The Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu Review - Op vakantie tussen de sterren

  The Sims is al sinds jaar en dag een vaste waarde in de gamewereld. Eerst komt de basisgame, daarna volgen de expansies. Een Star Wars expansie is echter ook voor The Sims wel bijzonder. Werkt de cross-over en is hij zijn geld waard?

  Op vakantie!

  Journey to Batuu is een expansie op The Sims 4. Wie denkt dat onze sims met deze uitbreiding naar een Galaxy far-far away gaan, heeft het mis. De Sims gaan namelijk op vakantie, en wel naar een eigen wereld die verdacht veel weg heeft van Galaxy's Edge in het Disney World themepark. De naam Disney kom je nergens tegen, maar als je de kaart van Galaxy's Edge en Batuu naast elkaar legt, zie je bijzonder veel overeenkomsten.

  Batuu bestaat uit drie hoofdregio's, de neutrale regio Black Spire Outpost, First Order District, en de Resistance Encampment die beide gelieerd zijn aan hun eigen factie. Elke regio kent zijn eigen gebouwen, maar in iedere regio staat in ieder geval een Dwelling, waar je Sims kunnen slapen, zich verkleden en kunnen opfrissen.

  Hier vind je ook diverse winkels, eettentjes en barretjes, allemaal in Star Wars stijl. Elke regio heeft zo zijn specifieke gebouwen. Zo kan je in Black Spire en ruwe bar bezoeken waar een robot-DJ voor vertier zorgt en vind je hier de Millennium Falcon, waarmee je op avontuur kan gaan. Helaas is het aantal gebouwen dat je echt in kan vrij klein. Een bezoek aan je eigen Dwelling, of de winkels verlopen allemaal via pop-ups. Oga's Cantina is een van de uitzonderingen daarop, net als de basis van de rebellen en First Order.

  Eerste stop: omkleden!

  Om je goed thuis te kunnen voelen op Batuu moet je je outfit natuurlijk wel aanpassen. Daar biedt deze uitbreiding meer dan voldoende mogelijkheden voor. De standaard Sims configurator is uitgebreid met een enorme hoeveelheid thematische kledingstukken. Hoeden, jassen, broeken, schoenen, alles is voorzien en met ruime keuze. Sommige kledingstukken zitten nog op slot, daarvoor zal je eerst de verhaallijn moeten doorlopen zodat je deze kan unlocken.

  Star Wars staat bekend om zijn vele buitenaardse rassen. Die zijn ook hier vertegenwoordigd, maar misschien niet op de manier zoals je zou verwachten. De verschillende rassen zijn namelijk vorm gegeven als hoed. Dus, net als tijdens Halloween kan je een andere rassen-identiteit aannemen, maar je lichaam blijft gewoon menselijk. Alleen je hoofd en deel van je armen en benen veranderen. Opnieuw een indicatie dat je gewoon op vakantie bent in een Disney-park.

  Naar de sterren en daar voorbij!

  De hoofdmoot van deze uitbreiding is de verhaallijn. BIj aankomst op Batuu krijg je een introductie-missie, maar al snel daarna moet je kiezen of je je aansluit bij de rebellen, de First Order, of als smokkelaar van twee walletjes wil eten. Vervolgens kan je voor die factie missies uitvoeren waarmee je Reputatie voor die factie en Galactic Credits verdient.

  Reputatie zorgt ervoor dat je steeds meer vertrouwd wordt en moeilijkere missies ontsluit, Galactic Credits heb je nodig om je outfit uit te breiden en om te kunnen shoppen in de diverse winkeltjes. Wie wil er nou niet zo'n leuke plushie? Hadden we al gezegd dat je eigenlijk in een Disney park rondloopt?

  Die Credits heb je ook nodig voor je diverse missies. Je kan spikes kopen die het mogelijk maken terminals te hacken, je kan je eigen droid (Hi BB-8!) of blaster kopen en vergeet niet je eigen lightsaber samen te stellen!

  Je droid en blaster geven je vervolgens weer extra opties zodra je met de Millennium Falcon, X-Wing of Tie-Fighter op missie gaat. Verwacht daar overigens niet te veel van: alles wat zich buiten Batuu afspeelt verloopt als een adventure-boek van vroeger: je krijgt een plaatje met beschrijvende tekst voorgeschoteld. Daar krijg je vervolgens een aantal opties bij waar je uit kan kiezen. Voor sommige keuzes heb je je droid of blaster nodig. Heb je die niet, niet getreurd, je rondt de missie altijd goed af, maar met wat minder opbrengsten.

  Waarom gaat in een film nooit iemand naar het toilet?

  Veel van de missies die je voorgeschoteld krijgt lijken op elkaar. Je praat met diverse personages, hackt een terminal zodat je een pakketje kan oppakken en bezorgen, en soms mag je dus mee op avontuur. Terwijl jij bezig bent met die missies gaan je Sims gewoon door met wat ze normaal ook altijd doen.

  Als je ze even geen opdracht geeft schieten ze weg naar de dichtstbijzijnde eettent om een snack te halen, gaan ze op een bankje liggen slapen en zijn vrijwel constant moe en sacherijnig. Blijkbaar is Batuu niet echt leuk, tenzij ze in de lokale bar kunnen dansen. Maar een Sim die halverwege een missie ineens nodig naar het toilet moet en er vandoor sprint haalt behoorlijk het tempo uit het spel.

  Mocht je voldoende reputatie verdiend hebben, dan kan je zomaar oog in oog komen te staan met iconische figuren als Rey of Kylo Ren. Die laatste kan je trouwens niet uitdagen tot een lightsaber gevecht. Gemiste kans, wie wil dat nou niet?

  The Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu Review: voor de die-hard fan

  Daarmee komen we eigenlijk tot de kern van deze review. Is Journey to Batuu eigenlijk leuk? Als je deze expansie ziet als een virtuele vakantie naar Disney Park met als doel om typische Sims-dingen te doen, plushies te verzamelen en lekker te rommelen met je lightsaber, dan is het antwoord zeker ja.

  De drie regio's zijn leuk om te ontdekken en in rond te lopen. Het bezoeken van Oga's Cantina of Docking Bay 7 zijn leuk, vooral voor diegenen die het voorrecht gehad hebben de echte Disney Parks bezocht te hebben. Ook krijg je behoorlijk veel kledingstukken en voorwerpen om na je vakantie je Sims-huis helemaal in Star Wars thema aan te kleden, inclusief een eigen bar.

  Denk je echter een echt Star Wars avontuur te gaan beleven, dan zal deze expansie een teleurstelling zijn. Alle actie buiten Batuu verloopt via tekstschermen en ook op Batuu zelf doe je niet veel meer dan rondlopen, met mensen praten en hier en daar een kist open maken.

  Journey to Batuu is een vrij slecht vermomde reclame voor Galaxy's Edge uit de Disney Parks. Is dat erg? Nee, zeker niet voor wie zelf geen gelegenheid heeft die parken op korte termijn te bezoeken. De expansie voegt een nette hoeveelheid kledingstukken en voorwerpen toe aan het Sims universum, alsook een leuke nieuwe omgeving om te ontdekken. Alleen voor de verhaallijn hoef je het niet te doen, die is eerder frustrerend dan leuk.

  7

  De plus- en minpunten

  • veel nieuwe Star Wars snuisterijen
  • Star Wars sfeer op Batuu is prima
  • verhaallijn werk niet echt lekker binnen de Sims wereld
  • de reguliere Sims verzorging zit de gameplay in de weg
  • weinig gebouwen echt toegankelijk

  De Sims 4

  Verkijgbaar vanaf 4 september 2014

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.