The Sinking City Review - Paranoia schuilt om elke hoek

  Een stad vol met rare wezens en paranormale activiteiten is toonbeeld voor de nieuwe actie-adventure-horrorgame ontwikkeld door Frogwares. The Sinking City neemt je mee in een politiek spel tussen verschillende partijen, waar jij ook nog eens een persoonlijk raadsel moet oplossen. Lees hier onze The Sinking City review!

  Een veteraan met een persoonlijke missie

  We beginnen onze reis naar de geteisterde stad Oakmont in Massachusetts met oorlogsveteraan Charles Reed, die ook nog eens privédetective aan zijn CV mag toevoegen. De verschillende storende visioenen die hij na de oorlog kreeg leidde hem naar deze curieuze stad, waar je je ogen op zal kijken aan de meest rare en misvormde inwoners.

  Natuurlijk kun je al verwachten dat bij aankomst in Oakmont de problemen al beginnen. Je bent amper met één been van de boot gestapt of je wordt al opgewacht door een aap-mens hybride die jou de taak geeft om zijn vermiste zoon op te sporen. Met nagenoeg geen enkele tutorial wordt je in de stad gegooid en moet je het maar zien op te lossen. Gelukkig begint het verhaal redelijk lineair, waardoor alles vanzelf gaat.

  The Sinking City

  Praten tot de zon opkomt

  Een mix van intrigerende dialogen, enge taferelen en monsters die jouw zoektocht naar geestelijke verlichting proberen te dwarsbomen komen al snel op je pad en dat alleen al in de eerste twee missies. Denk maar niet dat je fluitend en schietend je een weg kan banen door de intens veel missies die The Sinking City biedt, aangezien je al zeker een uur bezig bent met maar één zijmissie.

  Eén van de factoren die hier een groot deel aan meehelpen zijn de tergend lange dialogen die je zal hebben met veel van de inwoners van Oakmont, al zijn het mensaap hybrides of zelfs vissen met een maatpak aan. Deze gesprekken kun je gelukkig doorspoelen, maar dat is niet aan te raden, aangezien dit veel van het verhaal wegneemt. Wel is het heel verleidelijk om lekker snel door de antwoordopties te klikken, vooral als je na de zoveelste keer een half uur met iemand zit te praten.

  The Sinking City

  Betreed het Mind Palace

  Nu zul je tergend veel dialogen tegenkomen in The Sinking City, maar praten met verschillende personen en het beschieten van rare zeewezens is niet het enige wat je zult doen in de gigantische wereld van The Sinking City. Een groot deel van je gesprekken in de wereld zullen ook een verhoor zijn. Het is aan jou als privédetective om achter alle bruikbare antwoorden te komen. Deze hints en antwoorden zul je ook aan elkaar moeten koppelen om zo keihard bewijs te verzamelen.

  Dit zul je doen in het ‘Mind Palace’, wat eigenlijk een chique woord is voor een speciaal tabje in je menu waar je hersenloos op blijft klikken, totdat je de goede hints bij elkaar hebt gevonden. Dit is één van de vele redelijk nutteloze features in The Sinking City, waar je liever tien kilometer vandaag blijft. Jammer genoeg zijn dit soort handelingen nodig in deze titel.

  The Sinking City

  Een kogelregen op klaarlichte dag

  In de wereld van The Sinking City zul je naast veel goedaardige personages ook wat angstaanjagende monsters tegenkomen. Gelukkig heb je een groot arsenaal aan heerlijk ouderwetse wapens om deze tegen te gaan. Je kunt gebruik maken van verschillende soorten uitrusting als een Molotov Cocktail of een stuk of 15 wapens. Het grote aanbod aan wapens is dan ook wel één van de weinige opwindende dingen aan het vechtsysteem.

  In een game uit 2019 mogen we toch echt wel verwachten dat je tijdens het schieten en rollen niet gaat terugdenken aan de onhandige besturing van oude horrorgames als Resident Evil. Gelukkig maken de vele monsters dit wel een heel klein beetje goed, aangezien je altijd op het puntje van je stoel zal blijven zitten als je in het donkere en grauwe Oakmont op elke hoek van de straat wel een verschrikkelijk monster kan aantreffen.

  The Sinking City

  Een marathon door de stad

  Het eerste wat je zult opvallen in The Sinking City is dat de stad Oakmont heerlijk grauw is, wat helpt om de sfeer van de staat waar de stad zich in verkeerd vast te leggen. Jammer genoeg blijft de titel zo grauw als het maar kan en is er maar op een klein deel van de game een lichtpuntje.|

  Nu is er veel te ontdekken in de grauwe stad Oakmont, aangezien de map van de game extreem groot is. En dan bedoelen we ook extreem groot. Voor Charles Reed zal het een echte marathon worden om deze hele stad op de voet te ontdekken. Gelukkig kan je hier en daar in een bootje stappen om zo iets verder te komen in de wereld en maakt de stad ook gebruik van vele fast travel-punten, die je wel eerst te voet moet bereiken om te kunnen gebruiken.

  The Sinking City

  Het einde? Of één van de velen

  De zoektocht van Charles Reed naar de oplossing van zijn paranoia brengt hem langs veel obscure verschijningen. Veel van deze ontmoetingen zijn boeiend en voegen veel toe aan het verhaal. Hoe jij met deze gesprekken omgaat heeft wel zeker een grote impact op het einde van de game. The Sinking City telt namelijk drie verschillende uitkomsten die allemaal op een andere manier dramatisch eindigen voor de steeds gekker wordende Charles Reed. Wees dus op je hoede voor alles en iedereen om je heen, want voordat je het weet zul je in zijn paranoia blijven zitten, voorgoed.

  Gelukkig is er voor het einde veel te ondernemen, zowel boven als onder water, ja dat hoor je goed, je kan zelf een duik nemen in de diepe donkere krochten van de zee rondom Oakmont, maar pas wel op dat je niet wordt meegesleurd door één van de vele waterwezens die de zee kent. Zelfs onze eigen Aquaman zal schelpjes poepen als hij hier een duik neemt.

  The Sinking City

  The Sinking City Review - Een ruwe diamant die nog veel werk vereist

  De nieuwe liefdesbaby van Frogwares en auteur H.P Lovecraft belooft minstens 40 uur aan speeltijd, waar je veel politieke problemen moet oplossen en ook nog eens tijd moet nemen om je eigen verstand niet te verliezen. Jammer is wel dat de game met veel problemen kampt, waardoor je niet echt lang achterover kunt gaan zitten om van de in basis prima titel te kunnen genieten. The Sinking City is te spelen op PlayStation 4, Xbox One en PC.

  6

  De plus- en minpunten

  • Veel enge monsters
  • Extreem veel speeluren
  • Een Groot arsenaal wapens
  • Meerdere intrigerende eindes
  • Gedateerde gameplay
  • Een te grote wereld
  • Te lange gesprekken
  • Te veel aparte features

  The Sinking City

  Verkijgbaar vanaf 27 june 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.