigen vloot op het water te krijgen.
TransOcean: The Shipping Company

Eenmanszaak in TransOcean: The Shipping Company

Het zal je dan ook niet verbazen dat je in TransOcean: The Shipping Company niet vaak zelf aan het roer zal staan. Als je de verhaalmodus inclusief tutorial volgt, wat in het begin erg aan te raden is, merk je dat het meer om beslissingen draait die ofwel positief of negatief eindigen. Zo zul je in het begin na moeten denken over welke boot je koopt en welke contracten je aanneemt.
Vervolgens moet je je bezig houden met benzinekosten en eventuele reparaties. Je wilt immers dat je schepen heelhuids de oceaan overkomen, maar ook het aanzicht ten opzichte van de rest van de wereld is belangrijk. Zijn jouw schepen in slechte conditie dan krijg je weinig respect en laat je dat nou net nodig hebben om te groeien als bedrijf zijnde.
Na je bedrijf een tijdje gerund te hebben op deze manier begin je met uitbreiden. Je koopt een extra boot of opent ergens een nieuw kantoor. En dit opent ook weer deuren tot grotere en belangrijkere opdrachten. Kortom, je gaat steeds meer verdienen, mits je de afbetalingen en schulden niet te hoog op laat lopen.
TransOcean: The Shipping Company

Inparkeren

Toch is er wel een moment in het spel dat je zelf de controle kunt krijgen over je boten, namelijk tijdens het inparkeren en uitvaren in een haven. Verwacht hier echter niet de diepgang van een simulator. Je hebt niets meer nodig dan de WASD-knoppen om gas te geven, af te remmen en te sturen.
Hoewel we het zelf besturen van een schip alleen maar aanmoedigen, is het in het geval van Transocean: The Shipping Simulator alleen maar vervelend. Niet alleen is de besturing verschrikkelijk onrealistisch en het cameraperspectief onhandig, het is ook nog eens het meest vervelende onderdeel van de reis. Het liefste zou je het dus willen skippen, ware het niet dat dit je 100.000 euro kost per keer.

Manage je weg naar de top

Transocean: The Shipping Company moet het dus vooral hebben van het managen van je bedrijf en alle belangrijke beslissingen die daarbij horen, maar ook dit komt niet altijd goed uit de verf. De impact van beslissingen valt in veel gevallen namelijk best wel mee. Bijvoorbeeld bij de benzineprijzen.
De game hoopt dat je op zoek gaat naar de havens waar de benzineprijs op dat moment het laagst is, maar het feit is dat dit vaak de moeite niet waard is vergeleken met het geld dat je uitspaart. Bovendien gaat geld verdienen erg snel, helemaal als je eenmaal wat schepen hebt, waardoor je de tankers vaak zonder nadenken repareert en voltankt.
TransOcean: The Shipping Company

Allerlei factoren

Wat de game wel goed doet, zijn de verschillende contracten. Een contract voor het vervoeren van een product neem je niet zo maar aan en vereist wel even wat aandacht. Ga je bijvoorbeeld voor een opdracht met een tijdslimiet, met het gevaar dat je een boete betaalt bij een late levering. Of speel je het liever op safe met een simpel contract, maar waar de beloning wel weer een stuk lager is.
Wat je ook kiest er gaan weer allerlei andere factoren meespelen. Hoe hard laat je de boot bijvoorbeeld varen, kies je er wel of niet voor om door een storm te varen, en zal de douane de eventueel verboden goederen ontdekken. Het zijn allerlei afwegingen die je moet maken die het spel interessant houden voor een tijdje.

Herkenbare havens

Grafisch gezien is TransOcean: The Shipping Company wel oké. Tijdens het vaar mini-spelletje zijn er af en toe wat framerate drops en de havens zien er ook niet bijster gedetailleerd uit, maar dat mag de pret niet drukken. Het is in ieder geval al wat dat je de havens terug herkend door herkenbare monumenten en gebouwen.
De managementschermen, laten we het zo maar even noemen, zien er een stuk beter uit en maken gebruik van een erg vriendelijke, cartoon-achtige stijl. De tutorials worden begeleid door leuke personages wat het verhaal ook net weer even wat beeldender maakt.
TransOcean: The Shipping Company

Geen anker uit voor TransOcean: The Shipping Company

Hoewel TransOcean: The Shipping Company voor best wat vertier kan zorgen, is het uiteindelijk niet de game geworden die het had kunnen zijn. Er is gewoonweg niet zo veel te doen en hetgeen dat er is, is niet altijd top. Zo is het jammer dat het daadwerkelijk besturen van een schip verstopt is in de vorm van een soort mini-spelletje. En de keuzes die je maakt hebben lang niet altijd de impact die je zou verwachten.
Wat wel leuk gedaan is, is het aanbod contracten en alle factoren die daarin mee spelen, zoals gebeurtenissen op zee en eventuele tijdsdruk. In ieder geval moet je een groot fan zijn van dit type game wil je hier van kunnen genieten.
Cijfer: 5.5