Torchlight Review

  Eerder al verscheen Torchlight op de PC en kreeg daarvoor goede kritieken. Inmiddels is de RPG sinds kort ook te downloaden voor de Xbox 360, maar of dit iets is wat jij in huis moet halen, lees je in deze recensie.

  Torchlight is dus een RPG, eentje die je voor 1200 Microsoft Points moet downloaden vanaf de Xbox Live Marketplace. Doordat het geen retail is, hoef je geen uitgebreide game te verwachten met een goed meeslepend verhaal. Nu is het zo dat de meeste arcade games een vrij korte speelduur hebben. Toch heeft Torchlight dat niet en de game staat dan ook goed zijn mannetje tussen al het andere moois dat speelbaar is.

  Kies je personage
  Waar je mee begint is het uitzoeken van een karakter. Er is een beperkte keuze van drie speelbare personages: een Destroyer, een Alchemist en een Vanquisher. Magisch als wij ons soms voelen, kozen wij voor optie twee. Vervolgens begin je in het plaatsje Torchlight om vanuit daar quests te gaan doorlopen. Zo dwaal je in het begin rond in mijnen om daarna al snel aan de gang te gaan in een ondergrondse kerker die mega veel verdiepingen kent.

  Torchlight Screenshot 167494 Torchlight Screenshot 167493 Torchlight Screenshot 167492

  Afslachten van diverse vijanden
  Je raadt het al: je mag die verdiepingen en je gangpaden niet doorkruisen door bijvoorbeeld liedjes te zingen of met je toverstof wat rond te huppelen. Nee, je wordt bestormd door tig vijanden, dus maak je borst maar nat, en die van je trouwe makker ook. Want met een getrouwe viervoeter, een wolf, ga jij het hele avontuur aan.

  Wat zo mooi is om te zien, is de diversiteit die je terugziet in Torchlight. Hoewel je eigenlijk continu hetzelfde aan het doen bent: vechten, vechten en nog eens vechten, werkt het behoorlijk verslavend. Zo zijn de omgevingen mooi ingekleurd met allerlei tinten van een kleurenpalet, waarbij je echt het idee hebt steeds andere omgevingen aan te doen. Maar belangrijker nog is de verandering in vijanden. Zo strijd je tegen hordes spinnen, zombies, wandelende bomen, vijanden schildpadden met messen en allerlei andere vreemde wezens. Alles wat een gemiddelde RPG siert, zie je wel terug.

  Torchlight Screenshot 167479 Torchlight Screenshot 167478 Torchlight Screenshot 167477

  Op zoek naar loot om sterker te worden
  Maar die hoeveelheid aan vijanden neemt toe en het wordt ook steeds moeilijker en hier komt dan ook de grootste verslavingsfactor door de bocht. Hoe overleef jij? Simpel: zoek 'loot' en doe dit tot je erbij neervalt. Elk keer als jij vijanden verslaat, komt er van alles op de grond te liggen en dat ga jij oppakken. Want jij wilt de beste wapens, de beste upgrades hiervoor, de beste magie, het beste harnas en ga zo maar door. Bij een RPG hoort gewoon dat je kunt je blijft uplevelen en sterker kunt worden. Dit is dan ook wat je continu aan het doen bent in Torchlight en het is buitengewoon tof om te doen!

  Behalve dit, ben je ook steeds op zoek naar goud, want bij genoeg mogelijkheden in de kerker is er een portal, waardoor jij weer terug kunt naar het rustige Torchlight. Daar kun je dan even wat spulletjes verkopen, iets beters kopen of een visje vangen voor je hond..euh wolf.

  Torchlight Screenshot 167473 Torchlight Screenshot 167475 Torchlight Screenshot 167474

  Spulletjes verpatsen om goud te krijgen
  Maar zul je je afvragen, heb je dan een zakje zodat je onbeperkt alles maar kunt oppakken en meenemen? Nee, in je inventory kun je steeds 50 items bij je dragen, maar het voordeel is dat je wolf dit ook kan. Dus als jij van alles aan het oppakken bent, zegt je personage op een gegeven moment 'I can't carry anymore'. Wat je dan doet, is wat overbodige spullen overhevelen in de tas van je wolf, om hem met één druk op de knop terug te sturen naar de stad. Je zult hem dan even niet kunnen gebruiken tijdens de gevechten, maar binnen no time keert die weer terug, heeft die jouw mooie spulletjes verpatst en heb jij er weer goud bij. Hoppakee, je zou maar zo'n beest hebben!

  Dat goud heb je ook nodig. Want het is wel belangrijk om up te graden, want je zult merken dat het moeilijker wordt en je krijgt echt tig vijanden tegelijk op je scherm. Met een simpel bijltje op niveau 1 haal je het dan ook niet. Maar als je gewoon hieraan denkt, je verdiende skill-punten gebruikt, is er niets aan het magische handje. Torchlight is goed te doen en kent bovendien verschillende moeilijkheidsgraden. Voor de rest heb je wel een aantal eindbazen die een stuk pittiger zijn dan de normale gevechten. Je zult flink moeten hakken en wat magie gebruiken om de achievements van deze blazen vrij te spelen. Maar dat is juist prima!

  Torchlight Screenshot 167452 Torchlight Screenshot 167453 Torchlight Screenshot 167450

  Paar kleine foutjes
  Eigenlijk is Torchlight dus een fijn spelletje, maar helaas kent het wel een paar kleine minpunten en is de RPG niet perfect geworden. Heel af en toe kent de game wat schoonheidsfoutjes. Als er teveel vijanden zijn om in de pan te hakken, verliezen de arme beesten hun hersentjes en zie je opeens een vijand die half in een muur loopt en niet meer schijnt weg te komen. Dat is wel een beetje lelijk! En ietwat vervelend werkt het menu. De game, komt zoals gezegd, vanaf de PC en een feit is dat het menu daar een stuk toegankelijker is. Niet iedereen zal het menu van Torchlight in één oogopslag doorhebben voor de Xbox 360, omdat je tig tabbladen en opties hebt. Maar de ervaring leert: spelenderwijs leert men. Dus ga er gewoon rustig voorzitten, ga wat vechten, druk eens op start en vogel het rustig. Dan zal gauw genoeg blijken dat een kind de was kan doen.

  {mig:GBJQBhUpqUiE}

  Torchlight is tof
  Al met al kunnen we dan ook niet anders concluderen dan dat Torchlight gewoon een toffe game is geworden. Het gebeurt niet vaak dat er een game verschijnt als downloadbare titel met een lange speelduur. In Torchlight steek je namelijk al gauw tien uur, eerder heb je het gewoon niet uitgespeeld. Dus 1200 Microsoft Points is veel, maar dat is de game wel waard. Het is geen diepgaande RPG, maar wel één die verslavend is. De omgevingen zijn mooi en de vijanden zijn divers. Je wordt echt bestookt door hordes aan beesten en je zult je dan ook een ware held voelen als je al dit gedrocht naar het hiernamaals helpt. Ga op zoek naar loot, stap het avontuur in, want Torchlight is gewoon tof!

  8

  De plus- en minpunten

  Torchlight

  Verkijgbaar vanaf 27 october 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.