Tomb Raider Review (4K Blu-ray) - Zwakke productie

  September mag voor gamers als hoogtepuntje worden beschouwd met onder andere de release van Shadow of the Tomb Raider. Maar voor de mensen met een avontuurlijk bruisend hart is er eerst nog de release van de film Tomb Raider! In deze Tomb Raider review (4K Blu-ray) lees je alles over de ‘nieuwe’ Lara Croft.

  Warner Bros. Entertainment Inc

  Nieuwe Lara Croft? Jazeker, want de vorige Tomb Raider films pronken met niemand minder Angelina Jolie. Met haar sexy verschijning heeft ze heel wat mensen naar de bioscoop gekregen voor de releases van Lara Croft: Tomb Raider (2001) en Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life (2003). De nieuwe films doen ‘hetzelfde’ als de games, namelijk meer inspelen op realisme en Lara Croft meer emoties meegeven.

  Tomb Raider Review (4K Blu-Ray) - Warner Bros Entertainment Inc.

  Klaar voor actie

  Dat bleek in de eerste game Tomb Raider (2013) en dat blijkt nu ook uit deze film. De nieuwe Lara Croft wordt vertolkt door de Zweedse actrice Alicia Vikander, die snelle stappen maakt in Hollywood. Een groot verschil ten opzichte van de vorige Lara Croft is dat ze beduidend minder volle lippen heeft én minder borsten. Wel is ze helemaal afgetraind, wat ook nodig is voor alle capriolen die ze uitvoert.

  Zo zien we in het begin van de film Lara in actie tijdens ‘parkour’. Crossend op een fiets door London fietst ze heel wat collega's eruit. Alles om aan de kijker duidelijk te maken dat Lara fysiek tot alles in staat is. Dit blijkt ook zodra ze op reis gaat, op zoek naar haar vader die al zeven jaar van de aardbodem verdwenen is.

  Ze reist af naar Hongkong en wederom wordt de kijker getrakteerd op parkour, maar nu te voet. Om wat lokale crimineeltjes achter zich te laten rolt, duikt, springt en slingert ze alle kanten op. Het is eventjes leuk om naar te kijken, maar als kijker én als gamer denk je: ‘Gaat er nog wat gebeuren?’

  Tomb Raider Review (4K Blu-Ray) - Warner Bros Entertainment Inc.

  Trage opbouw

  Doordat de film inzoomt op het begin van de carrière van mevrouw Croft, is het eerste stuk doodsaai. Ze is daar nog geen avonturier en de film voelt veel te hedendaags aan. Als je denkt aan Tomb Raider denk je aan een avontuurlijke setting, knotsgekke acties, kunst, andere culturen en noem het maar op. Het is geprobeerd dit in de film te verwerken, maar slaat toch al gauw wat planken los.

  Pas na drie kwartier (de film duurt iets minder dan 2 uur) weet Tomb Raider iets meer te charmeren door op deze avonturistische elementen in te zoomen. Gedreven door de verdwijning van haar vader zien we Lara opeens naar exotische locaties in Azië gaan waar de nodige gameplay-elementen uit de serie de revue passeren: het oplossen van puzzels in een of andere grot, bad guys die opduiken, gevechten die plaatsvinden en meer van dit soort taferelen. Hier wordt de film beduidend interessanter, al zal dat waarschijnlijk eerder het geval zijn voor gamers en kenners van de serie dan voor filmliefhebbers die de serie niet kennen.

  Tomb Raider Review (4K Blu-Ray) - Warner Bros Entertainment Inc.

  Gemiste kans

  Voor hen voegt de film weinig nieuws toe, want zó heel goed wordt de actie niet eens meegegeven en bovendien is het maar lastig om je als kijker met de nieuwe Lara Croft te identificeren. Wat flashbacks naar haar vader helpen niet om met haar mee te leven. Het is lastig de vinger op de plek te leggen waar het dan wel aan ligt, gezien de emoties van Lara niet goed overkomen. Want Vikander kán wel goed acteren.

  Dat heeft ze al laten zien in Scandinavische producties. Denk bijvoorbeeld aan A Royal Affair, waarin Mads Mikkelsen haar tegenspeelster is. De verboden liefde is ontzettend mooi en dramatisch en elke seconde van de film leef je mee met haar. Dus acteren kan ze.

  Tomb Raider Review (4K Blu-Ray) - Warner Bros Entertainment Inc.

  Spectaculaire beelden

  Het probleem ligt waarschijnlijk in het script. De dialogen zijn niet het belangrijkste element in de film, waardoor er voor karakterontwikkeling weinig ruimte is. Af en toe hoor je haar kreunen of gillen als ze weer wat schaafwonden oploopt in een gevecht, maar nergens raak je als kijker verzadigd. Althans, niet op die vlakken.

  Wat wél spectaculair is, is hoe mooi de film eruit ziet. De montage is strak en de beelden zijn mooi. 4K is dan ook zeker dé manier om deze film te kijken, want het is prachtig gewoon. Al moet je wel rekening houden met ’t feit dat de 4K-versie geen enkele extra bevat, wat helaas goedkoop aanvoelt.

  Tomb Raider Review (4K Blu-Ray) - Warner Bros Entertainment Inc.

  Tomb Raider Review (4K Blu-Ray) - Schot naast de roos

  En helaas is ‘goedkoop’ het laatste wat je denkt als je de film hebt gezien. Want nergens doet de film iets nieuws. Een vat vol clichés van decor, personages, acties wordt opengetrokken, om nog maar te zwijgen over de plottwist. Daarvoor voel je je een beetje bekocht en is het niet echt de moeite waard dus.

  5

  De plus- en minpunten

  • Ziet er mooi uit
  • Paar toffe parkour scenes
  • Clichés
  • Hedendaagse setting duurt veel te lang
  • Slappe dialogen
  • Geen indrukwekkende actiescenes

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.