Windows 30 jaar - Besturingssysteem door de jaren heen

Article
vrijdag, 20 november 2015 om 16:13
xgn google image
Microsoft viert vandaag dat Windows 30 jaar geleden voor het eerst verscheen. Op 20 november 1985 kwam het bedrijf namelijk met Windows 1.0. Maar hoe kwamen we van Windows 1.0 naar Windows 10? Lees het hier in een overzicht.
Microsoft heeft natuurlijk door de jaren heen veel versies uitgebracht van het inmiddels enorm populaire besturingssysteem dat de naam Windows draagt. Maar welke van deze brachten nu grootse veranderingen? Dat lees je hier!
windows 30 jaar

Terug naar het begin

In de prille beginjaren van Windows was er Windows 1.0. Dit besturingssyteem zorgde ervoor dat het typen van MS-DOS opdrachten verleden tijd werd, aangezien je vanaf dat moment 'gewoon' de muis kon bewegen naar schermen of vensters om hierop te klikken.
Het besturingssyteem beschikte over keuzemenu's, schuifbalken, pictogrammen en dialoogvensters, waardoor de programma's gemakkelijker te gebruiken waren. Volgens Bill Gates was Windows 1.0 "unieke software, ontworpen voor de serieuze pc-gebruiker."
Windows verdiende zijn naam aan de vakken en vensters, oftewel Windows, die zo kenmerkend waren voor dit nieuwe besturingssysteem. Om Windows 1.0 op je computer te kunnen draaien had je minimaal 265KB aan schijfruimte, twee stations voor dubbelzijdige diskettes en een grafische adapterkaart nodig. Verder werd een werkgeheugen van 512KB aanbevolen bij het uitvoeren van meerdere programma's.

Windows 95

In het jaar 1995 kwam Microsoft met Windows 95, het besturingssysteem dat een recordverkoop van zeven miljoen exemplaren in de eerste vijf weken behaalde. Ook verwierf Microsoft de meeste publiciteit tot nu toe met deze versie van het besturingssysteem, onder andere dankzij commercials waar de band The Rolling Stones in te zien was.
Windows 95 introduceert het Start-menu, iets wat nu niet meer weg te denken is uit het besturingssyteem (afgezien van Windows 8). Verder introduceert het zaken als de taakbalk en knoppen om vensters te minimaliseren, maximaliseren of te sluiten: functies die we tot op de dag van vandaag nog volop gebruiken.
Windows 95 heeft een hoop nieuwe functies op het gebied van verbinding en connectiviteit, zoals een ingebouwde internetondersteuning, een inbelnetwerk en nieuwe plug en play mogelijkheden. Bovendien kwam in de zomer van 1995 de eerste versie van Internet Explorer uit. Om Windows 95 op je computer te draaien had je minstens een 386DX processor en minimaal 4MB aan RAM nodig.

Windows XP

In het jaar 2001 kwam Microsoft met Windows XP. Deze versie was vooral bedoeld voor thuisgebruik en had een geheel nieuwe uitstraling, gecombineerd met een eenvoudig ontwerp. Windows XP was bovendien beschikbaar in 25 verschillende talen.
Het kwam met een aantal nieuwe functies en maakte al bestaande veelgebruikte functies een stuk toegankelijker. Zo kwam het met de wizard voor het instellen van een netwerk en programma’s als Windows Media Player en Windows Movie Maker.

Windows Vista en Windows 7

In 2006 kwam Windows Vista uit, die werd gelanceerd met het sterkste beveiligingssysteem ooit op dat moment. Verschillende features moesten zorgen voor het beter beschermen van je gegevens of het voorkomen van schadelijke wijzigingen. Dit was nodig vanwege de toename van laptops en bijbehorende beveiligingsrisico’s destijds.
Verder speelde design een grote rol in de ontwikkeling van Windows Vista. Zo kregen bepaalde onderdelen als de taakbalk en de vensterkaders een geheel nieuw uiterlijk. Het was ook mogelijk vensters op andere manieren te bewegen dan voorheen. Verder werd de zoekfunctie belangrijker aangezien gebruikers hun bestanden sneller wilden vinden. Het besturingssysteem Vista was beschikbaar in 35 verschillende talen.
Windows 7 kwam in 2009 op de markt en was compleet ontworpen voor een draadloze ervaring. Destijds werden namelijk meer laptops dan desktops verkocht en het werd steeds normaler om buiten de deur online te gaan, door gebruik te maken van WiFi hotspots.

Windows 8

Met Windows 8 sloeg Microsoft een geheel nieuwe weg in. Het vertrouwde besturingssysteem werd overhoop gehaald en moest aan de kant voor een nieuw concept. Zo werd de interface compleet vernieuwd, waarbij de grootste merkbare verandering de vervanging van het startmenu door het startscherm is.
Het startscherm bestaat uit live-tegels die je direct in verbinding stelllen met allerlei verschillende zaken: van contactpersonen tot bestanden, van apps tot websites. Vanaf het moment dat Windows 8 beschikbaar was draaide alles om apps, die te downloaden waren vanuit de Windows Store. Veel programma's werden omgezet tot apps.

Windows 10

Dan zijn we alweer aangekomen bij de meest recente versie van het besturingssysteem. Slechts een paar maanden geleden kwam Windows 10 gratis op de markt. Dit is het eerste Windows besturingssysteem dat gratis is voor alle huidige Windows gebruikers. Dit lijkt een goede zet te zijn geweest wanneer je naar de cijfers kijkt: de update was een maand na release al meer dan 75 miljoen keer gedownload.
Windows 10 kent de terugkeer van het startmenu. Verder heeft ook het interface een makeover gekregen in deze versie van het besturingssysteem en kunnen gebruikers aan de slag met Cortana, de digitale persoonlijke assistent van Microsoft. Menig gamer zal haar natuurlijk herkennen als de blauwe A.I. dame uit de Halo games.
Windows 10 is het meest recent verschenen besturingssysteem en is gratis te downloaden.

Populair Nieuws

Laatste Reacties