The Outer Worlds Switch Review – Hoe houdt Obsidians pareltje zich op de Switch?

  Vorig jaar bracht Obsidian Entertainment The Outer Worlds uit op de Xbox One, PlayStation 4 en PC. Nu, een ruim half jaar later, heeft de game zijn weg weten te vinden naar de Nintendo Switch. Wij waren natuurlijk benieuwd of de Switch de prachtige maar soms wat vreemde werelden van The Outer Worlds wel aan zou kunnen. Daarom namen we de game opnieuw onder de loep.

  Waar ging het ook alweer over?

  Jij bent een kolonist die aan boord is gestapt van het ruimteschip Hope. Samen met honderden andere kolonisten ben jij de creme-de-la-creme van de beschaving die na een reis van tien jaar de Halycon kolonie moet gaan vormen. Helaas, zodra je uit je cryo-slaap wakker wordt, blijkt dat er iets gruwelijk mis gegaan is: niet alleen zijn er geen tien, maar zeventig jaar verstreken. Bovendien blijk je helemaal niet op Halycon aangekomen te zijn, maar ergens verdwaald in het universum te zijn.

  Je bent gered door Phineas Welles, een geschifte wetenschapper. De wereld waarin je wakker geworden bent is wel flink veranderd. Inmiddels is The Board aan de macht, een conglomeraat van grote corporaties die Welles, jou en de overige kolonisten liever zien gaan dan komen. Aan jou de taak om niet alleen uit handen van The Board te blijven, maar liefst ook om de overige kolonisten te redden. Of niet natuurlijk, je kan ook de kant van The Board kiezen, en Welles aan hen uitleveren!

  Wat je ook kiest, je reis zal je langs diverse planeten en ruimtestations voeren, waarbij je steeds de mogelijkheid krijgt om de locatie vrij te verkennen, het hoofdverhaal te volgen, of zijmissies uit te voeren. Niet alleen kan je je eerstvolgende actie vrij kiezen, ook kan je zelf besluiten hoe je die actie uitvoert. Vaak kan je brute force alles met het grootste wapen dat je kan vinden oplossen, maar stealth en slim communiceren zijn vaak ook mogelijk (en meestal beter voor je gezondheid).

  Ook binnen de missies die je voorgeschoteld krijgt, krijg je vaak keuzes met verstrekkende gevolgen voorgeschoteld. Help je de kolonie tegen separatisten door hun stroomvoorziening af te sluiten, of steun je juist de separatisten in hun poging de totalitaire leiding van de kolonie te bestrijden? Jouw keuze, en die keuze kan later belangrijk zijn!

  The Outer Wilds zit vol humor, maar vaak wel met een donkere kant. De corporaties van The Board hebben nogal een aparte kijk op de waarde van hun medewerkers. Je moet er dus niet raar van opkijken als zij hun medewerkers als volledig eigendom zien die in dienst van de corporatie staan, ook na hun dood. De manier waarop dit gebracht wordt is dan weer vaak erg grappig.

  Hoe draait de game eigenlijk op de Switch?

  Natuurlijk is het best spannend om te kijken hoe een grote titel als deze zich houdt op de toch wat mindere hardware van Nintendo. De game brengt op de PC en consoles een grafisch indrukwekkende wereld tot leven met veel kleur en vrijheid. Dat er ergens ingeleverd moet worden om dit op de Switch draaiend te krijgen is onontkoombaar. Toch is het verbazeningwekkend wat Virtuos, die deze port onder handen genomen heeft, voor elkaar heeft weten te krijgen. Ja, er is ingeleverd, maar qua gameplay is de hele game gewoon aanwezig, inclusief al zijn humor, planeten en sidequests. Maar ook de omgevingen zijn wat kleuren betreft nog niet zo uitbundig als op de overige platformen.

  Pas als je gaat bewegen merk je dat je op de Switch speelt. Hoewel de game soepel speelt, heeft de console moeite om op tijd alle textures in te lezen. Resultaat is dat je regelmatig gebouwen, stenen of structuren in beeld ziet poppen, of na enige tijd ineens gedetailleerder ziet worden. Blijf je rondlopen, dan loop je het risico dat de game je helemaal niet meer bij kan houden, met een laad-pauze tot gevolg. Ook de laadschermen als je van locatie wisselt zijn behoorlijk lang. Toch lijkt de game een goede balans gevonden te hebben tussen gameplay en graphics, op de toch minder krachtige Switch hardware. Vooral in handheld mode is de game visueel prima in orde. Op het grote scherm valt de minder krachtige hardware uiteraard meer op.

  De gameplay is nog steeds aanwezig, hoewel de game wel last heeft van de joycons, die eigenlijk niet heel geschikt zijn voor FPS games. Nauwkeurig mikken is er niet echt bij zolang je de joycons gebruikt. Met een pro controller is dat wel weer op te lossen, maar dan raak je het prettige van portable spelen natuurlijk weer kwijt. Zo blijft het wel een beetje schipperen en zoeken naar de beste oplossing voor de manier om te spelen.

  The Outer Worlds Switch Review – Nog steeds een pareltje!

  We zien het steeds vaker, grote games die de overstap maken van de PC en traditionele consoles naar de Switch. De resultaten zijn wisselend. De Switch is minder krachtig dan de consoles van Sony en Microsoft waardoor er steeds een nieuwe balans gevonden worden tussen inleveren op grafische kwaliteit en gameplay. The Outer Worlds is een voorbeeld hiervan.

  De conversie naar de Switch kunnen we geslaagd noemen, maar vooral als je docked speelt op een groot scherm valt op dat er behoorlijk wat op de graphics ingeleverd is. In handheld modus valt dit veel minder op en speelt The Outer Worlds lekker weg. Wel geldt hierbij dat de joycon minder geschikt is voor dit type spel. Wil je The Outer Worlds vooral on the go spelen, dan is deze Switch versie zeker aan te raden. Speel je liever op een groot scherm thuis, overweeg dan een van de al langer beschikbare versies.

  8

  De plus- en minpunten

  • Degelijke transitie naar de Switch
  • Speelt prima on the go
  • Docked zijn de beperkingen te goed te zien
  • Joycons niet geschikt voor FPS
  • Pop-ops
  • Laadtijden

  The Outer Worlds

  Verkijgbaar vanaf 25 october 2019

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.