2K Games wiki - XGN Biografie

  Een goede zeven jaar geleden hadden wij bij XGN al eens de XGN Biografie, een serie waarin diverse game-ontwikkelaars onder de loep werden genomen, hun geschiedenis en natuurlijk het belangrijkste: hun producten. Het leek ons een goed idee om dit opnieuw te doen, aangezien er veel is veranderd. 2K Games mag het spits afbijten in deze nieuwe XGN Biografie!

  Het begin

  Ontwikkelaar Visual Concepts doet bij de meeste gamers geen belletje rinkelen, maar zij is wel verantwoordelijk voor een divers rijtje sporttitels. Denk hierbij aan hockey, basketbal en American Football titels die de studio ontwikkelde. Meestal was dit in samenwerking met Take-Two onder het nom van NBA 2K, NHL 2K of NFL 2K.

  In 2005 neemt Take-Two Visual Concepts over voor een slordige 32 miljoen dollar en een dag later maakt de uitgever bekend dat Visual Concepts voortaan door het leven gaat als 2K Games. De naamsverandering is logisch, aangezien de ontwikkelaar al jarenlang sportgames uitbracht met 2K in de naam.

  Niet alleen Visual Concepts zit onder de noemer van 2K, ook onder andere studio’s zijn onderdeel van het steeds groter wordende bedrijf: Irrational Games, PopTop Software en Firaxis Games werken of werkten nauw samen met 2K.

  De games

  Al deze gamebedrijven bij elkaar levert een groots lijstje op waarbij 2K Games vooral de uitgever van is, iets wat logisch is met meerdere subdivisies onder zich. BioShock, Borderlands en meerdere Civilization games zijn slechts enkele namen uit de 2K-koker. Ook de XCOM titels, Maffia III, Duke Nukem Forever en The Darkness zijn afkomstig uit de 2K-fabriek.

  De uitgever annex ontwikkelaar zelf blijft vooral bezig met de vele sportgames die zij uitbrengt via haar subdivisie 2K Sports: NBA 2K, NHL 2K, NFL 2K en WWE 2K zijn bijna jaarlijks terug te vinden op de consoles en PCs.

  De toekomst

  De afgelopen tijd heeft 2K games al meerdere games uitgebracht, zoals Sid Meier’s Civilization VI: Rise and Fall voor de PC en de laatste XCOM, XCOM 2: War of the Chosen. Ook de jaarlijkse sportgames zoals WWE 2K18 en NBA 2K18 hebben hun plekje op de consoles al veroverd. Maar de toekomst van 2K Games is ook interessant om in de gaten te houden.

  Zo heeft de uitgever flink wat studio’s onder zich, waaronder Ghost Story Games en Firaxis Games. En over die eerste lees je volgende week meer in de XGN Biografie. Tot dan!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.