Bejeweled Blitz: Live Review

  Bejeweled is een game die tot in den treuren gekopieerd is en opnieuw wordt uitgebracht. Op de mobiele telefoon, het internet en de gameconsoles hebben we deze game misschien wel net iets te vaak langs zien komen. Bejeweled Blitz is ontwikkeld als Facebook applicatie en komt nu naar Xbox Live Arcade, maar is het het betalen nog wel waard?

  De idee achter Bejeweled blijft natuurlijk altijd hetzelfde. Zorg ervoor dat je drie diamantjes op een rij krijgt, waardoor ze verdwijnen en er nieuwe diamantjes naar beneden vallen op de vrijgekomen plaatsen. Bejeweled is nu ongeveer tien jaar oud en alle varianten van de game bij elkaar hebben meer dan 175 miljoen mensen weten te vermaken.

  De opdracht voor Bejeweled Blitz: Live is niet alleen om een leuke game neer te zetten, maar ook nog zo goed dat men liever voor deze variant kiest dan de gratis versie op Facebook. Dit doet Bejeweled Blitz: Live door net wat meer opties de hebben dan de Facebook variant.

  Bejeweled Blitz Screenshot 163821Bejeweled Blitz Screenshot 163820Bejeweled Blitz Screenshot 163819

  Waar betaal je dan voor?
  Deze opties zijn de mogelijkheid om te kiezen tussen een Classic en Twist modus, in een dappere poging om deze game socialer te maken dan de versie op Facebook. In de Classic modus moet je gewoon precies doen wat je altijd moet doen bij Bejeweled: diamantjes op een rij krijgen. Hoe meer je er op een rij weet te krijgen, hoe meer punten je ervoor krijgt. Een enkele juist geplaatste diamant kan tot een kettingreactie leiden waarna een ware puntenexplosie je tegemoet komt. Maar soms moet je wel een beetje mazzel hebben.

  De Twist modus is uniek voor de Xbox 360 variant. Bij deze modus moet je niet enkele diamantjes verplaatsen, maar vier per keer die je tegen de klok in of met de klok mee kan draaien. Je hebt wat meer vrijheid om de diamantjes te verplaatsen, omdat je ook mag draaien zonder punten te scoren, maar toch blijft deze modus een stuk lastiger. Een mooie uitdaging dus voor de puzzelfreaks onder ons.

  Bij beide versies komt het kernprincipe van de gameplay in Blitz naar voren: alles moet binnen een minuut. Hierdoor komt het laatste punt naar voren waar Blitz: Live zich op probeert te onderscheiden. Door binnen een minuut zo hoog mogelijk te scoren wordt het een competitief zeer aantrekkelijk spel. Dit bleek al op Facebook, maar Xbox Live biedt hier ook goede ondersteuning voor. Zo is het mogelijk om in een party maar liefst zestien wedstrijden op hetzelfde moment te spelen met vijftien andere spelers.

  Bejeweled Blitz Screenshot 163823Bejeweled Blitz Screenshot 163817Bejeweled Blitz Screenshot 163815

  Te duur om populair te worden
  Toch heeft Bejeweled Blitz: Live twee enorme zwaktes die heel erg samenhangen. De game is namelijk alleen echt de moeite waard als je samen met vrienden en bekenden die competitiviteit aan kunt gaan. Dit is beter geregeld op Xbox Live dan op Facebook, maar niemand heeft de game! En niemand heeft de game omdat iets dat vrijwel precies hetzelfde is, gratis te spelen is op Facebook en daardoor ook toegankelijk voor mensen zonder Xbox 360. Een prijskaartje van 800 Microsoft Points is dus erg onaantrekkelijk. Wil je dus graag met je vrienden spelen, dan is deze game toch niet perfect.

  Een pluspuntje op de Xbox 360 is dan wel de besturing. In plaats van dat je tweemaal moet klikken op de PC kun je met de A, B X en Y knoppen direct aangeven in welke richting je de diamantjes wilt verwisselen. Hierdoor kan een snelle denker makkelijker en sneller hoge scores halen.

  {mig:3aBRjfRzqQ5B}

  Aardig, maar niet aantrekkelijk genoeg
  Al met al is Bejeweled Blitz: Live helemaal geen slechte toevoeging. De formule werkt nog steeds en Xbox Live biedt wel die ruimte voor competitiviteit. Dat het niet uitpakt in een geweldige game is omdat er weinig redenen te zijn om deze titel boven een gratis variant te verkiezen. Kortom: Bejeweled Blitz: Live is niet slecht, maar het is niet goed genoeg om ons over te halen er geld voor neer te leggen.

  6

  De plus- en minpunten

  Bejeweled Blitz: Live

  Verkijgbaar vanaf 23 february 2011

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.