Fallout 4 settlements - 8 handige bouw- en onderhoudstips

Article
vrijdag, 20 november 2015 om 17:27
xgn google image
De Fallout 4 settlements is een nieuwe en zeer uitgebreide feature in de game. Je kunt mensen voorzien van onderdak, wat de nodige voordelen voor jou meebrengt.
Omdat deze feature zo uitgebreid is, bieden wij jou in deze special ondersteuning bij het bouwen van je Wasteland stulpjes! Dit zijn 8 tips voor het maken en onderhouden van je Fallout 4 settlements!

Settlements, waarom eigenlijk?

Waarom is het eigenlijk belangrijk om settlements te bouwen in Fallout 4? Allereerst, omdat het gewoon heel erg gaaf is! Fallout 4 is een RPG die je tot in de details meesleurt in het verhaal. Het hoge DIY gehalte is precies wat de game zo leuk en interessant maakt.
In Fallout 4 is een hoop te veranderen en in te richten naar je eigen smaak. Dit maakt het een stuk leuker om in de game je eigen keuzes te maken, rond te kijken en vooral om te bouwen! Het is zo uitgebreid, dat er zelfs een mod is ontwikkeld die je helpt bij het bouwen van settlements.
Daarbij is het erg handig om een bewoonde settlement te hebben, want je kunt verschillende ruilposten neerzetten en dat trekt speciale handelaren aan. Hier kun je vaak interessante, exclusieve spullen van kopen.
Ook is het bouwen erg goed voor je XP. Iedere keer als je iets weet neer te zetten, krijg je hier experience points voor en dat is erg goed voor het verloop van je game.
81862

Pak wat je pakken kan!

De plek waar Fallout 4 zich afspeelt kenmerkt zich natuurlijk aan de algehele post nucleaire setting. Dit betekent onder andere dat er overal rotzooi op de grond ligt. De vraag is echter: is het in deze situatie nog steeds rotzooi, of is het eigenlijk een goudmijn aan materiaal.
Het laatste is het geval. In Fallout 4 is het belangrijker dan ooit tevoren om troep die je op straat vindt om te toveren tot zeer bruikbare producten. Een hoop schroot kan hierdoor ineens een handige aanpassing zijn op je wapen, of een schild ter verdediging.
Je kunt niet eindeloos rotzooi in je zakken blijven stoppen. Dit hoeft ook niet, want je kunt alle spullen die je op dat moment niet nodig hebt bewaren in de daarvoor bestemde containers. Doe dit eens in de zoveel tijd, zodat je geen waardevolle spullen hoeft te laten liggen.
81863

Locaties voor een settlement

De locaties die je kunt uitkiezen om een settlement te bouwen, moeten voorzien zijn van een workshop in de buurt. Deze workshops kom je dan ook zeker wel tegen in de Wasteland, als je hier aan het ontdekken bent. Er zijn namelijk 13 verschillende plekken waar je dit kunt doen.
Je moet erop letten dat je genoeg spullen voor handen hebt om een dergelijke settlement te bouwen. Het is belangrijk dat je genoeg materiaal in de buurt tot je beschikking hebt om aan de slag te kunnen gaan.
Wanneer je niet genoeg spullen hebt die je kunt ombouwen naar bruikbare materialen, zul je dit in de buurt moeten zoeken. Uiterst handig is het feit dat je je settlements onderling kunt laten traden als je een punt stopt in de Local Leader perk. Zo hoef je dus niet tussen al je settlements te reizen om alle spullen te verzamelen als je ze nodig hebt. Erg handig!
81865

De basis van je settlement

Wanneer je begint met het bouwen van je settlement, vormen de muren, vloeren, het dak en de deuren uiteraard de basis. De basisvloer is de Shack Floor, die je onder structures > Wood > Floors vindt. Voor het maken van de muren kun je de materialen hout en metaal gebruiken. Voor de doorgangen kijk je ook bij de sectie Walls.
Dit is slechts de basis van je settlement, want ondanks dat je je begeeft op een Wasteland, ziet het er zonder decoratie wel heel troosteloos uit. Met name de standaard Wasteland muur kan eigenlijk wel een likje verf gebruiken. Gelukkig kun je deze volhangen met verschillende schilderijen en andere versieringen om dit schroothuis een beetje meer klasse en stijl te geven.
Dit geldt voor ieder onderdeel dat je bouwt in je settlement. In Fallout 4 is de nieuwe bouw-feature zeer goed uitgewerkt en dat is terug te zien in de eindeloze keuzes die je kunt maken wanneer je hiermee bezig bent.
81866

Zorg voor bewoners in je settlement

Wanneer je een settlement gebouwd hebt, kun je mensen lokken om hierin te komen lokken. Hiervoor moet je de mensen wel interesseren en in ieder geval laten weten dat zij welkom zijn om er te leven.
De eerste stap die je moet maken is ervoor zorgen dat de woonvoorzieningen top zijn. Je moet de mensen die in je settlement verblijven namelijk tevreden houden. De meest invloedrijke onderdelen van een compleet huis zijn: voldoende eten, voor iedereen een bed en niet onbelangrijk in een post-nucleaire omgeving, genoeg schoon drinkwater. Ook energie en veiligheid zijn onderdelen waar je erg goed op moet letten.
Om meer mensen te bereiken kun je een eigen radiobaken maken, waarmee je mensen kunt oproepen om in je settlement te komen intrekken.
81867

Voedsel voor de bewoners

Voedsel is in Fallout 4 erg schaars dus je moet creatief omspringen met de bronnen waaruit je je eten put. Hiervoor kun je het beste een moestuin aanleggen. Wanneer je fruit, groente en andere eetbare planten in de aarde plant, zullen hier plantjes en boompjes uit groeien, die uiteraard constant gerecycled kunnen worden.
Je kunt ook een cooking station plaatsen voor de bewoners van je settlement. Je hebt hier wel de tweede rang van de Local Leader perk voor nodig. Deze cooking stations kun je ook zelf gebruiken. Veel eten is namelijk radioactief besmet, dus door je eigen eten te koken kun je 'veilig' voedsel eten zonder dat je hitpoints worden aangetast door de radiatie.
81868

Water en energie verzorgen

Als je schoon water voor je bewoners wilt verzorgen, zijn er een aantal bronnen die je kunt gebruiken om hieraan te komen. Het is mogelijk om een waterpomp te plaatsen voor de bewoners, maar je kunt ook een put neerzetten. Deze zijn meestal alleen te plaatsen op een modderige plek.
Ook energie is erg belangrijk in de Fallout 4 settlements. Het zorgt voor licht en alle zware machines en eventuele turrets draaien er ook op. De electriciteit wek je op door generatoren neer te zetten. Hier kun je met behulp van een switch alles wat electriciteit nodig heeft aansluiten.
81869

Veiligheid en rustplekken

Wanneer je onvoldoende ter verdediging van de basis hebt gedaan, zullen de raiders je settlements plunderen en je bewoners vermoorden. Het is dus erg verstandig om ter verdediging van het huis een goed hek neer te zetten, en apparatuur om indringers uit de buurt te houden, zoals een turret.
Elk persoon heeft ook voldoende rust nodig, om iedereen gelukkig te houden in je settlement. Dit kun je doen door iedere bewoner een bed te bieden waarop hij of zij kan slapen.
Wil je meer hulp bij Fallout 4? bekijk dan onze Fallout 4 beginner tips!