RuneScape Land out of Time preview: Jurassic Park komt naar Gielinor!

  Speel de dino-geluiden maar af, werp nog een blik op de poster met Jeff Goldblum en stap de wereld van Jurassic Park binnen! In de MMORPG RuneScape welteverstaan, aangezien de uitbreiding Land out of Time de speler daar mee naartoe neemt. In deze RuneScape Land out of Time preview, lees je wat je kan verwachten en of het nieuwe gebied bevalt!

  Duurt even, maar dan heb je ook wat

  Elf jaar zwoegen er al mensen in Varrock, houthakkend en schipbouwend aan een boot die nooit af lijkt te komen. Allemaal in een poging om ‘ooit’ de woeste zeeën ten oosten van het bekende land af te struinen naar nieuwe regio’s. En nu, anno 2019, zit er eindelijk schot in de zaak. Jij als speler krijgt de taak om de arbeiders een handje te helpen en de boot eindelijk af te krijgen.

  Dat evenement, waarin de speler hout hakt en door middel van verschillende vaardigheden op de boot zet, zal duren tot aan de release van Land out of Time op 8 juli. Tot die tijd kan je alleen maar raden wat er op je te wachten ligt aan de andere kant van de zee. Of je kan het lezen in onze Land out of Time preview natuurlijk!

  RuneScape Land out of Time preview afbeelding 1

  Onbekend terrein

  In de maanden vóór de release, is al toegewerkt naar het eiland. Quests werden voltooid waarin jij als speler leert dat de Dragonkin een andere agenda hebben dan jij en een artefact waarmee de tijd worden omgedraaid is in hun bezit gekomen. Combineer dat met een ‘onbewoond’ eiland waar de skeletten van reusachtige wezens liggen en je weet wat dat betekent: Problemen!

  En zodoende kom je al speler aan op een nog onbezocht eiland. Wat doe je dan? Inderdaad: Verkennen. De karkassen van wezens doen al vermoeden dat er hier ooit iets heeft geleefd, niet veel later kom je oog in oog te staan met een levende versie: Een dinosaurus! In RuneScape! En dan doelen we niet op de kleine varianten die je tijdens Dungeonering tegenkomt, maar echt gigantische beesten!

  Je weet maar nipt te ontsnappen en komt terecht in een verlaten ruïne. Dé plek die vanaf dat moment jouw basis op het eiland vormt. Vergelijkbaar met Player owned Ports kan je de ruïne upgraden en steeds meer voordelen behalen uit de activiteiten die op het eiland terug te vinden zijn. Ja, het kost tijd en je moet mensen op pad sturen, maar het is het dubbel en dwars waard!

  RuneScape Land out of Time preview afbeelding 2

  Verkennen

  Extra voordelen tijdens het doen van wat precies, vraag je je misschien af? Dinos jagen natuurlijk! De grote versie waar je eerder voor moest wegrennen, is samen met nog een paar andere giganten gewoon terug te vinden op bepaalde plekken. Voor de vaardigheid hunter, kan jij op de kolossen jagen en een berg aan ervaringspunten binnenslepen. Maar denk niet dat het neerhalen van zo’n monster heel snel zal gaan.

  Gebruikmaken van de omgeving is een vereiste, net als geduld hebben. Ziet het monster je, dan ben je de sjaak en moet je opnieuw beginnen. Dus terwijl de dino patrouilleert, moet jij drie grote kruisbogen plaatsen en gif uit rondspringende kikkers opvangen. Kies je de verkeerde kikker, dan doen jouw kruisbogen nauwelijks schade aan de dino. Kies je goed, dan is het na één salvo gedaan met het beest.

  Om spelers te belonen voor het opletten, is het vergif dat het beste werkt tijdens de hele sessie (negen keer kan je een lokale dino afslachten alvorens je een tijdje moet wachten voordat die specifieke terugkeert) hetzelfde. Upgrade je bepaalde gebouwen in de ruïne, dan zullen er in plaats van drie nog maar twee soorten kikkers rondspringen. Minder keuze en dus meer kans dat je het de eerste keer goed doet!

  De grote vraag is natuurlijk wat de jacht oplevert! Afgezien van ervaringspunten, kan je natuurlijk ook flink wat toffe spullen uit een dode dino halen. Vlees, de huid en stukken van het pantser kunnen worden gebruikt voor andere vaardigheden. Zo zal er een nieuwe uitrusting, een nieuw wapen en een nieuw soort eetbaar voedsel beschikbaar komen, zo zagen wij tijdens de RuneScape Land out of Time preview.

  RuneScape Land out of Time preview afbeelding 3

  Flexibel genoeg?

