Column: Huiskameranalisten die de FIFA 21 ratings als leidraad gebruiken

Article
zaterdag, 26 september 2020 om 9:00
fifa 21 ratingsf1600444333
Huiskameranalist: ‘iemand die altijd (on)gegrond zijn mening uit tijdens een voetbalwedstrijd.’ Als je het mij vraagt kan dit woord met deze betekenis in de Dikke Vandale. Hij staat in ieder geval zo in mijn woordenboek. Waar baseren deze huiskameranalisten veelal hun analyses op? De FIFA 21 ratings.
Nu lijkt het alsof ik de huiskameranalisten in een negatief daglicht wil plaatsen, maar ik ben zelf ook een typische huiskameranalist. Gelukkig kom ik vaak wel verder dan: ‘’Ajax heeft niet gewonnen, maar bij winst hadden ze echt goede zaken gedaan!’’ Een nietszeggende uitspraak die in de analyses van mijn vrienden nog wel eens naar voren komt. Het is open deuren intrappen op het niveau van Johan Lokhorst.
Het grappigste aan veel analyses van huiskameranalisten, is dat het vaak is gebaseerd op de FIFA ratings. Met de nieuwe FIFA 21 ratings komen er weer een reeks aan analyses voorbij waar je eigenlijk niets mee kan. ‘’Ik snap echt niet waarom ze ‘vul speler in’ hebben gehaald. Die is zo slecht!’’ Zelf had ik er ook een handje van. Nieuwe speler bij mijn favoriete club? Even opzoeken op FIFA. Lage rating? Dan stiekem diegene al helemaal afschrijven en vervolgens je mening verkondigen alsof je al maanden deze speler in het vizier had. Nee hoor, die had ik gewoon snel opgezocht op FIFA.
Ik weet zeker dat er duizenden mensen zijn die bovengenoemde tactiek hanteren. Het leukste recente voorbeeld vind ik Pierre Emile Højbjerg. De Deense middenvelder stond nadrukkelijk in de belangstelling van Ajax. Het is aannemelijk dat de club uit de Nederlandse hoofdstad meerdere scouts naar Southampton liet afreizen om deze speler te bekijken. Maar toen de interesse wereldkundig werd gemaakt, was de kritiek niet mals. Voordat er ook maar enige handtekening op papier stond, vlogen de huiskameranalisten je al om de oren met de term miskoop.
En je gaat mij nu niet vertellen dat al deze zelfbenoemde criticasters iedere week vrijwillig naar het voetbal van Southampton gaan kijken. Want dan heb je of een hekel aan je vrouw, of gewoon he-le-maal niks te doen. Nee, deze mensen kijken naar het aantal goals en assists, klappen vervolgens de laptop open en zoeken de FIFA rating op. Een kaart van 77 algemeen die niet glimt. Nee, daar is niet zoveel aan. Een tijdje later klopte Tottenham Hotspurs op de deur van Southampton, die de Deen uiteindelijk heeft overgenomen. Daar zijn de fans wel te spreken over de aankoop, omdat zij wél week in week uit naar Southampton kijken.
fifa 21 van dijkf1600443845
Gelukkig kon Højbjerg opgelucht ademhalen bij de onthulling van de FIFA 21 ratings. Zijn rating is met 3 punten omhoog gegaan, wat zijn saaie kaart iets minder saai maakt. Helaas voor hem glimt zijn kaartje nog steeds niet, waardoor hij de huiskameranalisten extra zal moeten overtuigen.
FIFA 21 verschijnt 9 oktober voor de PlayStation 4, Xbox One, PC en Nintendo Switch. Wanneer de game uitkomt op de PlayStation 5 en Xbox Series X is nog niet bekend. Wij kunnen niet wachten om met de beste Eredivisie spelers in FIFA 21 aan de slag te gaan.