  Een paar maanden geleden kwam RuneScape ook al met een flinke update voor het spel. Het uit de grond halen van verschillende soorten erts en die vervolgens smeden tot uitrustingen en wapens, ging op de schop: Deze twee oude skills moesten met de tijd mee. Dat viel in de smaak en dus werd er goed gekeken naar welke vaardigheden nog meer een nieuw likje verf konden krijgen. In de Land out of Time preview, zagen we dat agility de eerste stap zet.

  Anachronia is namelijk flink groot: Hoe beter het eiland te verkennen dan door middel van een vaardigheid die volledig leunt op de flexibiliteit van een speler? Zo zal jij als speler gebruik kunnen maken van verschillende snellere routes om bij bepaalde dino's of andere bezienswaardigheden op het eiland te komen.

  Hoe hoger jouw agility, hoe makkelijker het is om op bepaalde plekken te komen. Daarnaast zal je zien dat het hele eiland een aaneenschakeling is van kortere stormbanen: bij elkaar vormt het eiland één groot agility course waar je flink wat ervaringspunten kan scoren. Dat niet alleen, voltooi je een heel rondje (van een paar minuten), dan levert dat ook pagina’s voor een nieuw boek op. Stop je alle pagina’s bij elkaar, dan speel je een nieuwe ability vrij.

  Hiermee kan je meerdere keren vooruit of achteruit schieten (in plaats van lopen, je bent dus ietwat sneller) in plaats van één keer en daarna een paar seconden moeten wachten. Perfect voor situaties waarin je heel snel weg wil zijn. Heb je geen zin om uren (volgens Jagex een slordige zes tot zeven) de stormbaan te doen, dan kan je het boek ook van iemand anders kopen: Maar bedenk wel dat je dan flink in de buidel moet tasten!

  RuneScape Land out of Time preview afbeelding 4

  Grafische pracht en praal

  Wie denkt: Goh, RuneScape, dat was toch dat haperende spelletje dat ik op de middelbare op een aardappel speelde? Ja en nee. De uitbreiding die we tijdens de Land out of Time preview voorgeschoteld kregen, is voor RuneScape 3. De nieuwe versie die tevens gebruikmaakt van de veel betere NXT-client. Grafisch een stuk mooier dan Old School en dus ook meer mogelijkheden om de wereld van Gielinor te tunen.

  Eén van de nieuwere tools waarmee Jagex dat kan doen, kwam als een godsgeschenk: Achtergrond voorwerpen uit de wereld kon opgedeelde worden en veel makkelijker ergens anders geplaatst worden. Zodoende hoefde men niet meer elk voorwerp te tekenen, vorm te geven, te animeren en daarna te plaatsen, maar konden eerdere dingen gerecycled worden. Dat scheelt tijd en dus kon de focus worden gelegd op het eiland zelf.

  Groot en vol met levende wezens (die niet alleen gejaagd kunnen worden, ook voor slayers is er voldoende te doen), wat uiteraard allemaal vorm moet worden gegeven. Af en toe is het even zoeken naar de plek waar je moet klikken om ergens onderdoor of overheen te klimmen, maar verder valt er weinig te klagen: Anachronia ziet er prachtig uit.

  RuneScape Land out of Time preview afbeelding 5

  Geleend

  Dat moest ook wel: In Old School RuneScape bestaat een gelijksoortige versie van het eiland al: Fossil Island. OSRS splitste af van de weg die RuneScape was ingeslagen en keerde terug naar de versie uit 2007. Sindsdien zijn er uiteraard flink wat updates aan de game toegevoegd, waaronder het eiland in de rechter bovenhoek van de kaart van Gielinor.

  RuneScape 3 leent dus van Old School, dat op zijn beurt de elvenstad Prifddinas over heeft genomen. Uiteraard met hier en daar wat aanpassingen, aangezien de gemaakte fouten in het ontwikkelproces vermeden kunnen worden. In het geval van Land out of Time: Ram niet alles op één eiland waardoor de rest van de wereld nutteloos wordt!

  RuneScape Land out of Time preview afbeelding 6

  RuneScape Land out of Time preview Conclusie

  Het kost elf jaar werk voor een paar onfortuinlijke NPC’s, maar dan heb je ook wat: Dino-jagen, een nieuwe wekelijkse activiteit en een gigantisch eiland om te verkennen. Toch kregen wij wel het gevoel dat er nog iets mist: Een nieuwe vaardigheid die dieper in gaat op verkennen van het eiland zelf, iets in de richting van archeologie. De geruchten over die nieuwe vaardigheid (2,5 jaar na de vorige nieuwe skill, meestal zit er twee jaar tussen) gingen al rond en dus vroegen wij of het waar was. Afgezien van een grote grijns en ‘het is alweer 2,5 jaar geleden toch?’, werd een geen direct antwoord gegeven. Nog even afwachten dus, maar het zou ons niet verbazen!

  RuneScape

  Verkijgbaar vanaf 4 january 2001

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.